Yunanistan, ‘varlık’ satmaya geldi ‘sıcak para’ istemedi

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan, ‘varlık’ satmaya geldi ‘sıcak para’ istemedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2012 00:00

Yunanistan Yatırım Promosyon İcra Kurul Başkanı Aristomenis Syngros, “Türkiye Yunanistan ekonomileri arasında sinerji var. Kriz sonrasında geleceği parlak Yunanistan’a uzun vadeli düşünen yatırımcı istiyoruz. Türk şirketler şansını denemeli. Özelleştirme hedefimiz 50 milyar Euro” dedi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği’nden (AB) aldığı kurtarma paketleri karşılığında verdiği söz üzerine 50 milyar Euro’luk özelleştirme yapması gereken Yunanistan, satışa çıkardığı varlıklarını Türk iş dünyasına tanıtmak üzere İstanbul’da bir ‘roadshow’ düzenledi.

Yunanistan Yatırım ve Promosyon Ajansı İcra Kurulu Başkanı Aristomenis Syngros, ‘Krizden çıkan yeni fırsatlar’ başlıklı sunumunda, Yunanistan’ın IMF, AB ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) verdiği iki kurtarma paketi kapsamında kamu borcunu 2020 yılına kadar milli gelirinin yüzde 120’sine düşürmeyi amaçladığını belirterek, “Yunanistan Güney Doğu Avrupa’nın giriş kapısı. 140 milyon insan ve 1 trilyon dolarlık bir ekonomiye hitap ediyor. Sıcak para değil, uzun vadeli yatırımı düşünen, Yunanistan’ın kriz sonrasındaki parlak geleceğine inanan yatırımcılar istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk-Yunan İş Konseyi ev sahipliğinde, Yunanistan Girişimciler Federasyonu (SEV) ve Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) işbirliğinde gerçekleşen toplantıda konuşan Syngros, şunları söyledi: “Türkiye ve Yunanistan ekonomileri arasındaki sinerji nedeniyle burada özelleştirilecek projelerimizi tanıtıyoruz. 50 milyar Euro olan bugüne kadarki en büyük özelleştirme programını yürütüyoruz. Bu devasa pakette Türk yatırımcısı mutlaka şansını denemeli. Şirketler uzun vadeli kazançlarını düşünerek hareket etmeli. Yunanistan yatırımcı dostu bir ülke. Kurumsal veri oranları düşük, şeffaf bir yatırım ortamı mevcut.”

16.4 milyar Euro’su enerjiye
2010-2020 döneminde enerji projelerine 16.4 milyar Euro yatırım yapılması beklendiğini kaydeden Syngros, şöyle devam etti: “Turizm, gıda ve bilişim sektörleri de en çok yatırım çekecek alanların başında geliyor. Özelleştirme paketi, Milli piyango idaresinden, hava meydanlarından limanlara, su dağıtım şirketlerine kadar devam  edecek uzun bir süreç. Enerjiye yıllık ortalama 2 milyar Euro’luk yatırım yapılması hedefleniyor.”

Yunanistan Özelleştirme Ajansı Özelleştirme Programları Koordinatörü Panos Protopsaltis, sürece ilişkin şu bilgileri verdi: “2015’e kadar program kapsamında 19 milyar Euro’luk nakit üreteceğimizi tahmin ediyoruz. Türk iş dünyasının, ilgi göstermesi halinde, enerji, altyapı, emlak ve gayrimenkul geliştirmede fırsatkların öne çıkabileceğini düşünüyoruz. Yunanistan’ın geleceğine inanan, potansiyelini gören Türk işadamları yatırıma gelsin. Biz Yunanistan’a sıcak para girsin istemiyoruz. Uzun yıllar ülkemizde kalacak ciddi yatırımcıları bekliyoruz. Türkiye, dünya ekonomisi için çok önemli bir oyuncu. Türk iş adamlarına güveniyoruz. Türk iş alemini yatırıma çağırmamız için bir çok sebep var. Onların potansiyelinin herkes farkında.”

Haberin Devamı

1.5 ayda 15 Türk şirketi ilgilendi Yunanlı ortaklar hazır

TÜRK-Yunan İş Konseyi Eşbaşkanı Selim Egeli, enerji ve gayrimenkule talep olduğunu, 1.5 aylık süreçte, Türkiye’den 15’e yakın firmadan talep olduğunu bildirdi. Türk işadamlarının bugüne kadar enerji üretimi ve dağıtımı, ticari limanlar, havalimanlarının işletmesi, turizm ve özelleştirme kapsamında  gayrimenkul geliştirmesine açacağı arazilere ilgi gösterdiğini kaydeden Egeli, şunları söyledi: “Özelleştirilecek arazilerin birçoğunun üzerinde aynı İstanbul’daki gibi büyük alışveriş merkezleri (AVM) iş merkezleri geliştirmek istiyorlar. Yunan ortaklar da hazır. Özelleştirmeye ilgi gösteren şirketler Yunanistan’dasi kaotik durum nedeniyle ilk etapta bir muhatap bulamamıştı. Şimdi ise Yunanistan’ın durumu düzelme eğiliminde olduğu için Türk işadamlarını Yunanistan’daki fırsatları görüp, değerlendirmeleri için buraya getirdik. Yunanistan’da kapılar her zaman Türk’lere açık. Türkler orada iş yaparlarsa ortakları bile hazır. Ancak Türkler, dünya Yunanistan’daki fırsatların farkına varmadan bölgedeki yatırımlarla ilgilenmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

Global Yatırım limanlarla ilgileniyor

GLOBAL Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Nas, Yunanistan’daki fırsatları uzun süredir izlediklerini ifade ederek, “Yunanistan’da yatırım fırsatlarını şu anda daha yakından inceliyoruz. Özelleştirmelerin ödeme koşullarına bakıyoruz. Önceliğimiz liman yatırımları olacak. Milyar doların altındaki yatırımları kendi başımıza yaparız. Bu rakamlardan daha yukarı işlere de girmek isteriz ancak ortakla birlikte işe soyunmamız gündeme gelebilir. Limanların yanısıra enerji ve altyapı yatırımlarını da inceliyoruz” diye konuştu.

Yunanistan Rodos’ta arazi ihalesi açtı

YUNANİSTAN Devlet Malvarlığı Değerlendirme Fonu (HRADF), Rodos Adası’nın merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Afandos’da bir turistik arazinin kullanım hakları için uluslararası ihale açtığını bildirdi. 1 milyon 858 bin metrekarelik iki parsel arazide 1973 yapımı 1 milyon 527 bin metrekarelik bir golf sahası da bulunuyor. Sahile 7 kilometre kıyısı bulunan arazinin turizm amaçlı ya da yerleşim projeleri için değerlendirilebileceği bildirildi. İhaleye 22 Mayıs 2012’ye kadar  başvuru gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!