Akbank: Citigroup’un önce bize teklif yapması gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

Akbank: Citigroup’un önce bize teklif yapması gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2012 00:00

Geçen hafta New York Borsası’na Akbank’taki yüzde 20 hissesinin en az yarısını satacağını duyuran Citigroup’un Sabancı Holding ile arasındaki hissedarlar sözleşmesine göre, grubun, bankada satmak istediği hisseler için teklifini ilk olarak Sabancı Holding’e yapacak.

Haberin Devamı

Yönetim Kurulu Başkanlığının yürüttüğü Akbank’ın Reuters’a yaptığı açıklamada, “Sözleşme gereği Citigroup satış teklifini ilk olarak Sabancı Holding’e yapmak durumundadır. Ancak bu konuda yorum yapmak için erkendir. Teklif geldiğinde Sabancı Holding değerlendirmesini yapacaktır” denildi.

3.24 milyar dolar değer
Ocak 2007’de Akbank’ın yüzde 20 hissesini 3.1 milyar dolara satın alan Citigroup, hisse satış kararıyla ilgili açıklamasında, Akbank’taki payını 3.4 milyar dolar olarak değerlediğini bildirmişti. Geçen hafta cuma günü hissesi 7.26 liradan kapanan Akbank’ın piyasa değeri 29 milyar lira (16.2 milyar dolar) civarında idi, buna göre Citigroup’un yüzde 20’lik payının değeri 3.24 milyar dolara denk geliyor.  Akbank’taki hisse azaltımını ne zaman tamamlayacağının Citigroup’un inisiyatifinde olacağı belirtilen Akbank açıklamasında, “Citigroup bu konularda oldukça deneyimli. Yakın zamanda Hindistan ve Çin’de yaptığı satış işlemlerinde de bunu gösterdi. Piyasa üzerinde etkili büyük kurumsal yatırımcılar Citigroup’un bu tip işlemlerde dengeleri gözeterek davrandığının bilincindeler” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Satış teknik nedenle
Akbank, ‘Citigroup’un Akbank hisselerini İMKB’de de satabilecek olmasının hisse fiyatını nasıl etkileyeceği ve fiyatın olumsuz etkilenmesi durumunda stratejinin ne olacağı’ sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu teknik nedenlerden kaynaklanan bir satış. Bu konunun hisse fiyatımıza yansımış olduğunu düşünüyoruz. Akbank kârlılık içinde büyüme stratejisini sürdürecektir. Bu da hisse fiyatına olumlu yansıyacaktır.”

Hedge fonların ilgisini çekebilir

AKBANK’ın hisse satışının yöntemiyle ilgili şimdiden net bir açıklama yapılmazken, blok hisse satışının ağır basabileceği belirtildi. New York’ta yerleşik BGC Partners Uluslararası Piyasalar Direktörü Cengiz Başkır, Citigroup’un hisseleri dünkü değer üzerinden satması durumunda, bilançosuna zarar yansıtmak zorunda kalacağını belirterek, “Bu ortamda birçok stratejik ortağın da aynı durumda olduğunu düşünürsek, satış, konsorsiyumdan oluşacak hedge fonların ilgisini çeker. Arayıp nasıl bir satış yöntemi olacağını soruyorlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!