2001'de 55 milyon araç dünya yollarına çıktı

Güncelleme Tarihi:

2001de 55 milyon araç dünya yollarına çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2002 01:48

Otomotiv firmalarının 2001 yılındaki üretimleri 55 milyon 337 bin adete ulaştı. Geçen yıl 41 otomotiv firması, 40 milyon 174 bin adet otomobil, 13 milyon 979 bin adet hafif ticari araç, 1 milyon 64 bin adet ağır kamyon ve 120 bin adet otobüs üretimi gerçekleştirdi.

Üretimin büyük bir bölümü Amerikalı, Avrupalı, Japon ve Güney Koreli otomotiv firmaları tarafından gerçekleştirildi. OSD'nin verilerine göre toplam üretiminde ilk sırayı 7 milyon 852 bin adetle GM aldı. GM'i 6 milyon 676 bin adetle Ford, 5 milyon 922 bin adetle Daihatsu ve Hino'nun da ortağı olan Toyota izledi. Toplam üretimde dünya sıralamasında ilk 10'a giren firmaların otomobil üretimindeki durumlarına bakıldığında, toplamda ilk beş sıranın biraz değişiklik ile otomobilde de aynı firmalar tarafından paylaşıldığı görülüyor. Toplam üretimde GM birinci sırada bulunurken, otomobil üretiminde Volkswagen 4 milyon 881 adet ile birinci sırayı aldı. Otomobil üretiminde GM 4 milyon 663 bin adetle ikinci, Toyota 4 milyon 616 bin adetle üçüncü sırayı aldı.

Hafif ticari araç üretiminde ilk sırada 2 milyon 919 bin adetle GM yeralıyor. Ağır kamyon üretiminde ilk sırada 171 bin adet ile DaimlerChrysler, otobüs üretiminde ise 17 bin adet ile MAN bulunuyor.

Dünya sıralamasında ilk 10 arasına giremeyen otomotiv firmalarından Renault 2 milyan 375 bin adet araç üretimiyle 11'inci sırada yer aldı. Mitsubishi, 12'inci, Suzuki 13'üncü, BMW 14'üncü, Mazda ise 15'inci sırada yer buldu.

2001 yılında dünyada en hızlı büyüyen pazarlar arasında bulunan Asya ülkelerinde 2002 yılında büyük bir hareket beklenmiyor. Bu ülkelerde ekonomik krizin etkilerinin hálá sürmesi, politik istikrarsızlık, kullanılmış araç ithalatının artması gibi nedenlerle pazarda büyük bir değişiklik yaşanmayacağı tahmin ediliyor.

Geçen yıl Çin, Kore, Tayvan, Endonezya, Malezya, Hindistan, Tayland, Filipinler, Singapur'un aralarında bulunduğu 9 Asya ülkesinin motorlu araç satışları bir önceki yıla yüzde 4.8 oranında artarak 6 milyon 13 bin adet seviyesine çıkmıştı. Bu 9 ülke içinde en yüksek artış yüzde 15.5 Malezya'da, yüzde 13.3 ile Çin ve Tayland'da gerçekleşmişti.

Rüya Takım Honda Jazz'la tamamlandı

HONDA CR-V, Civic Type-R, Civic Hatcback, Civic 5 kapı ve HR-V'den oluşan‘‘Rüya Takımı’’nın son üyesi Jazz'ı satışa sundu. Japonya'da satış rekorları kıran yeni Honda Jazz, aynı zamanda dünyanın en düşük yakıt tüketimine sahip benzinli otomobili. Jazz, geniş iç hacmi ve 380 lt.'lik bagaj hacmi ile küçük otomobiller sınıfında öne çıkmayı başarıyor.

Satışa başlanmasının üzerinden 9 ay geçmesine rağmen halen Japonya'da sıra ile satılan Honda Jazz, Japonya'da iki ayrı kurul tarafından yılın otomobili seçilmişti.

Honda'nın küçük otomobili Jazz, Avrupa'da 1.2 ve 1.4 litre motor seçenekleriyle satışa sunuluyor. Ancak Türkiye'de sadece 1.4 lt.'lik motor seçeneğiyle ithal edilecek. 83 bg güç üreten bu motor aracı 12 saniyede 0'dan 100 km'e hıza çıkarıyor. Otomobilin maksimum hızı ise 170 km. Oldukça ekonomik bir motora sahip olan Jazz, 100 km'de ortalama 5.5 litre yakıt tüketiyor. Jazz'da 4 havayastığı, ABS, EBD, sunroof, klima ve alüminyum alaşımlı jantlar standart bulunuyor. Anahtar teslim fiyatı ise 20 milyar 500 milyon lira.

