Kamhi Ailesi'nin iÅŸ dünyasındaki varlığı

Güncelleme Tarihi:

Kamhi Ailesinin iş dünyasındaki varlığı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 04, 2012 11:39

Musevi Kamhi Ailesi’nin iş dünyasındaki varlığı yarım yüzyılı aşkın bir süre öncesine dayanıyor. Kamhi Ailesi, Türkiye’de ilk kez 1954 yılında profil doğrama işini gerçekleştirdi. Aile, birkaç yüz metrekarelik kiralık işyeri ile Profilo’nun temelini attı. Profilo Grubu, ev aletleri alanında soğutucu ile başladığı üretimini elektrikli ev aletleri ve elektronik ürünlerin üretimi ile sürdürdü.

Haberin Devamı

Musevi Kamhi Ailesi’nin iÅŸ dünyasındaki varlığı yarım yüzyılı aÅŸkın bir süre öncesine dayanıyor. Kamhi Ailesi, Türkiye’de ilk kez 1954 yılında profil doÄŸrama iÅŸini gerçekleÅŸtirdi. Aile, birkaç yüz metrekarelik kiralık iÅŸyeri ile Profilo’nun temelini attı. Profilo Grubu, ev aletleri alanında soÄŸutucu ile baÅŸladığı üretimini elektrikli ev aletleri ve elektronik ürünlerin üretimi ile sürdürdü. Â

Jak Kamhi’nin başında bulunduğu Aile, 1971 yılında şirketlerini Profilo Holding A.Ş. çatısı altında bir araya getirdi. 6 bini aşkın kişinin çalıştığı Profilo Holding’de üretilen ürünlerin önemli bir bölümü ihraç ediliyordu. Grubun cirosu 1 milyar dolar seviyesine ulaştı.

1972'DE TELEVÄ°ZYON ÃœRETÄ°MÄ° BAÅžLADI

Profilo Holding’in kurucucu Jak Kamhi, İstanbul Sanayi Odası, İktisadi Kalkınma Vakfı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun kuruculuğu yanı sıra uzu yıllar TÜSİAD yönetim kurulunda görev aldı.

Haberin Devamı

Holding bünyesindeki Profilo Telra şirketi 1972’de üretimine siyah beyaz televizyon üreterek başladı. Profilo Telra 1991 yılında Çerkezköy’deki yeni üretim yerine geçmişti. Kamhi Ailesi aynı zamanda Mecidiyeköy'deki Profilo Alışveriş Merkezi’nin de kurucusuydu. Jak Kamhi'nin ortanca oğlu işadamı Cefi Kamhi ise 1995-99 döneminde DYP'den İstanbul Milletvekilliği yaptı.

2000'LÄ° YILLARDA ZORA GÄ°RDÄ°

Türkiye’nin en büyük şirketleri listesinde adı sıklıkla yer alan Profilo Holding için zorlu süreç 2000’li yılların ortasında başladı. Yüksek borçları nedeni ile zorlu bir sürece giren Profilo Telra iflas sürecine girdi. Profilo Telra’nın bankalar, tedarikçiler ve işçilere 290 milyon TL dolayında borcu bulunuyordu. Bazı tedarikçiler şirketin iflasını istemişti. Profilo Telra’nın kurucusu Jak Kamhi de bu süreçte şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı bıraktı. Profilo Telra, Grubun en büyük şirketi olarak öne çıkıyordu. İflas davaları sonrası şirketin üretimi önemli ölçüde azaltılmıştı.

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!