2 milyar dolar geliyor

Güncelleme Tarihi:

2 milyar dolar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2000 00:00

Dünya Bankası Yönetim Kurulu, bu gece Türkiye'ye hemen açılacak 1 milyar dolarlık krediyi onayladı. 11 yabancı bankanın Türkiye'ye vereceklerini açıkladıkları 1 milyar dolarla birlikte gelecek kaynak 2 milyar dolara çıktı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve uluslararası finans devleri, imzalanan 10.4 milyar dolarlık ‘‘ek rezerv’’ anlaşmasının ardından söz verdikleri gibi Türkiye'ye kaynak aktarılması için sırayla düğmeye bastı. Önce gündüz saatlerinde Hazine Müsteşarlığı, 11 yabancı bankadan gelecek 1 milyar dolarlık kredinin bugün itibariyle kasaya gireceğini duyurdu. Arkasından, Türkiye saatiyle gece yarısına doğru Washington'da toplanan Dünya Bankası Yönetim Kurulu, Türkiye'ye hemen verilmesi planlanan 1 milyar dolarlık kaynağa onay verdi. Böylece, Türkiye'ye gelmesi kesinleşen kaynak miktarı 2 milyar dolara çıktı.

11 BANKANIN DESTEĞİ

Hazine Müsteşerlığı, aralarında dünyanın en büyük fon yöneticisi bankaların da bulunduğu 11 banka ile 1 milyar dolarlık ‘köprü kredi’ anlaşması imzaladı. Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, dün imzalanan anlaşmayla, ABN AMRO Bank, The Bank of Tokyo- Mitsubishi, BNP Paribas, Citibank, Dresdner Bank, Commerzbank, Credit Agricole Indosuez, Credit Suise First Boston, Deutsche Bank, The Fuji Bank ve Morgan Stanley'den oluşan 11 banka, sendikasyon kredisine eşit miktarlarda katıldı.

BUGÜN KASAMIZDA

Kredinin bugün Hazine hesaplarına girmesi bekleniyor. Sendikasyon kredisi, 6 ay vadeli olacak, yıllık Libor+1 (Libor artı yüzde 1) faiz üzerinden ve yüzde 0.5 komisyonla gerçekleştirilecek. Bu arada söz konusu kredi, mali sisteme likidite sağlanması yanında, Türkiye'ye olan güvenin de teyid edilmesi anlamına geliyor.

Hazine, 15 Aralık'ta, Londra'da önde gelen yabancı banka temsilcileriyle 1 milyar dolar tutarında bir sendikasyon kredisi temini için toplantı düzenlemişti.

Bu arada, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası icra kurulları Türkiye'ye sağlanacak toplam 11.4 milyar dolarlık destek için Türkiye saati ile dün geceyarısı toplandı. IMF Yönetim Kurulu 10.4 milyar dolarlık ek mali destek, Dünya Bankası Yönetim Kurulu ise 1 milyar dolarlık krediye ilişkin onayı görüştü. Dünya Bankası'ndan beklenen onay bu gece hızlı bir şekilde çıktı ve 1 milyar doların Türkiye'ye gelmesi kesinleşti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!