TPAO, KKTC’de Shell’in 1973’te ‘petrol bulduğu karada’ sondaja başladı

Güncelleme Tarihi:

TPAO, KKTC’de Shell’in 1973’te ‘petrol bulduğu karada’ sondaja başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 00:00

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPOA), Kıbrıslı Rumların tek yanlı Doğu Akdeniz’i parselleyerek doğalgaz sondajı yapmasının ardından Türkiye ve KKTC’nin aldığı siyasi karar çerçevesinde Gazimağusa kentinde karada sondaja başladı.

Haberin Devamı

Sondaj çalışmaları dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katıldığı törenle başlatıldı. Petrol aranan Sınırüstü köyü, Shell şirketinin 1973’te sondaj yaptığı ve olumlu sonuçlara ulaştığı bölgede yer alıyor.

Bir varil bile değerli

Bakan Taner Yıldız, Türk medyasının yanı sıra Rum ve yabancı medyanın da büyük ilgi gösterdiği törendeki konuşmasında, dünya genelinde sondajlarda başarı oranının yüzde 1 olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, son yıllarda karada sondajın yanı sıra denizlerde de yoğun bir şekilde sondaj çalışmalarını yürütüyor. Burada petrol bulamayabiliriz ancak bu kuyudan günde bir varil de çıksa, 1000 varil de çıksa çok değerli. Aramalarımız devam edecek. Karadeniz’de yoğun arama çalışmalarımız oldu. Karadeniz’i terk etmedik ama şimdi yönümüzü Akdeniz’e çevirdik. Akdeniz’de Shell ile ortak arama çalışmaları yürütüyoruz. KKTC ile anlaşma çerçevesinde sondaja başlıyoruz. Türk Yurdu-1 adı verilen bu kuyuda petrol ve doğalgaz bulmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Barış gerekçesi olacak

Yıldız, Türkiye’deki sondaj çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi ve kuyu sayısının 10’a, sondaj metrajının ise 6 katına çıktığını; çalışmalara ayrılan bütçenin de 13 kat yükseldiğini anlattı. Şu ana dek yapılan kazıların metraj uzunluğunun Edirne-Kars mesafesine eşdeğer olduğunu kaydeden Bakan Yıldız, aramaların sadece karada değil, denizde de sürdürüldüğünü belirterek, “Doğalgaz ve petrol varsa mutlaka bulacağız” dedi. Bakan Yıldız, ayrıca, “Adadaki bu yaptığımız çalışmanın barışın bir gerekçesi olacağına inanıyorum. Enerji dünyada savaş gerekçesiyken burada barış gerekçesi olacaktır” diye konuştu.

Türk Yurdu-1 tam isabet

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, geçen ay Türkiye’den deniz altından askılı boru sistemiyle su getirilmesi projesi çerçevesinde Girne’de temel atma töreni yapılmasıyla tarihi bir adım atıldığını, petrol sondajıyla ikinci tarihi adımın tamamlandığını söyledi. Eroğlu, su, petrol ve ardından elektriğin bir araya gelmesiyle KKTC ekonomisinin büyük atılım içine gireceğini belirterek, sondaj kuyusuna Türk Yurdu-1 adının verilmesinin “tam isabet” olduğunu söyledi. Eroğlu, “Bu topraklar asırlardır Türk yurdu ve öyle kalmaya devam edecek. Kimsenin toprak, yurt, özgürlük ve egemenliğinde gözümüz yok. Ama bizim toprağımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Anavatan Türkiye ve hükümetine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yunanistan tepkisi

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gregory Delavekouras, TPAO’nun sondaja başlamasının, “Türkiye’nin, Kıbrıs’ın egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne her devletin saygı göstermesini isteyen BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden bir girişim” olduğunu ileri sürdü.

Denizde de aranacak

TÖRENİN ardından düzenlenen basın toplantısında KKTC Başbakanı İrsen Küçük, karada sondaj çalışmalarından elde edilecek verilere göre denizde de sondaj yapılacağını açıkladı. Başbakan İrsen Küçük, “Sadece karada değil, Türkiye ile denizde de sondaja başlama planlarımız var. Türkiye, KKTC’ye yapmış olduğu yatırımlarla Kıbrıs Türk halkının arkasında olduğunu defalarca kanıtlamaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Eroğlu:Rum yönetimi bütün tekliflerimizi reddetti

KIBRIS Rum yönetimiyle yaptığı müzakerelere de değinen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Rumlar doğu Akdeniz’de sondaja başladığında, Hristofyas’a bir görüşmede sondaj çalışmalarını ertelemesini istedim. ‘Yoksa bizim de atacağımız adımlar olacaktır’ dedim. ‘Tehdit mi ediyorsun’ karşılığını verdi. BM’ye ve Hristofyas’a doğalgazdan elde edilecek gelirin her iki toplumun ortak kullanımında olması için komisyon oluşturmasını teklif ettim. Tüm tekliflerimizi reddettiler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!