Suzuki'den ‘Extra Large’ 4x4

SUZUKI
'nin yenilenen 4x4'ü Grand Vitara, 55 milyar liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Grand Vitara XL-7, 1998 yılından beri Türkiye'de satılan Suzuki Grand Vitara'nın geliştirilmiş modeli. Yenilenen Grand Vitara Xl-7'nin adı, yapılan değişiklikleri simgeliyor. ‘‘XL’’ (Extra Large) aracın boyutlarının büyüdüğünü gösteriyor. ‘‘7’’ ise araçta 7 koltuk opsiyonu bulunduğunu ortaya koyuyor.

Grand Vitara XL-7 konforlu kabini ve zorlu arazi şartlarının üstesinden gelebilen performansıyla farklı yaşam tarzlarına cevap verebilecek şekilde tasarlanmış. Yenilenmiş dış görünümüyle dikkat çeken Grand Vitara XL-7'de 170 beygir gücünde 2.7 litrelik V6 motor bulunuyor.

Yeni Corolla'ya özel indirimli kasko

MART ve nisan aylarında toplam 1630 adet satarak c segmentinde yüzde 24.6 payla iki ay üst üste segment lideri ünvanını koruyan yeni Toyota Corolla, şimdi de yüzde 35 oranında kasko indirimi avantajıyla tüketicilerin karşısına çıkıyor. Yeni Toyota Corolla, 15 km hızla, yüzde 40 off-set bir duvara çarpmada oluşan hasar bir önceki modele göre yüzde 50 oranında azaltılmış olması ve değiştirilen parça sayısının yüzde 80 oranında azalarak 12'den 3 parçaya düşürülmesi, Avrupalı sigorta şirketlerini harekete geçirdi. Avrupa'da şehiriçinde kullanımlarda en fazla rastlanan kaza türünü simüle eden ve sigorta şirketlerinin hasar ödemelerinde ön sıraları oluşturan bu kaza türünde hasar seviyesinin azaltılmış olması, Avrupalı sigorta şirketlerinin yeni Corolla'ya özel indirim yapmasını sağladı. Türkiye'de de başta Aksigorta ve Başak Sigorta olmak üzere, düşen hasar riskini gözönüne alarak, yeni Corolla'ya özel indirimli kasko poliçeleri üretilmeye başlandı.

BMW 745i'ye ‘Yılın Motoru’ ödülü

YENİ BMW 745i'nin 4.4 litre hacimli, Valvetroniç teknolojili motoru dünyanın en ünlü teknoloji dergilerinden Engine Technology International tarafından ‘‘2002 Yılının En İyi Motoru Ödülü'ne layık görüldü.

BMW, derginin 4 ayrı kategoride verdiği ödülleri de alarak, motor tasarımındakı iddiasının ispatladı. Ödülleri, ABD, İngiltere ve Almanya dahil olmak üzere 18 ülkeden, toplam 40 gazeteci tarafından oluşturulan bir jüri değerlendirdi. 2001 yılında 3.4 litre hacimli M3 motor ile alınan ödül de göz önünde bulundurulduğunda, BMW iki yıl üst üste birincilik kazanmış oldu. BMW'nin 4.4 litrelik motoru 333 beygir gücünde. Bu performanslı motor otomobili 0'dan 100 km'ye 6.3 saniyede ulaştırıyor. Motorda performans ve yakıt ekonomisinin yanı sıra, 6 ileri vitesli otomatik şanzıman, Double Vanos Sistemi ve Valvetronic gibi teknolojik yenilikler de bulunuyor.

2002 World Rally'de 123 klasik otomobil yarıştı

KLASİK Otomobil Kulübü tarafından bu yıl Türkiye'de düzenlenen ve 16 Mayıs 2002'de Bodrum Kalesi önünden start alan 2002 World Rally, 19 Mayıs 2002'de yine Bodrum Kalesi önünde son buldu.

Yurtiçi ve yurtdışından klasik tutkunlarının büyük ilgi gösterdiği yarışa 123 klasik otomobil katıldı. 2002 World Rally'i 1968 model Ford Mustang marka otomobille Aylin Gökçin-Serkan Sorguç birinci olarak tamamladı. 1958 model Mercedes Benz 190 SL marka otomobille Rıfat Okan Tapan-Kerem Tokcan, ikinci, 1967 model Jaguar E-type marka otomobil ile Osman Kürdaç-Sera Geray üçüncü oldu. Kazanan yarışmacılara kupaları Bodrum Club'da düzenlenen gala yemeği ile verildi.

