Uçaklara binerken ayakkabı çıkarmaya son

Güncelleme Tarihi:

Uçaklara binerken ayakkabı çıkarmaya son
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2012 15:12

Atatürk Havalimanı’nda uçağa binen yolculara büyük sıkıntı veren son güvenlik noktalarındaki ’ayakkabı çıkarma’ uygulamasına son verilmesi için çalışmalar başlatıldığı bildirildi.

Haberin Devamı


Atatürk Havalimanı’nda sorumlu Vali Yardımcısı Ahmet Aydın bu konuda yaptıkları Güvenlik Toplantısında bir karar alındığını belirterek, şunları söyledi:
 
"Önümüzdeki günlerde, sadece ayakkabılar için x-ray cihazı konulması için bir karar aldık. Bu uygulamanın başladığı tarihten itibaren artık vatandaşlar ayakkabılarını çıkarmadan uçağa binebilecekler. İç ve Dış Hatlar Terminalleri girişlerindeki ilk arama noktalarında getirilen kemer çıkarmayı kaldıran uygulama ve 15 Mart 2012 tarihinde başlatılan ‘Open Gate’ uygulamasının ardından şimdi de yolcuların en fazla şikayetçi olduğu son arama noktalarındaki ‘ayakkabı çıkarma’ uygulamasına da bu şekilde son verilecek. "

UÇAĞA BİNERKEN AYAKKABI ÇIKARMAYA SON / WEB TV

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandıran Aydın, gelişmiş birçok ülkede bu uygulamanın geçerli olduğunu ifade ederek, "Teknolojinin getirdiği güven ve kolaylıklardan bizler de yararlanmalıyız. ‘Ayakkabı x-ray ’i diyebileceğimiz bu sistem hem yolculara, hem de arınmış alana geçmek isteyen personele büyük kolaylıklar getiriyor." dedi.

UYGULAMA TARİHE KARIŞIYOR

En kısa zamanda uygulamaya geçilmesi planlanan sistem sayesinde uçuş ve terminal güvenliğinin daha da artacağına dikkat çeken Aydın, "Halen geçerli olan uygulamada, güvenlik kapılarından geçiş sırasında cihazın sinyal vermesi durumunda yolcu ve personel ayakkabısını çıkarmak zorunda kalıyor. Özellikle bayanlar, zamanı dar olan yolcular, itfaye ve acil sağlık personelinin şikayetlerine neden olan bu uygulama, artık tarihe karışıyor.

Haberin Devamı

AYAKKABININ İÇİNİN RÖNTGENİ ÇEKİLECEK

Güvenlik Komisyonu’nda 17 Mayıs 2012 tarihinde aldığımız karar gereğince, havalimanımıza gelişmiş birçok ülkede güvenle kullanılan ‘ayakkabı x-ray’ cihazı koyacağız. Ayak kısmı sinyal veren yolcu, ayağını bu cihazın üzerine basarak ayakkabının içinin adeta röntgeni çekilecek. Güvenlik açısından bir sakınca belirlenmeyen kişi, ayakkabısını çıkarmadan arındırılmış sahaya girebilecek. Bu sistemi Viyana Havalimanı’nda bizzat deneyerek gördüm. Sistemin yolcu açısından getirdiği kolaylığın yanında, terminal ve uçuş güvenliğini de artırdığını yaşayarak tespit ettim."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!