Enerji tasarrufunda dev adım

Güncelleme Tarihi:

Enerji tasarrufunda dev adım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2012 01:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıkladı: Türkiye'deki sokak lambalarının tümünü değiştiriyoruz. Yeni lambalar, Türkiye'de üretilecek, yüzde 75 tasarruf sağlanacak.

Haberin Devamı

Şehirleşmenin en önemli göstergesidir; Akşamları ışıl ışıl kentler, şehirlerarası yollardaki gece aydınlatmaları...

Türkiye, bu sokak aydınlatmalarına her yıl 650 milyon TL fatura ödüyor.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, kalkınma alanında rekor üzerine rekor kıran Türkiye’nin enerji açığını kapatmak için belli ki sadece “nereden enerji buluruz” üzerinde değil, “nereden tasarruf ederiz”  üzerinde de kafa yoruyor.

Nitekim, Enerji Bakanlığı’nın bahçesindeki kameriyedeki sohbetimizde, bu konuyu açıp, “büyük bir tasarruf projesi üzerinde çalışıyoruz” diye giriyor söze. Ve devam ediyor;
“Armatürlerle ilgili konuştuk. Firmalarla görüştük. Sokak aydınlatması. Onun finansmanı ile ilgili ayrı bir çalışma yapacağız. Tasarruf sağlayacağız. 100 birim elektrik yerine belki 25 birime düşecek LED’ler ile...”

/images/100/0x0/55eab423f018fbb8f8915d1e

Haberin Devamı

Yani Türkiye’nin yıllık 600 milyon TL’lik sokak aydınlatması faturası 160-175 milyon TL’ye kadar düşürülebilecek bu proje ile.

Enerji Bakanı anlatmaya devam ediyor:
“Bu işin maliyeti yaklaşık en az 3-4 milyar. Finansmanını ve projelendirmesini kamuya yük olmadan yapacağız. 17 milyon adet sokak lambası var.”

 TEK ŞART: YENİ LED’LER TÜRKİYE’DE ÜRETİLECEK

 Projenin çok önemli bir unsuru daha var; Enerji Bakanlığı, ihaleye bir de şart koymaya hazırlanıyor; Yeni LED’ler, Türkiye’de üretilecek. Fiyatı ne olursa olsun, dışarda üretilenler alınmayacak. İşte Taner Yıldız’ın sözleri:
“ Çok güzel bir model hazırlıyoruz. Hiçbir şekilde kamudan 1 lira almayı düşünüyoruz.davet usulü ihale yapacağız. En önemlisi yerli üretim zorunluluğu koyacağız”

Peki Türkiye’de LED üreten firma var mı?

“Hayır yok” diyor Taner Yıldız ve devam ediyor;
“Ama üretecekler. Bu hepsinden önemli haber: Yerli üretim zorunluluğu getiriyoruz. Yabancı bir firma Türkiye’de yatırım yapıyorsa, işçisi Türkiye’den sağlanıyorsa biz onu yerli üretim kabul edeceğiz.

Türkiye yıllık sokak aydınlatması için 650 milyon TL fatura ödüyor bütçeden. LED’ler ile bu fatura belki 165-170 milyon liraya düşecek.

Haberin Devamı

SURİYE’YE ELEKTRİK VERİYORUZ, VERECEĞİZ...

Konu elektrikten açılmışken, Suriye’yi de sormak lazım. Malum; Türkiye ile Suriye’nin geniş kapsamlı bir elektrik işbirliği var. Acaba gerginlik, Suriye’ye elektrik satışını da etkiledi mi?

Bakan Yıldız, söze “Suriye rejimi ile geldiğimiz nokta herhalde onlardan kaynaklanan sebeple en dip noktada” diye başlıyor;

“Ama buna rağmen halkın kullandığı elektrikle alakalı farklı bir tasarrufu şu anda düşünmüyoruz.”

 IRAK’IN TÜMÜNE KATKI YAPIYORUZ

Peki ya Irak? Türkiye’nin Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile yaşadığı gerginlik, Irak’ta Kürtler ile Maliki hükümeti arasında bitmeyen petrol anlaşmazlığı Türkiye’nin Irak’taki petrol yatırımlarını nasıl etkileyecek? İşte yanıtı;
“Biz yeni bir ihale kazandık. Güney Basra’da TPAO olarak bir servis anlaşması yapıldı. Yine Kuveytliler’le beraber kazandık. Zaman zaman siz Kuzey ile iş yaparsanız merkezi hükümetle sıkıntı çıkar mı diye soruluyor. Bunlar birbirine mani şeyler değil. Bunlar ırak’ın bütününe, tamamına yapılan katkılardır. Birbirlerinin gerisinde değildir. Ortak kullanım alanlarıdır. Kendi içlerindeki oranlar dahilinde gelirleri paylaşmalarıdır.”

Haberin Devamı

Ancak Kürtlerle Bağdat yönetimi arasında petrol paylaşımı hala tam olarak çözülmüş değil. Taner Yıldız, bu konunun Türkiye’ye sorun yaratmayacağı görüşünde;
“Yüzde 17’lik Kürt bölge yönetiminin payı belirlenmiş durumda. Bunu tabi ki alacaklar. Bizim o oranlarla ilgili herhangi bir durumumuz olmaz. Böyle bir konu da yok ama bizim yapacağımız yapacağım işlerin Irak’ın bütünüyle ilgili olduğunu bilmek lazım. Bu açıdan kardeş ülke Irak’ın karşılıklı şirketler dahilinde katkı koyduğumuz kanaatindeyiz.

Enerji siyaset üstü değilse de ortak paydaya konulabilecek önemli bir olgu”

 “İRAN’LA BAŞLAYIP DA DEVAM ETMEDİĞİMİZ HİÇBİR KONU YOK”

Sohbet, doğal olarak İran’la enerji işbirliğine de kayıyor. Malum; ABD’nin liderliğinde İran’a yönelik bir yaptırım dalgası var.

Haberin Devamı

“Bizim İran’la herhangi bir şekilde projesine başlayıp da devam etmediğimiz bir konu yok.” diyor Bakan Yıldız. “Miktarlar bugün artar yarın eksilir bunlar önemli değil. Ama başlayıp da devam etmediğimiz bir şey yok. Doğalgaz var petrol var. Bunlar önemli şeyler.”

Peki ya İran ile Türkiye arasındaki ticari anlaşmazlıklar;
“İran’ı tahkime verdik diye İran’la ilişkimiz bozulmaz ki. Bu karşılıklı ticaretin bir parçasıdır, gereğidir. Biz İranlı kardeşlerimizle oturup iş yapabiliyoruz...”

 İRAN VURULURSA, FATURA TÜRKİYE’YE ÇIKAR

Ancak İran, uluslararası camianın hedefinde. Hatta son dönemde ABD’nin İran’ı vurmak konusunda askeri masa başı tatbikatlar yaptığına ilişkin haberler bile çıkıyor.

Haberin Devamı

Bakan Yıldız bu konuda çok net;
“Ben vurmaya taraftar olmadığımı açıkça söylüyorum. Libya vuruldu değil mi? Konsensus sağlanmıştı uluslararası konsensus. Ne oldu? Fiyatlar yükseldi. Bu yükselme, arz ve talep dengesinden kaynaklanmadı, ama biz onun bedelini ödedik. Bunu temenni etmemekle birlikte, bunun bize çok önemli ekonomik yansımaları olur. Düşünmem bile....”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!