‘2015 daha kolay olacak’

Güncelleme Tarihi:

‘2015 daha kolay olacak’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2014 00:58

YAPI Kredi CEO’su Faik Açıkalın, 2015 yılının bankacılık sektörü için hem kredi büyümesi hem kârlılık olarak 2014'ten daha iyi ve kolay bir yıl olmasını beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Yapı Kredi'nin 70. kuruluş yıldönümü dolayısıyla AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Açıkalın, son 3 yılda yapılan sektöre yönelik düzenlemelerin kârlılıkta ve büyümede bir miktar baskı yarattığını ifade etti. Gelecek yılın önemli riskleri olarak Fed'in beklenenden daha önce ve yüksek faiz artışı olasılığı, politik tansiyonda yükseliş ve jeopolitik risklerin artmasının sayılabileceğini anlatan Açıkalın, "Bizim yurtdışı fonlanabilirliğimizin probleme gireceğini düşünmüyorum. Ama maliyetler bir parça artabilir. Bu da kâr marjlarını etkiler" dedi.

TL’DE KAYIP KAÇINILMAZ

Açıkalın, bu riskler gerçekleştiği taktirde portföy girişlerinde azalma, hatta tersine hareket ve TL'de değer kaybının kaçınılmaz olacağına dikkati çekerek, "Bu hem enflasyon hem de büyümeyi negatif etkileyecektir. Bu durum sonucunda aktif kalitesinde beklentilerimizin üzerinde bir bozulma yaşanabilir" diye konuştu. Uluslararası konjonktür açısından kolay bir döneme girilmediğini vurgulayan Açıkalın, makro göstergeleri sağlam olması sebebiyle Türkiye'nin risk faktörlerine dikkat edildiği müddetçe makul bir getiriyle gelişmekte olan pazarlarda yabancı fonları çekebilmesi açısından avantajlı olduğunu ifade etti.
Merkez Bankası'nın politikalarını orta ve uzun vadede olumlu bulduklarını belirten Açıkalın, 2015 yılında önceki yıllarda olduğu gibi Merkez Bankası'nın piyasaları bilgilendirici, açık, şeffaf ve bağımsız bir politika sergilemesini beklediklerini dile getirdi. Açıkalın, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı ve enflasyon dengesi ile büyüme ve ekonomik istikrarı aynı anda havada tutmaya çalıştığını vurgulayarak, "O açıdan bizim Merkez Bankası çok kolay bir iş yapmıyor. Bugüne kadar Merkez Bankası'nın başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Zor dönemlerden geçtik. Bir faiz tartışması yapılıyor. Merkez Bankası'nın bizdeki bilgi ve datadan çok daha fazla bilgi ve dataya sahip olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla şu ana kadar iyi yönetti. 2015'te de şeffaf bir şekilde başarılı yönetimlerini sürdürmelerini bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin cazibesi doğru oynamaya bağlı

Haberin Devamı

GELECEK yıl için pozitif gelişmenin Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını artırması olduğunu aktaran Açıkalın, “Negatif riskler ise gıda fiyatlarının enflasyonist etkisi, büyüme beklenen seviyede gerçekleşmediği takdirde bunun Merkez Bankası üzerinde yaratacağı baskı ve gerginlikler olacaktır” dedi. Açıkalın, 2015 belirsizlikler içermekle birlikte Türkiye’nin doğru oynadığı takdirde diğer gelişmekte olan pazarlara göre cazibesini sürdüreceğini vurguladı.

Yıl sonunda yüzde 3.5-4 büyüme

TÜRKİYE ekonomisine dair görüşlerini de paylaşan Açıkalın, şunları kaydetti: “Yılın ikinci çeyreğinde tüketici ve reel sektör güveninde iyileşme yaşandı. Yılın geri kalanında büyümenin bir miktar zayıflamasını ve yılın tamamında yüzde 3.5-4 arası büyüme bekliyoruz. 2015 için büyüme tahminimiz, özellikle iç talepte toparlanma beklentisi ile yaklaşık yüzde 4 seviyesinde.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!