İşadamı Ulukartal spor yaparken vefat etti

Güncelleme Tarihi:

İşadamı Ulukartal spor yaparken vefat etti
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 04, 2012 00:00

İntegral Menkul Değerler A.Ş., Optimal Menkul Değerler A.Ş., Ulukartal Kıymetli Madenler Ticareti A.Ş., Ulukartal Kapital Vadeli İşlemler Aracılık A.Ş.’nin ve Ulukartal Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Hakkı Ulukartal, spor yaparken geçirdiği ani kalp krizi sonucu vefat etti.

Haberin Devamı

Yapılan açıklamaya göre, Ulukartal’ın cenazesi, bugün Ä°zmir Alsancak Hocazade Camii’nde kılınacak öğle namazını müteakip Kokluca Aile Mezarlığı’nda topraÄŸa verilecek.  Â

43 YAÅžINDAYDIÂ

Kartal Makarnaları kurucusu merhum İsmail Hakkı Ulukartal ve merhum  Nesrin Ulukartal’ın torunu, İzmir’in tanınmış iş adamı Osman Önder Ulukartal’ın  ve Kamile Oya Ulukartal’ın oğlu olan Sabri Hakkı Ulukartal, 1969 doğumluydu. Boston Üniversitesi Financial School of Management’tan onur derecesiyle mezun olmasının ardından, başta finans sektörü olmak üzere iş dünyasında gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarla öne çıkan Ulukartal, Türkiye’de foreks sektörünün oluşmasında ve yasal altyapısının hazırlanmasında öncü rol almıştı.

ANÄ° VE SERT SPOR YAPMAYIN

Spor yaparken yaşanan ani ölümler ve kalp krizleri korkutuyor. Uzmanlar özellikle kalp krizlerine yol açan egzersizlerin şiddetini üçe ayırıyor: ani sert, düzenli sert ve düzensiz sert. Bunların içinde en tehlikelisi ani sert yapılan egzersizler. Çok seyrek aralıklarla spor yaparak, kendisini aşırı zorlayan insanlarda spor esnasında kalp krizi görülüyor.

Haberin Devamı

Sık ve düzenli olarak spor yapıldığında kalbe son derece faydalıyken nadiren ve sert bir biçimde yapılan egzersizler son derece tehlikeli.

KOÅžARKEN KALP NASIL DURUYOR?

Yapılan araştırmalar sonucunda spor esnasında neden kalbin durduğu ile ilgili çeşitli teoriler var. Fakat en kabul göreni şu: Kalbi besleyen damarlarda yağ birikintileri varsa bunlar aşırı egzersiz esnasında parçalanabilir. Yağ materyalleri kana karışınca pıhtı meydana gelir. O da kalbi besleyen damarı tıkar ve enfarktüs yani kalp krizi yaşanır. Kardiyolog, spor hekimi ve fitness antrenörlerinin ortak akılları şunu söylüyor: "Sağlık için spor yapıyorsanız, ağır egzersiz şart değil. 'Daha ağır yaparsam daha sağlıklı olurum' diye bir şey yok. Birçok çalışma gösterdi ki, düzenli ve hafif egzersiz daha sağlıklı. Hele kalp sağlığı için aşırı egzersizin manası yok. Yürümek ise yeteri kadar iyi bir egzersiz. Hızlı ve sert bir tempo ile yürüyün deriz, o kadar!"

Haberin Devamı

Dr. Gökhan Metin (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Spor Hekimi-Fizyolojist)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!