Erzincan ve Hatay yatırımı bitecek elektrik üretimi iki katına çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Erzincan ve Hatay yatırımı bitecek elektrik üretimi iki katına çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2012 00:00

AkEnerji’nin Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, Erzincan’da 200 MW’lık HES projesi, Hatay’da ise 900 MW’lık yeni doğalgaz santralı yatırımlarını önümüzdeki dönemde tamamlayacaklarını, 2014’te şu an ürettikleri elektrik miktarını iki katına çıkaracaklarını söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’deki en büyük özel sektör elektrik üretim şirketlerinden biri olan Akenerji, 900 MW kapasiteli yeni bir doğalgaz elektrik santralı ve 200 MW’lık yeni bir HES yatırımı ile ürettiği elektriği iki katına çıkarmaya hazırlanıyor. Institue for International Research (IIR) tarafından düzenlenen “Türkiye’de Enerji Projeleri ve Finansman Çözümleri” toplantısında sorularımızı yanıtlayan Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, yeni projelerine yönelik şunları anlattı: “Yeni proje olarak Erzincan Kemah’ta 200 MW’lık büyük bir hidrolik projemiz var. Onun proje geliştirme çalışmaları yapılıyor.
2014’te iki kat üretim
Hatay’da (Erzin) 900 MW kapasiteli yeni bir doğalgaz elektrik santralı yatırımı var. Bunun 651 milyon dolar kredisini Türk bankalarından geçen yıl eylül ayında aldık, kapattık. Kalan 279 milyon doları da şirket karşılayacak. Şu anda inşaatı devam ediyor, 2014 Temmuz’da devreye girecek ve yaklaşık 7 milyar kWh elektrik üretecek. Yani Akenerji’nin şu an ürettiği elektriğin neredeyse iki katına çıkacağız.”
2009 ile 2011 arasında HES’lere ağırlık verdiklerini belirten Danışman, şöyle devam etti: “Beş santral bir yıldır çalışıyor. Geri kalan üçünü de bu yıl devreye alıyoruz. Geçtiğimiz hafta 27 MW’lık Himmetli HES’i devreye aldık. 30 MW’lık Feke 1 HES’i haziran ayında, 30 MW’lık Gökkaya HES’i de temmuz ayında devreye alacağız. Akenerji’nin portföyü yüzde 50 HES’lerden ya da yenilenebilir kaynaklardan oluşacak.”
Ortaklıkta sorun yok
Geçtiğimiz yıl Çek ortakları CEZ’in Akenerji’den çekilmesinin gündemde olduğunu hatırlattığımızda, Danışman, yatırım planlarının ortaklarıyla uyuştuğunu söyleyerek, “Yatırım programlarımızda ve planlarımızda bir değişiklik yok. Ortağımızın kendi ülkesinde nükleer santral projeleri var, büyük ölçekli yatırımları var. Akenerji’de öngördüğümüz şekilde işbirliğimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

2020’ye kadar 94 milyar dolar

DANIŞMAN, toplantıdaki konuşmasında son dört yılda Türkiye’nin kurulu gücünün yüzde 27 artış gösterdiğini belirterek, şunu söyledi: “Kurulu gücümüz 2011 yılsonunda 53 bin MW seviyesine çıktı. Toplam elektrik talebinde 2020’ye kadar ortalama yüzde 7’lik artış bekleniyor. Ek kapasitenin gerçekleşti-rilebilmesi için elektrik piyasasında 2020’ye kadar 94 milyar dolarlık yatırım gerekiyor. 2012 yılında EPDK’ya yapılan lisans başvurularında artış olmasına karşın, her lisans verilen projenin de gerçekleşeceğini düşünmemek lazım. Bugün lisans verilen veya lisans verilmesi uygun bulunan başvurular 73 bin 450 MW, inşa aşamasındakiler 40 bin MW düzeyinde iken, yüzde 50’nin üzerinde ilerlemeye sahip projelerin kurulu gücü 6 bin 430 MW seviyesinde.”

Haberin Devamı

Sadece Türk bankalarla olmaz

İŞ Bankası Kurumsal Krediler Tahsis Bölümü Müdürü Murat Bilgiç ise 2020’ye kadar 90 milyar dolarlık yatırımın sadece Türk bankalarıyla yapılmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, “Piyasada liberalleşmelerin gecikmesi yabancı finansörleri çekmekte zorlanmamıza neden oluyor. Liberalleşme hala düşük” diye konuştu. Bugüne kadar enerji sektörüne 5.5 milyar dolarlık taahhütte bulunduklarını kaydeden Bilgiç, şunu söyledi: “İş Bankası’nın ticari kredilerinin yüzde 10’unu enerji oluşturuyor. Bu rakamın artacağını öngörüyoruz. Türk bankaları ciddi şekilde enerji piyasasındaki riski üstleniyor, üstlenmeye devam edecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!