Yunanistan’da kriz müziğe yansıdı, sirtakinin havası bile değişti

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’da kriz müziğe yansıdı, sirtakinin havası bile değişti
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2012 00:00

Borç batağından sağlanan kurtarma paketleri ile çıkmaya çalışan Yunanistan’da ekonomik kriz, ülkede müzik sektörünü de etkiledi.

Haberin Devamı

Sirtakiden, rock’a, zeybek havasından, hip-hop’a hemen tüm türlerde şarkılar, ekonomik krizi anlatan ya da krizden esinlenen sözlerle piyasaya çıkıyor. Önceleri amatör grupların başlattığı “kriz şarkıları” modasına son dönemde Manolis Mitsias, Notis Sfakianakis, Vasilis Papakonstantinu gibi Yunan müziğinin önde gelen isimleri de katıldı.

Onlara havyar, bize mercimek

Bugünlerde dillerden düşmeyen kriz şarkıları arasında, “Borçlar ve İdealler”, “Çaldıklarınızı geri verin”, “Birlikte yedik. Onlar havyar, biz mercimek”, “Yunanistan ve IMF”, “50 toplayan ama 100 harcayan devlet” en dikkat çekenleri.  Anna Vissi, Yorgo Dalara, Haris Aleksiu gibi Yunan müziğinin 1 numaraları ise ekonomik kriz döneminde yeni CD’ler doldurmazken, “kriz şarkıları” piyasaya yeni isimler kazandırdı. Sofia Kurtidu “Borçlar ve İdealler” adlı şarkısıyla Atina gece hayatının aranan isimlerinden birisi oldu. Genç sanatçı klip de çektirdiği şarkısında, üniversiteler bitirip, yabancı diller öğrendiğini, piyano ve bale dersleri aldığını, ailesinin iyi bir kariyer için bütün bunların şart olduğunu öğrettiğini ama her şeyin IMF ile kredi anlaşması yüzünden sönüp gittiğini anlatıyor.

Haberin Devamı

Rüşvetçi devlet dairesi   

Bu arada, hemen her gün Yunanistan’ın neden iflas ettiğinin çarpıcı örnekleri de ortaya çıkıyor. Kalkınma Bakanlığı’nda Özel Yatırımlar Dairesi’nde çalışan 57 memurun tümü başka dairelere nakledildi. Dairede iki memurun bir işadamından 120 bin Euro rüşvet alırken suçüstü yakalanması üzerine derinleştirilen soruşturmada tüm daire çalışanları hakkında şüpheler oluştu.

Sahte hamileler

Atina’nın Kalithea semtinde bulunan Yunan Sosyal Sigortalar Kurumu’nda (İKA) çalışan 5 kadın memurun da 6 milyon Euro hortumladığı ortaya çıktı. İKA memurları akrabalarını ve dostlarını hamile gibi gösterip kurumdan doğum primi alıyorlardı. Soruşturmada, doğum primi alanlar arasında 8 ayda iki kez doğum yaptığı gösterilen, hiç çocuğu olmayan ya da bekar kadınlar olduğu ortaya çıktı. Bir memurun evinde karton kutularda 1 milyon Euro para bulundu. Savcılığa sevkedilen memurlar “Sistem öyle işliyordu. Biz de yararlandık” dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!