200 bin kişiye müjde! O ilçede tapu sorunu çözülüyor

Güncelleme Tarihi:

200 bin kişiye müjde O ilçede tapu sorunu çözülüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2018 10:51

İstanbul Sultanbeyli’deki 200 bin kişinin tapu sorunu çözülüyor. İmar barışı paketinde Sultanbeyli ilçesindeki sorunların çözüleceği belirtilmişti. Tüm hisseli tapuların geçici olarak belediye adına tescil edileceğini açıklayan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, “Tapusu Sultanbeyli Belediyesi’ne geçen kişilerin tapuları, yerlerini karşılaması halinde kendilerine bedelsiz devredilecek. Eğer eksik kısım var ise bu kısım için bedel alınacak” dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL’da mülkiyet sorunu yaşayan ilçelerin başında Sultanbeyli geliyor. İlçedeki 9 milyon metrekare alanda tapu sahipleri ile fiili kullanıcılar farklı. Bu durum 200 bin kişiyi doğrudan ilgilendiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Sultanbeyli Belediyesi 8 yıldır hisseli tapu sorununu çözmek için çalışıyor. Arsa sahiplerine Maliye Bakanlığı’na ait İstanbul’un başka ilçelerinden imarlı arsa verilerek ilçedeki sorunlu arsalar önce kamulaştırıldı, sonra belediyeye devredildi. Şimdi belediyeye geçen arsaların bölge sakinlerine devredilmesi gündemde.

BELEDİYE ADINA TESCİL
Konuyla ilgili açıklama yapan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin önemli bir aşamaya gelindiğine dikkat çekti. Başkan Keskin, “İlçemizin uzun yıllardır devam eden çok hisseli parsellerdeki mülkiyet sorunun çözümü aşamasında; 7143 sayılı Kanunun Geçici 1 inci maddesinin yürürlüğe girmesi ile birlikte yeni bir aşamaya geçilmiştir. Her ne kadar devri gerçekleşen hisseler için mülkiyet sahiplerine iletilen mesajda ‘el koyma’ ifadesi geçse de yapılan işlem geçici süre ile devir işlemidir. Yeni bir çözüm yöntemi sunan bu kanun maddesini tanımlayan bir işlem türü tapuda var olmadığı için mevcut işlem türleri içinden teknik olarak en yakın olanı seçilmiştir” dedi.

Haberin Devamı

BELEDİYEYE BAŞVURU
Tüm tapu hisselerinin geçici olarak Sultanbeyli Belediyesi adına tescil edileceğini belirten Başkan Keskin, “Ardından 3402 Sayılı Kadastro Kanununun Ek-4 Maddesi kapsamında 2B alanlarında olduğu gibi fiili kullanım alanları ve kullanıcılarının tespitine yönelik çalışma yapılacaktır. Tüm kullanım alanları belirlenip tapuya tescil edildikten sonra tüm fiili kullanıcılar arsa statüsünde tescil edilmiş müstakil parsellerinin tapusunu satın almak için Sultanbeyli Belediyesi’ne başvuru yapacaklardır. Bu noktada, bugün yapılan işlem ile tapusu Sultanbeyli Belediyesi’ne geçen kişilerin tapuları, yerlerini karşılaması halinde kendilerine bedelsiz devredilecektir. Eğer eksik kısım var ise bu kısım için bedel alınacaktır” dedi.

Haberin Devamı

TAKSİT İMKANI
Satış bedelinin 2B arazilerinin satış bedellerinin emsal alınarak belirleneceğini ifade eden Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, “Ödeme koşulları peşin veya taksitli olabilecektir. Gelinen noktada; olağan dışı bir mülkiyet sorunun çözümünde yeni bir yaklaşım ile çözüm bulunmasına yönelik başlatılan sürecin ilk adımı, ilk etapta belirlenen 7 adet çok hisseli parseldeki tüm hisselerin geçici olarak Sultanbeyli Belediyesine devri ile başlamıştır. Belediyemiz olarak, çözümün paydaşı diğer kamu kurumları ile eşgüdüm halinde çalışarak uygulamayı en kısa sürede sonuçlandırıp, hisseli bir şekilde tarla vasfı ile bugün devri gerçekleşen yerlerin tapusunu, arsa vasfı ile müstakil bir şekilde vatandaşlarıma devretmek en önemli gündemimizdir” ded

Haberin Devamı

Tapuların Sultanbeyli Belediyesi’nden vatandaşa devir süreci nasıl işleyecek?
1) Tapu ve Kadastro tarafından saha çalışması yapılarak fiili kullanıcılar tespit edilecek.
2) Fiili tespiti tamamlanan alanlara ilişkin satışa esas rayiç bedel tespiti yapılacak.
3) Hak sahiplerine tebligatlar yapılacak.
4) Fiili tespit sonucu hak sahipliği belirlenen alanlarda kullanıcılara doğrudan tapu devir-satış işlemleri gerçekleştirilecek.

 Tapu sorunu nasıl doğdu?
İlçedeki 9 milyon metrekare alanda tapu sahipleri ile fiili kullanıcılar farklı. Bu durum 200 bin kişiyi doğrudan ilgilendiriyor. 1980’lerde bölgeye göç eden vatandaş arsa satın alıp evini yapıyor. Hisseli tapuları olan hak sahipleri yerlerini parsel parsel satıyor ama o dönem tapu veremiyor. Zaman içinde vatandaşın ev yaptığı arsaların tapusu üçüncü kişilere geçiyor. Kimi kurumsal firmalar da bölgeden arsa topluyor. El değiştiren tapular nedeniyle süreç yılan hikayesine dönmüş durumda. 80’li yıllarda Sultanbeyli bölgesine gelen vatandaş arsa aldığında neden tapusunu almadı sorusuna ise belediye yetkilileri şöyle cevap verdi: “Söz konusu alanda 113 hissedar var. O dönem hisseler parçalanıp satılamıyor. Mahkeme süreci var. Vatandaş da muhtar senedi ve şahitler eşliğinde yerini alıyor ama tapu yok. Daha sonra Mahkeme süreci tamamlanınca hisseli tapular şahısların ve kurumsal firmaların eline geçiyor.”

 

BAKMADAN GEÇME!