20 bin çalışan mesleğine kavuştu

Güncelleme Tarihi:

20 bin çalışan mesleğine kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2012 14:36

Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğle birlikte masörlük ilk defa devlet tarafından meslek kabul edilerek uluslararası standartlara kavuştu. İş güvenliğinden çalışanların haklarına kadar tüm detayların düşünüldüğü düzenlemeyle masaj ve SPA merkezlerinin kalitesinin artması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Gelişmenin 500 milyon dolarlık tesis yatırımı ve 20 bin sektör çalışanını doğrudan etkilediğini belirten Türkiye Masaj Enstitüsü Başkanı Sertaç Ak, “Enstitü olarak Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Mesleki Yeterlilik Kurumu, (MYK) öncülüğünde başlattığımız meslek standardı çalışması nihayet sonuçlandı. ‘Masaj Uygulayıcılığı’ resmen bir meslek olarak kabul edildi.

Meslek Standardının yayınlanması ile uluslararası düzeyde geçerli olan mesleki ve teknik bilgi önem kazandı. İş sağlığı ve güvenliği, kalite ve çevre politikaları,  müşteri karşılama, odanın ve kullanılan ekipmanların dizilimi, mesleki bilgi ve beceriler,  tutum ve davranış gibi konular bir çerçeve içerisine alındı. En önemlisi ise uygulanacak olan masajın teknik içeriği ve uygulama yöntemlerine kadar tüm mesleki masaj uygulamalarına bir standart getirilmiş olmasıdır.

Haberin Devamı

Bu sayede uyduruk masaj yöntemleri tarihe karışacak. Bu tebliğ sektörde yaşanan karmaşalara da son verecek. Hiç eğitim görmeden usulsüz şekilde sertifika sahibi olanlara ve masaj salonu adı altında uygunsuz işletmelere son verecektir. Eskiden masaj elemanları işletmelerde hizmetli, odacı ve ofis elemanı adı altında sigortalanıyordu. Meslek tanımı yapılmasıyla çalışanlar özlük haklarına kavuşacak” ifadelerini kullandı.

MASÖRLER TEMEL TIP BİLGİSİNE SAHİP OLACAK

Mesleki Yeterlilik Kurumu, masaj uzmanının tanımını ve masajın nasıl yapılacağını standarda bağladı. 21.03.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren standartları belirlemek için sektörün öncü kurumlarından görüş istendi.

Yayınlanan standartlara göre Masaj Uygulayıcısı meslek olarak tanınarak: “İş sağlığı ve güvenliği ile çevreye ilişkin önlemleri alarak, sağlık ve kalite kurallarına uygun masajı yapma ve müşteri ilişkilerini yürütme bilgi ve becerilerine sahip kişidir” tanımı getirildi. İş güvenliğine geniş yer ayrılan tebliğle, sakatlanma ve ölümle sonuçlanan yanlış uygulamalar sıkı takibe alındı. Artık masaj uygulayıcıları doktor yada fizyoterapist kimliğine bürünemeyecek.

Haberin Devamı

Masaj uygulayıcılarına anatomi, fizyoloji, masaj uygulama teknikleri, alerji, bulaşıcı hastalık, deri ve cilt hastalıkları, hijyen ve İlkyardım gibi alanlarda temel eğitim şartı getirilirken, etik kurallarına uyma noktasında da standartlar getiriliyor”

DÜZENLEME SPA VE MASAJ SALONLARINDA İSTİHDAMI ARTIRACAK

Yeni standartların turizm sektörünün vazgeçilmezi haline gelen SPA ve masaj merkezlerindeki karmaşayı sona erdireceğini ifade eden Sertaç Ak, artık her önüne gelenin “Ben bir masörüm” diyemeyeceğini ifade etti.

Mesleki standartlara uymayan kişilerin sektörde yer bulamayacağını vurgulayan Ak, “İşletmelerin Standarda uygun eleman ihtiyacı artacak. Bu da Masaj Uygulayıcılığını geleceğin parlayan meslekleri arasına sokacak. Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi Türkiye’de de profesyonelleşme dönemi başlayacak.

Haberin Devamı

Kalite artışı sonrasında ise Türkiye SPA sektörü global pazarda çok daha hızlı büyüyecek ve ülke turizmine büyük katkılar sağlayacaktır. Eğer denetimler sıkı tutulursa sektördeki olumsuz örnekler sona erecektir” diye konuştu.

Tebliğin yanı sıra 2 gün önce Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel öğretim kurumlarına yönelik bir yönetmeliği resmi gazetede yayınladığı bilgisini veren Ak, “Eskiden bir eğitim kurumunda ehliyet, İngilizce, masaj gibi 10’dan fazla eğitimi aynı anda verenler vardı. Masajla ilgisi olmayan eğitim kurumların masaj eğitimini belgelendirmesinin önüne geçilmiş oldu” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!