20 milyon dolarlık ’siklon’ yatırımı

Güncelleme Tarihi:

20 milyon dolarlık ’siklon’ yatırımı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2006 00:00

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile Belçikalı IBA şirketi arasında imzalanan protolle, 20 milyon dolara mal olacak proton hızlandırıcısı (siklon) tesisi kuruluyor. TAEK, Ankara Sarayköy’de kuracağı siklon merkezi için Belçikalı IBA şirketi ile dün protokol imzaladı.

İmza töreninde konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Nükleer teknolojinin sağlıkta vazgeçilmez bir unsur olduğuna" dikkat çekerek, nükleer teknoloji edinilmesi konusundaki kararlılıklarını diğer yatırımlarla perçinleyeceklerini kaydetti. Türkiye’nin proton hızlandırıcısı teknolojisiyle üretilen ilaçları 150 milyon dolarla yurtdışından ihraç ettiğini belirten Güler, şöyle konuştu:

18 AYDA KURULACAK: "18 ay içinde kurulacak tesisle bu ilaçlar, hammaddesinden başlayarak Türkiye’de üretilecek. Böylelikle 100 milyon dolarlık ithal ikamesi sağlanacak. İhraca yönelik de üretim yapacağız. Kurulacak proton hızlandırıcısı ile radyoaktif ilaçların üretilebildiği 30 ülkenin arasına Türkiye de girecek. İlaçlar zaman içinde ucuzlayıp yaygınlaşacak, döviz kaybı azalacak." Güler, tesisin 2 bin 300 metrekare kapalı alana kurulacağını ve yan tesislerinin de olacağını belirtti. Bir soru üzerine Bakan Güler, Türkiye’nin nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullandığını ve kullanacağını, bir sonraki aşamanın ise nükleer santral kurmak olduğunu söyledi. Bazıları 2 saatlik ömrü bulunduğu için ithalatında güçlük çekilen nükleer materyaller, söz konusu merkezlerde üretilerek, tümör tedavileri, kalp damar rahatsızlıklarının teşhisi gibi çok çeşitli alanlarda kullanılacak. Ayrıca uçak ve otomotiv sektörü başta olmak üzere birçok hassas sanayi üretiminde kullanılan nükleer ürünler de bu merkezden elde edilebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!