2020 çok daha pozitif geçecek

Güncelleme Tarihi:

2020 çok daha pozitif geçecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2019 08:00

Türk iş dünyasının temsilcileri, 2019 değerlendirmesi ve 2020 beklentilerini açıkladı. 2019’da yaşanan zor sürecin yapılan hamlelerle aşıldığına dikkat çeken iş dünyasının temsilcileri, 2020 için şunları söyledi: “2020, 2019’a göre çok daha pozitif geçecek. 2019’da yaşanan toparlanma sürecinin büyümeye döneceğini, yıl sonunda yüzde 5’lik büyümenin yakalanabileceğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

TÜRK ekonomi ve iş dünyasının temsilcileri zorlu geçen 2019 yılının ardından 2020 yılının daha pozitif geçeceğini ve Türkiye’nin yeniden yüzde 5 seviyelerinde bir büyüme performansına ulaşabileceğini düşünüyor. Türk ekonomisinin önemli kurum ve sanayi odalarının temsilcileri, 2019’daki toparlanmanın 2020’de büyümeye dönüşeceğini belirtiyor. Konuya ilişkin İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan değerlendirmelerde bulundu.

EN ÖNEMLİSİ FAİZ

2019 yılında dengelenme sürecine girildiğinin altını çizen Erdal Bahçıvan, 2019’da yaşanan en önemli dengelenme halkasının faizler olduğunu vurguladı. Bahçıvan, “Finansal piyasalardaki bu başarılı dengelenme sürecini, yatırım ikliminin ve motivasyonunun sağlıklı bir mecraya oturtulması izlemeli. Çünkü 2020’nin yatırımlar açısından artık finansal sebeplerden veya finansal bahanelerden arınmış bir dönem olduğunu öngörüyoruz. Artık kimse finansal istikrarsızlıktan dolayı bu ülkede yatırım yapılamıyor diyemez. Bunun için de yılın ilk ayları, bu konuda vereceği görüntülerle, bize önemli bir ayna tutacak. Türkiye’nin kaliteli ve nitelikli yatırımlarla donatılarak, sürdürülebilir bir büyüme patikasına girmesinin hedeflenmesi gerekiyor. Bunun olabilmesi için öncelikle yatırımcı güveni, yatırımcı güven iştahının tekrar oluşturulması gerekiyor. Bu motivasyon doğru teşviklerle donatılmasıyla 2020’nin Türkiye’nin tekrar bir yatırım dönemine ulaşması açısından önemli bir fırsat yılı olacağını düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

BÜYÜME PATİKASI

2020 yılının Türkiye için kur saldırısının gerçekleştiği 2018 ve dengeleme ile geçen 2019’un ardından güçlü büyümeye geçiş yılı olacağını dile getiren Şekib Avdagiç, aynı zamanda bu yılda elde edilen olumlu oranlarla, ekonominin gelecek 10 yıla yeniden büyüme patikasına girmiş olarak başlayacağını ifade etti. 2019’un üçüncü çeyreğinden itibaren Türkiye ekonomisinin yüzde 0.9 büyüyerek yeniden büyüme patikasına girdiğini belirten Avdagiç,“Bu performansın yardımıyla, 2020’nin dört çeyreğinin dördünde de pozitif büyüme yaşamayı bekliyoruz. Yıllık büyüme oranında, Yeni Ekonomi Programı’nda hedeflendiği gibi yüzde 5 büyümeye ulaşmak hiç şaşırtıcı olmayacaktır. Hatta 2020 büyüme hedefini aşacağımızı söyleyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

HEDEF 191 MİLYON $

Küresel ticaretin içerisinden geçtiği zorlu sürece rağmen Türkiye’nin ihracatta olumlu bir grafiğe imza attığını kaydeden İsmail Gülle, “Ülkemizin ihracat performansı, rakiplerimiz ve hedef pazarlarımız ile karşılaştırıldığında, başarılı ivmesi ile öne çıkıyor. Büyüme için belirlenen hedeflerin tamamının, neredeyse tamamen ihracata endeksli oluşturularak, Türkiye için yeni bir yol haritası çizildi. Bu yol haritası dahilinde, 2019 yılı için 182, 2020 yılı için 191 ve 2021 yılı için 204 milyar dolar ihracat hedeflerimiz bulunuyor. İhracatçılar olarak, ‘Yeni Ekonomi Programı’ ile çizilen yol haritasının, büyüme, istihdam, enflasyon ve cari denge beklentilerine uygun olarak, 2020 yılının ilk çeyreği itibarıyla, bir değişim sürecini sırtlayacağını öngörüyoruz” diye konuştu. Faiz oranlarında gerçekleşen indirimlerin sanayici ve ihracatçılar için pozitif olduğunu vurgulayan Gülle, “İhracatçılarımızın, yatırımcılarımızın önündeki önemli engellerden birisi de atılan faiz indirim adımlarıyla, deyim yerinde ise ortadan kalkmış oldu. Dolayısıyla yatırım, istihdam, ihracat ve büyümeye yönelik etkili, pozitif bir yıl bizleri bekliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘ZORLANMADAN HEDEFİ YAKALARIZ’

Abdurrahman Kaan geride kalan zorlu süreçte Türkiye ekonomisinin, birçok uluslararası kuruluş tarafından yılın başında yapılan küçülme tahminlerine karşın ciddi bir direnç gösterdiğini ve beklentilerin pozitif büyümeye revize edildiğini kaydetti. Kaan, büyüme beklentilerine ilişkin olarak da şunları söyledi: “Genel anlamda Türkiye, 2019 yılında ekonomik açıdan nispeten durgun bir dönem geçirse de siyasi belirsizliklerin sona erdiği ve gerekli yapısal reformların hayata geçirildiği bir ortamda, avantajlı nüfus yapısı ve coğrafi konumu sayesinde, uzun dönemde önemli iş fırsatları sunmaya devam etmiştir. Bu motivasyonla girdiğimiz 2020 yılı ve sonrasında Türkiye ekonomisinin, YEP kapsamında hedeflenen yıllık ortalama yüzde 5’lik büyüme hızını zorlanmadan yakalayacağını tahmin ediyoruz.”

Haberin Devamı

ÜRETİME KESİNTİSİZ DEVAM

Nail Olpak yeniden büyüme patikasına giren Türkiye ekonomisi için, 2020 yılına dair daha umutlu ve daha pozitif bir tablo bulunduğunu belirtti. 2020 yılından itibaren maliyetlerin düşeceği ve vadelerin daha da uzayacağı bir döneme girilmesini beklediklerini dile getiren Olpak, 2020 yılında Türkiye ekonomisi için yüzde 5’lik bir büyüme öngörüldüğünü ve bu hedefin yakalanmasında bir sıkıntı görmediklerini belirtti. Olpak, “Dış ticarete, ihracata dayalı bir büyüme hedeflenirken, sanayi üretiminin lokomotif bir rol üstlenmesi çok büyük bir önem taşıyor. Dolayısıyla iş dünyasının kesintisiz olarak üretime devam etmesi, yeni pazarlara kanalize olması ve katma değerli ürünlerle dünya ticaret sahnesinde daha güçlü şekilde yer alması için çalışmaya devam etmeliyiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!