İncir fiyatlarında 'rekabeti ihlal' soruşturması

Güncelleme Tarihi:

İncir fiyatlarında rekabeti ihlal soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2012 13:07

Kuru incir alım fiyatlarının belirlenmesine yönelik anlaşma yaparak Rekabet Kanununu ihlal ettikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan şirketlerin sözlü savunmaları alındı.

Haberin Devamı

Sözlü savunma toplantısı, Rekabet Kurumunda, Kurul Başkanı Nurettin Kaldırımcı başkanlığında yapıldı.

Kaldırımcı, toplantının açılışında, başlatılan soruşturmaya ilişkin bilgi verdi. Kuru incir ihracatı yapan 10 teşebbüsün, aralarında anlaşarak alım piyasalarını belirlemek suretiyle 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanunu ihlal edip etmediklerinin belirlenmesi amacıyla daha önce soruşturma açıldığını anımsatan Kaldırımcı, haklarında soruşturma yürütülen tarafların yazılı savunmalarının alınmasının ardından Kurulun, 2 Şubat 2012'de sözlü savunma toplantısının bugün yapılmasını kararlaştırdığını söyledi.

Daha sonra söz alan soruşturma heyeti, Aydın ve İzmir'de kuru incir tedarik pazarında, alım fiyatlarının belirlenmesine yönelik anlaşma yaparak Rekabet Kanununu ihlal ettikleri iddiasıyla söz konusu şirketlere idari para cezası verilmesini talep etti.

Haberin Devamı

Şirketler adına savunma yapan avukatlar ise fiyat belirlemek için hiç bir şekilde anlaşma yapmadıklarını, alım fiyatlarının pazarda oluştuğunu, piyasadaki incir fiyatlarının da değişiklik gösterdiğini kaydettiler.

Toplantıya, Cevdet Aksüt ve Oğulları Kollektif Şirketi-Kral İncir, Elmas Dış Ticaret AŞ, Franko Meyve İhracat Ticaret ve Sanayi AŞ, Gabay Dış Ticaret ve Gıda Sanayi AŞ, KFC Gıda Tekstil Sanayi AŞ, Kırıcı Dış Ticaret AŞ, Selçuk Gıda Endüstri İhracat İthalat AŞ, Osman Akça Tarım Ürünleri İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret AŞ, Şentaş Tarım Ürünleri İhracat Sanayi ve Ticaret AŞ, S.S. Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği avukatları ve yetkilileri katıldı.

Nihai karar 20 Mart'ta

Savunmaların ardından Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, kurulun soruşturmaya ilişkin nihai kararının 20 Mart'ta açıklanacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!