Beko, Ford, Bridgestone ve Viking Turizm sponsorluğunda gerçekleştirilen 2002 World Rally'e, Turizm Bakanlığı, Canon, Tike Restaurant, Hapimag Resort Sea Garden, H.P., Konica, Gantek Teknoloji, Medicare, Autoshow, Teknograf, S.A.V., Sun Microsystems hizmet sponsorları olarak destek verdi.

SOL ŞERİT

LASSA'nın yeni imaj kampanyası Avrupa basınında... Türkiye'nin uluslararası lastik markası Lassa, ‘‘Uluslararası Marka Pazarlama’’ stratejisiin bir ürünü olarak, Almanya, İspanya, İngiltere ve Fransa dahil olmak üzere tüm Avrupa pazarlarına hitap eden yeni bir reklam kampanyasına başladı. Yeni kampanyada, çağdaş bir kadının Lassa lastikleri içinde modacısı tarafından giydirilmesi ile birlikte, üç Lassa lastik türünün işlevsel ve mevsimsel özellikleri işleniyor.

NISSAN'ın, 8 Haziran tarihine kadar sürecek ‘‘Servis ve Yedekparça Kampanyası’’ başladı. 1990 model ve üstü tüm Nissan'ların davetli olduğu bu kampanyada, bütün araçlar ücretsiz olarak check-up'tan geçirilerek, egzoz emisyon ayarları yapılıyor. Bunun yanı sıra, orjinal bakım ve parçalarında ve servis işçilik ücretlerinde yüzde 25 indirim uygulanıyor.

BP ve Akbank'tan ‘‘kazandıran’’ işbirliği... Haziran ayında başlayacak işbirliği ile Axess kreti kartı kullanıcıları, Axess üyesi BP istasyonlarından yapacakları akaryakıt harcamalarının yüzde 2'si oranında chip-parayı anında kazanacaklar. Kazanılan chip-paralar, BP istasyonlarından akaryakıt alımı veya BP shop harcamalarında kullanılabilecek.

SKODA Auto'nun Türkiye distribütörü Yüce Auto, Skoda'nın dünya genelindeki kurumsal kimlik yenileme ve geliştirme çalışmalarına Türkiye'de de devam ediyor. Skoda'nın yeni konseptine uygun yapılanmasına, Adana'da açılan ‘‘Özgen Otomotiv’’in plazasıyla yeni bir halka daha eklendi. 3 bin 500 metrekarelik bir kapalı alanı bulunan Özgen Otomotiv'de satış, satış sonrası servis ve yedekparça hizmetleri, ikinci el faaliyetleri ile sigorta işlemleri bir arada yürütülüyor.

OPEL'in İzmir Torbalı'daki yedekparça üssünün lojistik işlerini TNT Cargotech Lojistik yürütecek. TNT Cargotech Lojistik, Opel ve Saab yedekparçalarının depolanmasını ve bu tesisten Türkiye'deki tüm bayi ve yetkili servislere sevkiyatını gerçekleştirecek. 6 milyon dolara kuruln Opel Türkiye'nin yedekparça üssünün 15 bin metrekaresi gümrüksüz, 2 bin 500 metrekaresi ise gümrüklü olacak. Gümrüklü olan alana yurtdışından gelecek yedekparçaların kabulü ve dağıtımı TNT Cargotech Lojistik tarafından yürütülecek.

SETRA Topclass 417 serisi otobüsler, Türkiye'de ilk kez Varan filosunda hizmete girdi. 14 Avrupa ülkesinden oluşan uluslararası hakem kurulu tarafından ‘‘2002 yılının en iyi otobüsü’’ seçilen Setra Topclass 400, ödülü teknik özellikleri, dizaynı, güvenliği ile kazandı. 2.10 metre iç tavan yüksekliği ve 90 mm genişletilmiş iç mekanı ile geniş bir iç mekan sunan Setra, yolcularına konforlu seyahatler garanti ediyor.

PORSCHE 911 Turbo ‘‘Auto Zeitung’’ okuyucularının ve otomotiv yazarlarının oyları ile verilen ‘‘Auto Trophy’’ ödülünü bu yıl da kazandı. ‘‘En Sportif Coupe’’ seçilen 911 turbo, tam 11 kere bu ödülü kazanarak rekor kırdı. 380 bin okurun, otomotiv yazarlarının ve internetten yapılan oylamaya katılanların yüzde 27.92u Porsche 991 Turbo için oy kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!