2 milyar dolarlık ‘mutfak’ sattık, Avrupa üçüncüsü olduk

Güncelleme Tarihi:

2 milyar dolarlık ‘mutfak’ sattık, Avrupa üçüncüsü olduk
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2009 00:00

Avrupa’da ilk üç üretici arasında yer alan Türkiye’nin mutfak sanayicileri 18-22 Kasım’da Hostech by TUSİD-Ağırlama Teknolojileri Fuarı ile vitrine çıkıyor.

Haberin Devamı

Endüstriyel Mutfak Çamaşırhane Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Başkanı Semih Orcan ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İMMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin yöresel lezzetlerinin dünyaya açılmasını çok önemsediklerini söyledi.
Avrupa’yı sallıyoruz
TUSİD Başkanı Semih Orcan, Türkiye’de endüstriyel mutfak sektörünün 1980’lerdeki turizm hareketine paralel geliştiğini, son yıllarda ise hızla büyüyen ve 8-10 milyar dolarlık bir pazar oluşturan catering sektörü ile Türkiye’ye gelen uluslararası restoran zincirleriyle gelişmeye devam ettiğini söyledi. Orcan, şöyle konuştu: “Bu sektörde Avrupa’nın en rekabet avantajlı gücüyüz. Üretim kalitemiz ve büyüklükte de ilk üçteyiz. Son dönemde Kuzey Afrika, Ortadoğu ve BDT ülkelerinde de çok iyi fırsatlar çıktı. Özellikle müteahhitlerimiz sektörümüzü uluslararası boyuta taşımada büyük katkı sağladı.”
Dünyaya açılmalı
İMMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki de, “Fuarımızdaki yemek yarışmaları çok önemli. Çünkü yöresel lezzetlerimiz çok güçlü. Bizim sektör turizmle otellerle yola çıktı ama şimdi dünyada yöresel lezzetler öne çıkıyor ve bizim onları da dünyaya açmamız lazım. Bir alışveriş merkezi açılıyor, içinde 30-40 lokanta olabiliyor. Bir lokanta zincir olup yüzlerce şube açabiliyor. Bu konuda son dönemde Türkiye’den de çok iyi örnekler çıkmaya başladı” dedi. Mutfak sanayisi kavramına giren ürünlerin ihracatının 2004’te sadece 1 milyar dolar olduğunu belirten Öztiryaki, bu rakamın 2008 itibariyle 2 milyar dolara ulaştığını vurguladı ve “Sektör şu anda ihracatının sadece üçte biri kadar ithalat yapan bir sektör. Bu özelliğimiz de çok önemli” diye konuştu. Türkiye’de 2023 yılına kadar sektörü ilgilendiren alanlarda yaklaşık 24 milyar dolarlık yeni yatırım yapılacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

Esnaf lokantaları fuarda yarışacak

18-22 Kasım’da CNR Expo Fuar Merkezi’nde düzenlenecek Hostech by TUSİD-Ağırlama Teknolojileri Fuarı’nda 4 kategoride yemek yarışması yapılacak. Esnaf lokantaları kategorisinde, Pehlivan, Güney, Fasuli, Hasırcılar, Osmani, Hacı Abdullah, Bolu Et ve Nalia lokantaları yarışacak. Okullar kötegorisinde ise 16 meslek yüksek okulu ve meslek lisesinin öğrencileri rekabet edecek. 5 yıldızlı şefler kategorisinde 16 otel, 5 yıldızlı pastacılar kategorisinde ise 12 pastane yarışacak. Bu yarışmalar için fuar alanında 8 mutfak kurulacak.

Haberin Devamı

5 yıldızlı otel zincirlerine akıl satıyoruz

TUSİD Başkanı Semih Orcan, 5 yıldızlı bir otelin temelinin atılmasından teslimine kadar mutfaktan çamaşırhaneye, yanmaz halıdan tepsiye 4 bin tane farklı mal kullanıldığını ve sektörlerinin bunları en yüksek kalitede sağladığını söyledi. Orcan, “Ağırlama ve konaklama alanında hijyenden sağlığa, güvenlikten ikrama kadar çok önemli detaylar var. Türkiye artık bunların know-how’ı, bilgi birikimi var. Örneğin İran’da gördük, bu gibi detaylar çok komik kalıyor. Artık arkadaşla- rımız uluslararası otellerla sadece ürün satmıyorlar. Onlara proje, tasarım satıyorlar, akıl satıyorlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!