Dövizde bankalara sınırlı kolaylık geliyor

Güncelleme Tarihi:

Dövizde bankalara sınırlı kolaylık geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2012 00:00

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, döviz olarak tutulan munzam karşılık oranlarını artırabilecek-lerini, bankalara dövizde sınırlı kolaylık sağlayabilecek-lerini açıkladı.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, yapacakları ilk toplantıda TL munzam karşılıkların dövizde tutulan oranını artırabileceklerini, bankalara dövizde sınırlı kolaylık sağlayabileceklerini açıkladı. Paris’te OECD toplantısı sırasında yaptığı açıklamalarda Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin sinyaller veren Başçı, dövizle ilgili yeni bir adım atacaklarını söyledi. Başçı, “Mart’ta altın için kolaylık sağlamıştık, önümüzdeki toplantıda dövizle ilgili adım atacağız. Bankalara dövizde sınırlı kolaylık gelecek. Onlara döviz bulundurma opsiyonu tanımamız da mümkün. Bunun pek çok açıdan faydası olacak. TL’nin performansını daha da güçlendirecek” diye konuştu. Piyasalardaki oynaklıkla ilgili CNBC-e’ye konuşan Başçı, “Zaman zaman riskten kaçınma hareketleri oluyor. Önemli olan Türkiye’nin sağlam duruşu. Oynaklık seviyemiz düşük seviyelerde. Enflasyon cephesinden yavaş yavaş iyi haberler gelmeye başlayacak” dedi.
Yunanistan çıkışı etkilemez
TL’nin nisbi performansının iyi olduğunu belirten Başçı, “Oynaklığı daha az olmaya devam edecek. Dalgalanmalar geçici niteliktedir” diye konuştu. Yunanistan’ın Euro’dan çıkma ihtimaline yönelik değerlendirme de yapan Merkez Bankası Başkanı şunları söyledi: “Şu anda ortada belirsizlik var. Euro’dan çıkış çok daha zor bir senaryo. Temel senaryo daha önce anlaştıkları plan üzerinde devam etmeleri. Yunanistan’ın vereceği bir karar olacak. Her iki senaryoda da belirsizliğin geride kalması daha önemli. Yunanistan’ın Euro’dan çıkışı Türkiye için o kadar büyük bir etki yaratmaz. Küresel ekonomide talep zayıflıyor.”

Haberin Devamı

Rating şirketlerinin etkisi azalacak

KREDİ derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Bugün, kredi derecelendirme kuruluşlarının etkisi azaldı. Bundan 5 yıl sonra çok daha az etki yapacak” diye konuştu. Başçı, “Farklı bir durumdayız. AB kurallarına uyarak başarı sağlanabiliyor. Bunu AB’ye aday bir ülke gösterdi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!