200 milyon dolar yatıracağız Sky’la iç hatlarda da uçacağız

Güncelleme Tarihi:

200 milyon dolar yatıracağız Sky’la iç hatlarda da uçacağız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2006 00:00

2006 yılında 200 milyon dolarlık yatırım yapacağını söyleyen Kayı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, "2007 yılı sonunda Akdeniz Bölgesi’nde 10 otel sayısına ulaşmak istiyoruz. Sky Airlines’da da uçak sayımızı 10’a çıkartacağız. Önümüzdeki yıl iç hatlara girmeyi düşünüyoruz" dedi.

ANTALYALI turizm grubu Kayı Grup, havacılık ve turizm alanında Türkiye’den çıkan marka olmak için kolları sıvadı. Grup son olarak bünyesindeki charter uçuşlar yapan Sky Airlines’a, 150 milyon dolar değerinde yeni nesil B737/900ER tipinde üç Boeing satın aldı. Riva Otelleri’nin sahibi Kayı Grup, Antalya Belek’te, 100 milyon dolar yatırıma mal olan Adam&Eve (Adem ve Havva) otelini açmaya hazırlanıyor. Şirket, Moskova, Amsterdam ve Düsseldorf’da otel açma ve kurma yönünde gelen talepleri de değerlendiriyor.

İÇ HATLARA GİRECEĞİZ: Kayı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, bünyelerinde 12 şirket bulunduğunu ve geçen yıl Türkiye’ye 600 bin turist getirdiklerini belirterek, bugüne kadar hiç girmedikleri iç pazara açılacaklarını açıkladı. Cirolarının 500 milyon dolar olduğunu ve 3 binin üzerinde çalışanları bulunduğunu aktaran Görgülü, "2007 yılı sonunda Akdeniz Bölgesi’nde 10 otel sayısına ulaşmak istiyoruz. Sky Airlines’da da uçak sayımızı 10’a çıkartacağız. Önümüzdeki yıl iç hatlara girmeyi düşünüyoruz. İç pazarın da kalitemizden yararlanmasını istiyoruz" dedi.

200 MİLYON DOLAR YATIRIM: Sky Airlines’a alınan yeni uçakların uzun menzilli ve en son teknolojiye sahip olduğunu dile getiren Görgülü, "Yeni nesil, 215 koltuklu üç uçak alıyoruz. Bunları Türkiye’de ilk sipariş eden firmayız. 2009 yılında üretimleri tamamlanacak. İç hatlarda da uçacağız. Ama hangi hat olacağına henüz karar vermedik. Avrupa’da en çok tarifesine uyan charter şirketiyiz. Yurtdışından Amsterdam, Saint Petersburg, Moskova ve Düsseldorf’da Riva otel markasıyla ilgili talepler var. Bazılarıyla ilgili projelerimiz hazır. 2006 yılında 200 milyon dolara yakın yatırım yapacağız" dedi.

KUŞ GRİBİ TURİZMİ ETKİLEDİ: "Türkiye’nin petrolü turizmdir" diyen Görgülü, 10 Ocak’a kadar iyi giden rezervasyonların kuş gribi krizi nedeniyle yüzde 60 oranında azaldığını belirtti. Görgülü, konuyla ilgili şunları söyledi: "2006 yılında turizm sektörü sancılı geçebilir. Ocak ve Şubat aylarında en pahalı satışlar yapılır. Bu yıl kuş gribi nedeniyle İspanya ve Yunanistan’a yönelim oldu. Türkiye’ye gelen kişi sayısı açısından bu yıl çok fazla kaybımız olmayabilir. Ama fiyat rekabetini kullanmak zorunda kalacağız. Fiyatlar aşağı çekilecek ve turizmin yarattığı katma değer azalacak. Karikatür krizi de bu etkinin boyutlarını değiştirdi. Ama artık Antalya bu tarz şeylerden etkilenmeyen, vazgeçilmez bir destinasyon oldu."

Eğer kaliteden ödün verirsek marka olma iddiamız kalmaz

TALHA Görgülü, Türkiye’nin rekabet şansını en çok ’her şey dahil’ sisteminin artırdığına değinerek, "Ama burada da alkolde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yükseltildi. Bu maliyetlerimizi artırdı. Enerjiyi de çok pahalı kullanıyoruz. İstihdamın maliyeti de arttı. Turizm, kamudan sonra Türkiye’de en çok istihdam yaratan sektör. İstihdam vergileri belimizi büküyor. Turizmciler eskiye göre, yüzde 60 oranında artı maliyetle çalışıyor. Benim korkum, şirketlerin hayatta kalabilmek için kaliteden ödün vermeye başlayabilecekleri yönünde. Bu durumda turizmde Türkiye’nin markalaşma iddiasını sürdürebilmesi mümkün olmaz" diye konuştu.

En fazla turist getiren üçüncü grup

KAYI Grup, Kayıtur olarak 1998’de Antalya’da kuruldu. Daha sonra GTI, DTI tur operatörleri ve Kartalkaya seyahat acentesini bünyesine kattı. Grup bünyesinde Riva Otelleri ve Sky Airlines da dahil olmak üzere 12 şirket bulunuyor. 3 bin çalışanı bulunan grup, 2005 yılında Türkiye’ye turist getiren en büyük üçüncü kurum oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!