Jobs’tan sonra değeri yüzde 50 arttı, Apple 515 milyar doları buldu

Güncelleme Tarihi:

Jobs’tan sonra değeri yüzde 50 arttı, Apple 515 milyar doları buldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2012 00:00

ABD’li teknoloji devi Apple’ın piyasa değeri, şirketin kurucusu CEO’su Steve Jobs’un ölümünün ardından yüzde 50 artarak 515 milyar dolara ulaştı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta yeni iPad’i tanıtan teknoloji devi Apple’ın New York Borsası’nda işlem gören hisse senetlerinin yüzde 1.25 artmasının ardından şirketin piyasa değeri 515 milyar dolarla rekor düzeye ulaştı. Jobs’un vefat ettiği 5 Ekim 2011’de şirketin hisse değeri 378.25 dolar düzeyinde olduğu hatırlatılırken, son artışla birlikte Apple’ın bir hissesinin değeri 552 dolara kadar yükseldi. Apple 515 milyar dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en değerli şirketi olma ünvanını da korudu.

Yıl başından bu yana hisse değeri yaklaşık yüzde 35 artan şirketin son 10 yıldaki hisse değeri ise yüzde 4 bin 500’ün üzerine çıktı. Böylece Apple hisseleri yaklaşık 5.5 ayda 173 dolar artarken, şirketin piyasa değeri de 162 milyar dolar yükselerek 515 milyar doları buldu. iPhone, iPad gibi ürünlerle teknoloji dünyasında yeniliklere imza atan Apple’ın, en yeni ürünü iPad’in üçüncü nesli ile şirketin değerini daha da yukarılara taşıması bekleniyor. Bugüne kadar 315 milyondan fazla iPhone, iPad ve iPod satışı gerçekleştiren şirketin 2001 yılındaki yıllık cirosu da 5 milyar dolardan 2011 yılında 108 milyar dolara yükseldi.

Haberin Devamı

Dördüncü şirket oldu

Apple, Microsoft, Cisco ve General Electric’in ardından piyasa değeri 500 milyar doları aşan dördüncü şirket oldu. Dünyanın önde gelen diğer teknoloji şirketlerinden bir diğeri Microsoft da 2000 yılında 600 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşarak rekor kırmıştı. Şu anda 266 milyar dolarlık piyasa değeri bulunan Microsoft’un ardından gelen en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan General Electric ve enerji devi ExxonMobil, Apple’dan önce 500 milyar dolar sınırını aşan şirketler olarak sıralanıyor. Apple CEO’su Tim Cook, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada şirketin kasasındaki 100 milyar dolarlık nakit ile ne yapacaklarını görüştüklerini açıklamıştı.

Yeni iPad piyasaya 3 gün geç çıkacak

APPLE, 16 martta piyasaya sürmeye hazırlandığı yeni iPad’in 19 Mart’ta satışa sunulabileceğini duyurdu. Gecikmeyle ilgili bilgi vermeyen şirket, ilk iPad modelini 2010 yılında tanıtmıştı. Yeni iPad, iPad 2 modeline göre daha güçlü işlemci, daha yüksek çözünürlüğe sahip ekranı ve kamerasının yanı sıra, yüksek hızlı mobil internet özelliği sunan 4G kamera ile donatılmış bulunuyor. Yeni iPad öncelikli olarak ABD, Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, Singapur, İsviçre, İngiltere ve Çin’de satışa sunulacak. Yeni iPad’in Türkiye’ye ne zaman geleceği ise henüz netlik kazanmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!