Bireysel emeklilikten çıkışlar zorlaşıyor, ayrılanlar devlet katkısı alamayacak

Güncelleme Tarihi:

Bireysel emeklilikten çıkışlar zorlaşıyor, ayrılanlar devlet katkısı alamayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2012 00:00

BİREYSEL Emeklilik Yasa Tasarısı’nda yapılan değişiklikle, 29 Mayıs 2012 tarihinden itibaren sistemden ayrılanlar, yeniden girmek istediklerinde aldıkları birikim tutarına ulaşıncaya kadar yüzde 25’lik devlet katkısından yararlanamayacak.

Haberin Devamı

 

BİREYSEL Emeklilik Sistemi’nden (BES) ayrılanlar yüzde 15’lik stopaj kesintisini geri alabilecek, 29 Mayıs tarihinden itibaren çıkacak olanlar ise sisteme yeniden girdiklerinde yüzde 25’lik devlet katkısından yararlanamayacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilerek, Meclis gündemine gelen Bireysel Emeklilik Yasa Tasarısı’nda yeni değişikliklere gidildi. Buna göre, BES’ten erken çıkışlarda yapılan yüzde 15’lik stopaj kesintisi ayrılanlara iade edilecek. Bugüne kadar sistemden 10 yıldan önce ayrılanlardan ana para dahil, tüm birikimleri üzerinden yüzde 15 stopaj kesintisi yapılıyordu ve bu durum mahkemelere de konu olmuştu. Yeni yasanın uygulamaya girmesi ile sadece birikimlerin getirisi stopaja tabi tutulacak, anaparadan yapılan kesintiler ise geçmişte ayrılanlara iade edilecek. Bu durum, birikimli hayat sigortasından ayrılanlar için de geçerli olacak.

Çıkış zorlaştırıyor

Yeni yasa bundan sonra sistemden çıkışları da zorlaştırıyor. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tasarıya eklenen yeni bir maddeye göre; hem mevcut katılımcılar, hem de 29 Mayıs 2012 tarihi itibariyle bireysel emekliliğe dahil olanlar erken ayrılıp, 3 yıl içinde yeniden sisteme geri dönerlerse, ayrıldıklarında aldıkları birikim tutarına ulaşıncaya kadar yüzde 25’lik devlet katkısından yararlanamayacaklar. Sisteme yeniden giren katılımcılar birikim tutarına ulaştıklarında ancak devlet katkısına hak kazanabilecekler.

Katkı yatırıma yönlendirilecek

Meclis gündemine gelen yasa tasarısı bireysel emeklilik katılımcılarının yararlanacağı devlet katkısını ve bu katkının nasıl değerlendirileceğini de tanımladı. BES’e katılan herkes yüzde 25’lik devlet katkısından yararlanabilecek ve bu katkı, Hazine Müsteşarlığı tarafından ödenecek, katılımcıların kendi hesaplarından ayrı bir hesapta takip edilecek. Devletin yüzde 25’lik katkısı ise yine Hazine’nin belirleyeceği yatırım araçları aracılığı ile yatırıma yönlendirilecek.

Haberin Devamı

Amaç katılımcıları sistemde tutmak

BNP Paribas Cardif CEO’su Cemal Kişmir, bireysel emeklilik sisteminden ayrılmalarda katılımcıların hem anapara üzerinden hem de getirisi üzerinden kesinti
yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Maliye Bakanlığı, yeni düzenleme ile sadece getiri üzerinden stopaj kesintisi yapılacağını, geçmişte anara üzerinden yapılan kesintilerin ise iade edileceğini açıkladı. Kişiler ayrıldığında aldığı paranın ne kadarı anaparaydı, ne kadarı ana paranın getirisiydi bunun hesaplamasını emeklilik şirketleri yapıp, Maliye’ye bildirecek. Maliye’de ödemeyi yapacak. Yeni yasa ile 29 Mayıs tarihinden itibaren bireysel emeklilikten çıkanlara, 3 yıl içinde tekrar sisteme dönmeleri durumunda, ayrılış tarihinde elde ettiği birikim tutarına ulaşıncaya kadar devlet katkısı ödenmeyecek. Burada amaç katılımcıları, mümkün olduğunca sistemde tutmaya çalışma. Çünkü, sistemdeki toplam katılımcıların yüzde 12’sini biz her sene kaybediyoruz. Girişler daha fazla olduğu için de sistemi sürekli büyüyor görüyoruz.”

