"Ataköy’ü, Yeşilyurt’u, Florya’yı tamamen yıkarsanız olur"

Güncelleme Tarihi:

Ataköy’ü, Yeşilyurt’u, Florya’yı tamamen yıkarsanız olur
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2012 14:36

Atatürk Havalimanı'ndaki yetersizliğin giderilmesi için son günlerde sıkça gündeme gelen dördüncü pist tartışmalarınaDevlet Hava Meydanları Genel Müdürü Orhan Birdal'dan ilginç bir yorum geldi. Birdal, "Dördüncü pisti yapmak için 7-8 milyar dolar gerekiyor. Bununla çok sayıda yeni havalimanı inşa edilebilir. Ataköy’ü, Yeşilyurt’u, Florya’yı yıkmayı göze alabiliyorsanız yeni bir pist yapabilirsiniz" dedi.

Atatürk Havalimanı Airport Otel’de düzenlenen "Havacılıkta İşbirliği Çalıştayı"na katılan DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, bir gazetecinin Atatürk Havalimanı’na dördüncü pist yapılacağı yolunda çıkan haberlere ilişkin sorusu üzerine şöyle konuştu:

"İstanbul’a üçüncü bir havalimanı yapılmasıyla ilgili çalışmalar ileri bir aşamaya geldi ama Atatürk Havalimanı’na dördüncü pist yapılmasıyla ilgili henüz bir gelişme yok. Mevcut kapasiteyi maksimum düzeyde kullanmaya çalışıyoruz. Geçen yılın aynı dönemine göre limana gelen yolcu sayısının yüzde 20’nin üzerinde artması da bunun açık bir göstergesi. Havacılıkta en kolay şey uçak almaktır. Havalimanı yapmak genişletmek hele hele 24 saati dolu olan bir havalimanında birtakım iyileştirme çalışmaları yapmak kolay değil. Burada bir akıl tutulması var. Herkes ‘pist pist’ diye tutturmuş. Atatürk Havalimanı’na yeni bir pistin nasıl yapılacağını herkes biliyor. Atatürk Havalimanı’nın etrafındaki tüm yapılaşmayı yıkarsanız yeni bir pist yaparsınız. Bu kolaylıkla mümkün olmayacağı için bununla ilgili söylenenler sadece laftan ibarettir. Eğer Ataköy’ü, Yeşilyurt Mahallesi’ni veya Florya’yı yıkmayı göze alabiliyorsanız, yeni bir pist yapabilirsiniz. Ama bunun maliyeti 7-8 milyar doları buluyor. Bu parayla çok sayıda havalimanı yapılabilir. Baştan beri çözümün İstanbul’a yeni havalimanı yapmaktan geçtiğini söylüyoruz. Şehir Atatürk Havalimanı’nı abluka altına almış, bir yere kıpırdayamıyoruz, zorluğumuz burada"

UÇAĞIN ATAKÖYDEN İNMESİ BİLE SIKINTI

Bugüne kadar dördüncü pist için onlarca projeksiyon yapıldığına dikkat çeken Birdal, "Bizi kısıtlayan bir takım unsurlar var. İstanbul’da rüzgar değiştiğinde uçağın limana bir bölgeden inmesi bile problem oluyor. ‘Neden Ataköy’den uçağı indiriyorsunuz?’‘ diye binlerce dilekçe geliyor. ‘Boş arazi var, pist yapılma imkanı da var ama biz yapmıyoruz‘ diye bir şey yok. Yapılacak olan pistin manialarını göz önüne almanız lazım. O pisti yapmak için ne kadar bir yeri yıkmanız gerektiğini düşünmeniz lazım" dedi. Birdal Atatürk Havalimanı’ndaki mevcut kapasiteyi artırmak için çalışmaların sürdüğünü askeri meydandan alınacak araziyle uçaklara park yeri yapılacağını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!