LOT ile sadece THY ilgilendi, 1.1 milyar lirayı gözden çıkardı

Güncelleme Tarihi:

LOT ile sadece THY ilgilendi, 1.1 milyar lirayı gözden çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2012 00:00

Türk Hava Yolları’nın (THY), Polonya milli havayolu şirketi LOT’u almak üzere son viraja girdiğini söyleyen Polonya Hazine Bakanlığı Sözcüsü Magdalena Kobos, “Özelleştirme sürecinde THY, LOT ile ilgilenen tek şirket. LOT büyük bir ihtimalle THY’nin olacak. Sonucun mayıs ayında açıklanacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

POLONYA’nın milli havayolu şirketi LOT’u almak üzere şubat ayında görüşmelere başlayan Türk Hava Yolları (THY), durum tespiti çalışmasını mart ayında bitirerek sona yaklaştı. Polonya basınında yer alan haberlerde, LOT için son teklif süresinin 14 mayıs olduğu belirtilirken, THY’nin LOT’u almak için 1 milyar 122 milyon lira harcayacağı açıklandı. Özelleştirme sürecinde uygun fiyatlı hava yolu şirketi Eurolot ve LS Airport Services adı altında faaliyet gösteren havaalanı işletmesini de THY’nin alması için son viraja girildiğini söyleyen Polonya Hazine Bakanlığı sözcüsü Magdalena Kobos, “Özelleştirme sürecinde THY, LOT ile ilgilenen tek şirket. LOT büyük bir ihtimalle THY’nin olacak. Her iki şirket şubat ayından bu yana görüşmelerini sürdürüyor. Sonucun mayıs ayında açıklanacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu. Kobos, 2013 yılına kadar THY’nin LOT’u almaması halinde başka bir yatırımcı bulunamayacağını, bu nedenle şirketin önündeki seçenekler arasında, halka arz ya da sermaye artırımının olabileceğini kaydetti.
Pazar payı artıyor
THY’nin satın almak için son aşamaya geldiği LOT’a biçilen 1.1 milyar liralık değerin, şirketin yükselen pazar payı ve filosuna katacağı yeni uçaklar nedeniyle daha da artıracağı bilgisi verildi. Avrupalı bir şirketin son 8 yılda dünya havacılığından çok daha hızlı büyüyen THY’nin modelini örnek alacağını belirterek LOT ile yapılan görüşmelerin ilk sinyalini veren THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, “Bize bir çok ülkeden, havayolundan ortaklık teklifi geldi. Yaptığımız analizler sonrasında Polonyalı LOT Havayolları’nda karar kıldık. Görüşmeler en kısa sürede başlayacak. THY bunu devlet desteği almadan yapacak. Biz tüm uçak alımlarımızı bilançomuzla yaptık. Kendi imkanlarımızla LOT’u alacak gücümüz var” açıklamasını yapmıştı.
Türk usulü
Şubat ayında katıldığı bir televizyon programında THY’nin dünya havacılığı ortalamasından 3-4 kat daha fazla büyüdüğü bilgisini veren Topçu şurları söylemişti: “THY, hem yatırım yaptı, hem de kârlılığını sürdürdü. Bu yakalanan başarı sonrasında 13-14 havayolu şirketinden ‘bizi alın’ diye teklif geldi. Sadece ticari olarak değil, hükümetler arasında yapılan görüşmeler sırasında da bu teklif geldi. Tamamen kazan-kazan yaklaşımıyla kararımızı veriyoruz. Amacımız bu ortaklıklarla hem THY’yi hem de ortak olacağımız havayolunu büyütmek. Avrupa’ya gidip bir havayolu şirketi Türk usulü nasıl yönetilir bunu göstermek istiyoruz. Aralık ayında Polonya’da Ekonomi Bakanı Jasek Rostowski ile konuştum. LOT’u özelleştireceklerini belirten bakan bizim almamızı istedi. Milli bir havayolu şirketini satın almak kolay değil.”

Haberin Devamı

36 uçakla 55 noktaya uçuyor

Haberin Devamı

POLONYALI havayolu şirketi 1929’da kuruldu. Halen filosunda 36 uçak bulunuyor. 55 uçuş noktası arasında Avrupa, Ortadoğu noktalarının yanı sıra Amerika kıtasında Chicago, New York, Toronto gibi
şehirler de yer alıyor. Varşova Havalimanı’nı Doğu Avrupa’nın aktarma noktası haline getirmeyi
hedefleyen LOT, aynı zamanda THY gibi Star Alliance ittifakı üyesi. 2010 yılında 17 milyon dolar zarar eden havayolunun yüzde 68’i devlete ait. Polonya hükümeti geçen yıl bu hisselerin satış kararını almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!