Citi: Akbank hisselerimizi teknik nedenlerle satıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Citi: Akbank hisselerimizi teknik nedenlerle satıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2012 00:00

CitiGroup Gelişen Pazarlar Başkanı Hamid Biglari, CitiGroup’un Akbank’taki yüzde 20 hissesini satmaya karar vermesiyle ilgili, “Türkiye sadece bizim değil, birçok uluslararası kuruluşun olmak ve büyümek istediği önemli pazarlardan biri. Aslında Akbank’taki hisselerimizi satmak bizim tercih ettiğimiz bir karar değildi. Basel III kriterlerini karşılamak amacıyla almamız gereken teknik kararlardan biriydi. Bu kararı tamamen sermaye konusundaki gerekliliklerden dolayı verdik. Eğer böyle bir gereklilik olmasaydı hisseleri satmaya hiç niyetimiz yoktu. Hatta bu karar sürecinde Türkiye’deki hisselerimizi satmak yerine başka bir alternatif yol bulunabilir mi diye de aktık. Fakat Basel III kuralları son derece açık ve net bir şekilde ortaya konmuş durumda. O nedenle de bu kararı aldık” dedi.

Haberin Devamı

Süreç piyasalara bağlı
Yatırım Danışma Konseyi toplantısına katılmak üzere geçen hafta İstanbul’da bulunan Biglari, Hürriyet’e şu açıklamalarda bulundu: “Citi’nin Akbank’taki yüzde 20 hissesinin yüzde 10’un biraz altına düşürülmesi planlanıyor. Satış süreciyle ilgili olarak herhangi bir yorum yapmam ya da bilgi vermem söz konusu değil. Sürecin tamamlanması piyasalara bağlı. Potansiyel alıcılarla ilgili ise, açıklama yapmam doğru değil.” Basel III düzenlemelerine göre, yüzde 10’un üzerinde bir sermaye payı ‘büyük Yatırım’ olarak değerlendiriliyor ve hisse sahibi şirket için ek sermaye yükümlülüğü getiriyor.” Citibank ve Sabancı Holding arasındaki hisse satış anlaşması gereği, Citibank’ın hisse satışında teklifi ilk olarak Sabancı Holding’e yapması gerekiyor.

Haberin Devamı

İşlerimiz iyi gidiyor
Biglari, Türkiye’deki hisselerini satmak üzere olan bir kuruluşun temsilcisi olarak Yatırım Danışma Konseyi toplantısına katılıyor olmasında herhangi bir çelişki olmadığını belirterek şöyle konuştu: “CitiGroup’un hisse satış kararının Akbank ya da Türkiye ile bir ilgisi yok. Dolayısıyla Türkiye’ye ilgimiz her zaman devam ediyor. Türkiye bizim içih hep önemli bir ülke oldu. Citibank Türkiye aracılığıyla burada yürüttüğümüz bankacılık faaliyetlerimiz gayet iyi bir şekilde devam ediyor. Citibank Türkiye’de hem kurumsal hem de bireysel bankacılık yapıyoruz. Kurumsal bankacılıkta Türk şirketlerini global ekonomiye kazandırmayı amaçlıyoruz. Uluslararası şirketlerin Türkiye’deki faaliyetlerini destekliyoruz. Kurumsal bankacılık bizim için çok canlı bir alan. Türk şirketlerinin yeni projelerini ve satın almalarını destekliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!