Son dört yılda 748 tekno girişimciye 75 milyon lira verildi

Güncelleme Tarihi:

Son dört yılda 748 tekno girişimciye 75 milyon lira verildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2012 00:00

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2012’de 100 bin TL’lik hibe programından yararlanacak projeleri belirledi.

Haberin Devamı

Bakan Nihat Ergün, “Desteklenen tekno-girişimci sayımız 748’e ulaştı” dedi. Tekno-girişimcilerin her birine 100 bin TL hibe veren bakanlığın 2008’den bu yana verdiği hibe miktarı 75 milyon TL’yi buldu.

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’de Ar-Ge odaklı girişimciliğin artırılması amacıyla yürütülen ‘Tekno-Girişim Sermayesi’ destek programından 2012 yılı için yararlanacak projeleri belirledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2008’den bu yana yürürlükte olan Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesiyle ilgili kanun kapsamında bugüne kadar 3 bin 339 tekno-girişimcinin 100 bin TL’lik hibe destek programına başvurduğunu belirterek, “Bu yıl desteklenecek 296 projeyle birlikte hibe verdiğimiz tekno-girişimci sayısı 748’e ulaştı” dedi. Tekno-girişimcilerin her birine 100 bin TL hibe veren Sanayi Bakanlığının 2008’den bu yana verdiği hibe miktarı 74 milyon 800 bin lira oldu.

Canınız sağ olsun dedik

Haberin Devamı

Tekno-girişimcilerin hibe programına ilgisinin giderek arttığını belirten Ergün, “Bizden hibe alan girişimcilerimizin arasından elbette projesini tam olarak gerçekleştiremeyen, fikrini ürüne dönüştüremeyen arkadaşlarımız da var. Ancak biz bu yola çıkarken zaten bunu göze almış, gençlerimize batarsanız da canınız sağ olsun demiştik. Zira önemli olan böyle yenilikçi bir girişimci havuzu oluşturmak” diye konuştu.

Bir Bill Gates yeterli

“Toprağa atılan her tohum bitmez, bitenler bize kafidir. Zira bu tohumlar çok kıymetlidir” anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Ergün, şunları söyledi: “Biz bu projeyle bir tane Bill Gates çıkarabilirsek, bir tane dünya çapında marka oluşturabilirsek bu bizim için yeterli. Tekno-girişim Sermayesi Desteği’ni işte böyle bir anlayışla hazırladık. Bu destekten yararlanan gençlerimizi, karşılıksız ve kefilsiz
100 bin TL hibe ile destekliyoruz. Böylece yüksek eğitimli ve nitelikli gençlerimizi iş arayan değil iş kuran bireylere dönüştürüyoruz. Son 3 yıl içinde, 452 genç girişimcimiz bu destekten yararlandı. Arkadaşlarımızdan çok başarılı işler yapanlar, prototip aşamasında olanlar, seri üretime geçenler ve hatta ürünlerini pazarlayanlar var.”

500 bin TL’ye çıkacak

Haberin Devamı

Projenin olumlu sonuçlarını gördükten sonra bütçesini artırdıklarını belirten Ergün, şu bilgileri verdi: “Bu yıl daha fazla genç arkadaşımızı destekleyeceğiz. 2012 yılı için gelen başvuru sayısı neredeyse ilk 3 yılda gelen başvuru kadar. 2012 destekleri için Ekim-Aralık 2011’de biten başvuru döneminde 1597 başvuru geldi. Bunların 296’sını desteklemeye karar verdik. Biz bu projeyi daha ileriye götürmek için de çalışmalar yapıyoruz. Birinci fazda başarılı olan tekno-girişimciler için ikinci fazda kullanacakları 500 bin TL’lik yeni bir destek programı hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde bunun da detaylarını kamuoyu ile paylaşacağız.”

Girişimciler 35 ile yayıldı yurtdışından 32 proje geldi

Haberin Devamı

PROJELERİN tamamına yakının enformasyon, elektronik, makine, biyo-agroteknoloji, ileri malzeme ve kimya gibi teknoloji yoğun sektörlere ait olduğunu kaydeden Nihat Ergün, şunları anlattı: “Gençlerimizin ilgisi son derece sevindirici bir gelişme. Bu yıl kurulacak olanlarla birlikte, 35 farklı ilimizde ve Kıbrıs’ta tekno-girişimcilerimiz tarafından kurulmuş şirketlerimiz olacak. Bugüne kadar desteklenen 32 tekno-girişimcimizin yurtdışındaki üniversitelerden mezun olması da, bu desteğin tersine beyin göçü
açısından önemini gösteriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!