Krizden çıkış yolu arayan İrlanda Türk şirketleriyle yürümek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Krizden çıkış yolu arayan İrlanda Türk şirketleriyle yürümek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2012 00:00

Yaşadığı finansal krizin ardından atağa kalkmak için harekete geçen İrlanda’nın Ticaret ve Kalkınma Bakanı Joe Costello T.D, 25 büyük İrlandalı şirketten oluşan heyetle Türkiye’ye geldi.

Haberin Devamı

Türkiye’de Avea ve Güral Porselen ile anlaşma imzalayan İrlandalı’lar, Koç Holding, Nurol ve Süzer gibi büyük gruplarla görüşerek yatırım daveti yaptı. Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) aldığı destekle 2008 krizinin izlerini silerek yeniden büyüme trendine geçmek isteyen İrlanda hükümeti yetkilileri, ABD ve Çin’in ardından geniş katılımlı işadamı heyetiyle Türkiye’ye geldi. Enterprise Ireland Ticaret heyetinin iki ülke arasındaki yaklaşık 1.2 milyarlık Euro’luk ticari hacmini artırmayı hedeflediğini söyleyen Joe Costello T.D, “Türkiye ile var olan ticaret eğitim, telekom ve tıp teknolojileri alanında daha da ilerleyebilir” dedi.

Yüksek potansiyel
Türkiye’de birçok şirketle görüştüklerini ve İrlanda’ya yatırıma davet ettiklerini anlatan Joe Costello T.D, şunları söyledi: “Türkiye, Avrupa’daki en büyük ekonomilerden biri ve İrlandalı şirketler için de önemli potansiyel sunuyor. Türkiye ticari alanda önemli bir iş ortağımız. İrlanda’nın Türkiye’ye ihracatı güçlü bir gelişme göstererek 2011’de 238 milyon Euro’ya ulaştı ve ticaret hacmimiz de 1 milyar Euro’nun üzerinde.”
Avrupa pazarına giriş
Costello, İrlanda’nın Euro bölgesinde İngilizce konuşan tek ülke olarak büyük avantaja sahip olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Kurumlar vergisi oranı son derece düşük. Avrupa piyasasına giriş için en ideal konumdayız. Türkiye ekonomisinin halihazırdaki ve gelecekteki performansını çok iyi görüyoruz. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini destekliyoruz. Asya’ya çok önem veriyoruz. Türkiye’nin bu nedenle de önemi artıyor. Türkiye’deki enerji pazarını
yakından takip ediyoruz.”
Yatırıma davet etti
İrlanda’da yatırımın son derece elverişli olduğunu belirten Costello, şöyle konuştu: “Süzer Grup Başkanı Mustafa Süzer ile görüştüm. Anadolu Grubu’ndan Alejandro Jimenez, ING Bank’ın İrlandalı Yönetim Kurulu Başkanı John Mc Carthy, Koç Holding CEO’su Turgay Durak ve Nurol Holding yöneticileri ile görüşerek yatırıma davet ettim.”

Haberin Devamı

Avea ile İrlandalı bir şirket anlaştı

İRLANDA Ticaret ve Kalkınma Bakanı Joe Costello T.D.’nin Türkiye temaslarındaki ilk durağı Avea oldu. Avea’yı ziyaret eden bakan ve beraberindeki heyet, CEO Erkan Akdemir ve yöneticilerle görüştü. Costello, Avea’nın ismi açıklanmayan bir İrlandalı şirket ile anlaşma yaptığını belirterek, “Telekoma odaklanan büyük İrlandalı şirketler var” dedi. Avea CEO’su Erkan Akdemir de, “Görüşmeler verimli geçti” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!