Çorum'u Safi, Yozgat Şeker Fabrikası'nı Doğuş aldı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2018 10:43

Geçen cuma günü ihalesi yapılan iki fabrikadan sonra bugün de iki şeker fabrikasının ihalesi yapılıyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda yapılan ihalede ilk olarak Çorum Şeker Fabrikası'nın ihalesi yapıldı. İhaleyi, Safi Katı Yakıt 528 milyon lira bedelle kazandı. Saat 15.30'da ise Yozgat Şeker Fabrikası ihalesi yapıldı. İhaleyi 275 milyon liralık teklifle çay sektöründe faaliyet gösteren Doğuş Gıda kazandı.

Haberin Devamı

İŞTE İHALEDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

15.52
Yozgat Şeker Fabrikası ihalesini 275 milyon liralık teklifle Doğuş Gıda kazandı. Aynı şirket, geçen cuma günü de Bor Şeker Fabrikası ihalesini 336 milyon lira bedelle kazanmıştı. 

Çorumu Safi, Yozgat Şeker Fabrikasını Doğuş aldı

Doğuş Gıda'nın sahibi Süleyman Karakan, ihaleye katılan isimler arasında yer aldı.

15.49 
İhale, Doğuş Gıda ve Erser Grup arasında devam ediyor.

15.46
MBM Enerji elendi. Albayrak Turizm çekildi. Açık artırmaya 245 milyon lira ile başlandı.

15.42
 İş- Kaya elendi 228 milyon 100 bin lirayla devam ediliyor

15.38
 İlk elemeli turda Bergiz AŞ elendi. 201 milyon lira ile ikinci tura geçildi.

15.30 
20 yıl önce işletmeye açılan Yozgat fabrikası için teklif sahipleri yerlerini aldı. 
Çorumu Safi, Yozgat Şeker Fabrikasını Doğuş aldı

15.35 Yozgat Şeker Fabrikası için teklif veren firmalar şunlar: Erser Grup, Albayrak Turizm, Doğuş Gıda, Bergiz, İş- Kaya ve MBM Enerji. 

15.10 Çorum Şeker Fabrikası ihalesi sonuçlandı. İhaleyi, Safi Katı Yakıt 528 milyon lira bedelle kazandı. Safi Holding bünyesindeki şirket, Safi markası ile 1980'li yıllardan bu yana kömür üretimi ve satışı yapıyor. 

Haberin Devamı

14.39 Basın açıklaması yapan CHP'li vekiller 'Burası kimsenin çiftliği değil, babasının malı değil' dedi.

14.37 CHP'li CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, kapıdaki demirlere tırmandı. Ağbaba'yı gören görevliler kapıları açtı.

Çorumu Safi, Yozgat Şeker Fabrikasını Doğuş aldı

 14.35 CHP'li vekiller içeri alınmıyor. İhale alanının dış kapısında bekliyorlar.

14.25 Çorum Şeker Fabrikası ihalesi için teklif veren firmalar şunlar:

Tutgu Gıda, MBM Enerji, Albayrak Turizm, Kayseri Şeker, Fernas İnşaat, Safi Katı Yakıt, Ekmekçioğulları Metal, Doğuş Gıda.

Çorumu Safi, Yozgat Şeker Fabrikasını Doğuş aldı


Haberin Devamı

14.15 İhaleye dakikalar kalırken, CHP Şeker Komisyonu üyelerinin de ÖİB'de bir basın açıklaması yapacakları öğrenildi. 

Bugün özelleştirme ihalesi yapılacak olan Çorum Şeker Fabrikası 1991 yılında, Yozgat Şeker Fabrikası ise 1998 yılında işletmeye açıldı.

NASIL BİR OYUN OYNANIYOR?

Şeker-İş Başkanı İsa Gök, işçilerle yaptığı basın toplantısında duruma tepki gösterdi. Şeker-İş Başkanı Gök, fabrikaların satışının ihaleden birkaç saat önce duyurulması olan tepkisini, "Nasıl bir oyun oynanıyor ki saat 11.00'de ihale duyurusu yapılıyor, saat dörtte ihale. Bugün saat dokuzda duyuru, saat ikide ihale. Yoksa birileri önceden biliyor da ihalelere tepki göstereceklere mi söylenmiyor" sözleriyle dile getirdi.

Haberin Devamı

2 FABRİKANIN KAYBI 102 MİLYON

Bor ve Kırşehir için verilen rakamların 2011 yılında oluşan değere göre 102 milyon dolar kayıp anlamına geldiğini belirten Gök, aradan geçen 7 yıl dikkate alındığında fabrikaların her birinin kota değerinin ton başına 2 bin 400 dolar olması gerektiğini söyledi. Bu durumda iki fabrikanın 318 milyon dolara gitmesi gerekirken, yaklaşık 165 milyon dolar teklif verildiğini söyledi.


Çorumu Safi, Yozgat Şeker Fabrikasını Doğuş aldı

KOTA DEĞERİ BİLE 230 MİLYON DOLAR

Bugün saat 14.30'da ihalesi yapılacak Çorum Şeker Fabrikası'nın kotasının 95 bin 750 ton olduğunu anımsatan Gök, tonu 2 bin 400 dolardan, sadece kota değerinin yaklaşık 230 milyon dolar olması gerektiğine dikkat çekti. 59 bin 300 ton kotası bulunan ve ihalesi saat 15.30'da olan Yozgat'ın ise 142 milyon 320 bin dolar etmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Gök, fabrikaların kota değerinin bile altında satılması nedeniyle satışların iptali için dava açacaklarını yineledi.

İKİ FABRİKA SATILMIŞTI

Bor Şeker Fabrikası'nı Doğuş Gıda 336 milyon lira, Kırşehir’i Tutgu Gıda 330 milyon lirayla en yüksek teklif sahibi oldu. Tutgu Gıda'nın başkent iş dünyasınca pek tanınmaması  dikkat çekti.  En yüksek teklifle alması “Bu firma da kim” sorusuna neden oldu.

Şirket ortaklarından Miraç Caner Batur, Hürriyet’in sorusu üzerine  Ankara firması olduklarını, inşaat ve fast food işi yaptıklarını açıkladı.  Ancak fast food markalarını açıklamak istemediğini söyledi.

Çorumu Safi, Yozgat Şeker Fabrikasını Doğuş aldı

BAKMADAN GEÇME!