200 milyarlık ithal Çin ürününe gümrük vergisi getirdi

Güncelleme Tarihi:

200 milyarlık ithal Çin ürününe gümrük vergisi getirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2018 12:35

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile süren ticaret savaşını tırmandıran bir adım atarak dün 200 milyar dolarlık Çin ürününe daha yüzde 10 oranında yeni gümrük vergisi getirdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

YENİ vergileri açıklayan Trump, eğer Çin, Amerikan çiftçileri ya da şirketlerine karşı misilleme yaparsa "Derhal üçüncü aşamaya geçeceğiz; bu, 267 milyar dolarlık ürüne de yeni gümrük verileri getirmemiz demek" dedi. 

Ancak Trump Apple AAPL.O ürünü akıllı saatler, Fitbit FIT.N ürünleri ile bazı tüketici mallarını yeni vergiden muaf tuttu. 

Trup yönetimi 267 milyar dolarlık Çin malına bir vergi daha getirirse, bu Çin'in ABD'ye yaptığı ihracatın tümünü kapsayacak ve bu durumda iPhone ve rakip markalar da aynı akıbetten kurtulamayacak.

Yeni açıklanan listedeki ürünlere 24 Eylül'den itibaren uygulanacak verginin oranı yıl sonunda yüzde 25'e çıkacak.

Üst düzey yetkililer, bu düzenlemenin Amerikan şirketlerinin başka ülkeleri kapsayan arz zincirlerini kurmalarına yardımcı olmak amacıyla yapıldığını söylediler.

Haberin Devamı

Trump yaptığı yazılı açıklamada, "Yapılmasını istediğimiz değişiklikleri çok açıkça ifade ettik ve Çin'e bize daha adil davranması için her fırsatı tandık" dedi.

 

"ANCAK ÇİN ŞU ANA KADAR UYGULAMALARINI DEĞİŞTİRMEYE YANAŞMADI."  

ABD, Çin'i ticaret, teknoloji transferi ve yüksek teknoloji sübvansiyonu konularındaki uygulamalarını değiştirmeye zorlamak için şimdiye kadar 50 milyar dolarlık Çin malına vergi getirmiş, Çin de bu adıma karşılık vermişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!