2 günde 150 milyon Euro

Güncelleme Tarihi:

2 günde 150 milyon Euro
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2018 00:22

2020 yılında Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapacak İstanbul, büyük bir tanıtım fırsatı yakalarken turizm de olumlu etkilenecek. Finalin oynanacağı hafta sonu 100 binden fazla turistin İstanbul’a gelmesi bekleniyor. Bu turistlerin İstanbul’a yapacağı ekonomik katkı ise 150 milyon Euro’yu aşacak. Maç 200’e yakın ülkede canlı izlenecek.

Haberin Devamı

AVRUPA futbolunun patronu UEFA, 2020 Şampiyonlar Ligi finalinin ikince kez İstanbul’da oynanmasına karar verdi. 30 Mayıs 2020’de oynanacak olan UEFA Şampiyonlar Ligi finali İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda yapılacak. Final maçına ev sahipliği yapacak İstanbul’a sadece final için 100 bine yakın taraftarın gelmesi bekleniyor. 200’e yakın ülkede canlı yayınlanan final maçı için İstanbul’a da yüzlerce gazeteci geliyor. Aynı zamanda final maçı için birçok TV kanalı da İstanbul’un merkezi noktalarından canlı yayınlar yapıyor. 2005 yılında düzenlenen ve tarihe geçen final maçında 60 bine yakın taraftarın İstanbul’a geldiğini hatırlatan Spor Turizmi Birliği Derneği yetkilileri, şu değerlendirmeyi yaptı:

1500 EURO’LUK HARCAMA

“60 bin taraftar gelmişti. Ancak binlerce taraftar da stada giremedi. Artık UEFA Kupası ve Şampiyonlar Ligi finali tam anlamıyla turizme yarıyor. Finale ev sahipliği yapan şehre o gün 100 binden fazla taraftar geliyor. Bunların hepsi maça giremiyor. Ancak şehir merkezlerinde veya stat çevresinde kurulan dev ekranlarda maçı izlemek ve final atmosferini yaşamak istiyorlar. Maç için İstanbul’a gelen bir turist ortalama iki gece kalıyor. Konaklama, yeme-içme ve diğer harcamalarıyla kişi başı 1500 Euro’luk bir harcama yapıyor. Bu da şehir ekonomisine önemli bir katkı yapıyor.”

Haberin Devamı

KONAKLAMA ARTTI

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, şu bilgileri verdi: “UEFA eskiden final maçlarını çarşamba günleri oynatırdı. Ancak son bir kaç yıldır cumartesi oynatıyor. Birçok taraftar eskiden bir gece konaklıyordu. Ancak maçın haftasonuna denk gelmesiyle bu durum değişti ve ortalama iki gece oldu. Bu tür organizasyon ve etkinliklerle Türkiye’nin algısını olumlu yöne doğru çeviriyoruz. Burada büyük bir tanıtım fırsatı var.”

SULTANAHMET VE TAKSİM’DE FESTİVAL HAVASI VARDI

ŞAMPİYONLAR Ligi’ne daha önce 2005 yılında ev sahipliği yapan İstanbul’da Taksim ve Sultanahmet bölgesindeki esnaf önemli bir gelire ulaşmıştı. Milan taraftarları Sultanahmet’teki otellere yönlendirilirken, İngiliz Liverpool taraftarları da Taksim bölgesindeki otellerde konaklamıştı. Taraftarlar için birçok noktada eğlence alanları hazırlanmış ve taraftarlar maç günü İstanbul’da festival havası yaratmıştı. Final maçında en çok geliri ise taraftarların bulunduğu bölgelerdeki restoranlar ve kafeler elde etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!