'2.5 milyon insan işsiz kalabilir'

Güncelleme Tarihi:

2.5 milyon insan işsiz kalabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2006 15:54

Keskinoğlu Tavukçuluk A.Ş. Yem Fabrikası Müdürü Adnan Zaimoğulları, kuş gribinin ekonomiye büyük zarar verdiğini belirterek, kanatlı hayvan sektöründen gelir elde eden 2.5 milyon insanın işsiz kalma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu iddia etti.

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Ege Bilimsel Toplantıları kapsamında düzenlenen “Temel Tıp Uzmanlık Eğitim-İnfluenza” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Zaimoğulları, piliç eti ve yumurta ürünlerinin tüketiminde yüzde 90'a varan bir düşüş yaşandığını belirtti.
Kuş gribinin dünyada ve Türkiye'de kanatlı hayvan sektörüne büyük darbe vurduğunu kaydeden ve acil önlem alınması gerektiğini vurgulayan Zaimoğulları, “Kanatlı hayvan sektöründen gelir elde eden 2.5 milyon insan işsiz kalma tehdidi altında” dedi.

-YILLIK TÜKETİM 14 KİLOGRAM-

Türkiye'de kişi başına yıllık kanatlı hayvan eti tüketiminin 14 kilogram olduğunu ifade eden Zaimoğulları, şöyle konuştu:
“Bu oran çok düşüktür. Bunu iki katına çıkarmayı düşünürken yanlış bilgilendirmelerden dolayı ciddi zarara uğradık. Toplumun markalı ve ambalajlı ürünleri alması gerekiyor, bu ürünlerde tehlike yoktur. Pazardan açık ürünler alırsanız, sadece kuş gribi değil her türlü hastalığa davetiye çıkarırsınız. Halkımızı doğru bilgilendirerek, insanlara ucuz tüketim ürünü tavuk ve yumurtayı tekrar kazandırmalıyız. İnsanlara (yumurtayı deterjanla yıkayın) diyorlar. Böyle saçmalık olmaz. Yumurtayı deterjanla yıkatırsanız, insanlar kuş gribinden değil, zehirlenerek ölür.”
Zaimoğulları, yumurta ve tavuk tüketimini artırmak için devletle ortak reklam kampanyalarının başlatılması gerektiğine dikkat çekti.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Bozkaya da kuş gribinin solunum yoluyla kanatlı hayvanlardan insanlara geçtiğini, virüsün tavuk eti yemekle bulaşmayacağını kaydetti.
Prof. Dr. Bozyaka, virüsün insandan insana geçme ihtimalinin de olmadığına dikkat çekti.
Konferans arasında katılımcılara, tavuk ürünlerinden ikram edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!