Haberin Devamı

Maliye’nin kararı çıkışları artırabilirdi

YAPI Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, bireysel emeklilikten çıkanların yeniden girmeleri halinde, devlet katkısından yararlanamamalarına yönelik düzenlemenin, sistemden çıkışları engellemek için konduğunu belirterek, şunları söyledi: “Maliye Bakanlığı, vergi teşvikinden yararlansın, yararlanmasın geçmişte sistemden çıkan herkesin, anapara üzerinden yapılan stopaj kesintilerini iade edeceğini açıkladı. Yeni yasada da zaten sistemdeki mevcut katılımcılar için toplu paradan stopaj kesintisi kalkıyor, sadece getiriden kesintiye geçiliyor. Bu durum sistemden çıkışları artırabilir. Örneğin, katılımcı, ‘nasıl olsa getiri üzerinden stopaj kesilecek, birikimimi alıp, sistemden çıkayım; yüzde 25’lik devlet katkısından yararlanmak için yasa uygulamaya girdiğinden yeninden sisteme katılırım’ diyebilir. Hem bunun önüne geçmek hem de katılımcıları sistemde tutmak için bu madde, tasarıya kondu.”

Haberin Devamı

Vakıf Emeklilik 1 milyar TL’lik fon büyüklüğüne ulaştı

VAKIFBANK, “Emeklilik Günleri” kampanyası başlattı. 677 Vakıfbank şubesinin aktif yer alacağı kampanya 5 Ekim 2012 tarihinde sona erecek. Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, kampanya ile Türkiye’nin en çok ihtiyaç duyduğu tasarruf alışkanlığının kazanılmasını amaçladıklarını söyledi. Sektörde önde gelen ilk 3 şirketten biri ve sektörün en beğenilen şirketi olma kararlılığında olduklarında belirterek, “2012 yılının ilk çeyrek rakamlarına baktığımızda sektörün üzerinde bir büyüme kaydettik. Fon büyüklüğünde yüzde 6,12’lik pazar payı ile 1 milyar TL’lik fon büyüklüğünü aşarak, milyarder şirketler arasındaki yerimizi aldık. Katılımcı sayısında ise 212 bini aşkın müşteri sayımız ve yüzde 7,65’lik pazar payı ile şirketimiz sektörde hızlı büyümesini sürdürmektedir” dedi.
Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkanı Halil Aydoğan, bireysel emeklilik ve hayat sigortacılığı alanlarında faaliyet gösteren Vakıf Emeklilik’in, bu yıl 20. kuruluş yıldönümünü kutladığını ve sektörün 5. büyük şirketi olduğunu söyledi.
Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan ise, Vakıf Emeklilik ile güçlü bir sinerji oluşturduklarını ifade ederek, “Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Bireysel Emeklilik Günleri Kampanyamız, hem Vakıfbank ve iştiraklerinin ilerleyişine hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.

Halk Sigorta, İMKB’de

Haberin Devamı

HALK Sigorta’nın 40 milyon liralık sermayesini temsil eden paylar, İMKB Serbest İşlem Platformu’nda işlem görmeye başladı. Halk Sigorta Genel Müdürü Bülent Somuncu, yaptığı açıklamada, yılın ilk üç ayında sigorta prim hacmini geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 oranında artırdıklarını belirterek, şirketin 40 milyon TL değerindeki paylarının İMKB’de işlem görmeye başlamasını sevinçle karşıladıklarını söyledi. Somuncu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halkbank’ın sektördeki kurumsal imajı ve güvenilirliği sayesinde başarı grafiğimizi her çeyrekte daha da yukarı taşımayı hedefliyoruz. Şirketimizin 2012 yılı için kendisine koyduğu ciro hedefi 320 milyon TL oldu. Önümüzdeki dönemde teknik ve mali kârlılığımızı sürdürerek ve banka sigortacılığında payımızı arttırarak büyümeye devam edeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!