2.5 milyon ağacın kesileceği 3. havaalanına Singapur modeli

Güncelleme Tarihi:

2.5 milyon ağacın kesileceği 3. havaalanına Singapur modeli
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 11, 2013 12:43

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, İstanbul'a yapılacak üçüncü havaalanı için 2.5 milyon ağacın kesileceğini ya da taşınacağını açıklarken, havaalanını yapacak konsorsiyumun sözcüsü Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, havaalanının çevreci bir anlayışla yapılacağını, bunun için Singapur'u örnek alabileceklerini söyledi. Özdemir, "Aksi halde Gezi Parkı'ndaki çevreciler gelip gösteri yapabilir" dedi.

Haberin Devamı

İstanbul'a yapılacak üçüncü havaalanı ihalesini 22 milyar 152 milyon avro artı KDV ile alan Limak-Cengiz-Mapa-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nun sözcüsü Nihat Özdemir, dünyadaki tüm havaalanlarını incelediklerini ve İstanbul'a farklı teması olan bir alan kazandıracaklarını belirterek, kamuoyuna bazı sürprizleri olacağını söyledi.

Yeni havalimanının çevreci olacağını vurgulayan Özdemir, "Mümkünse hiç ağaç kesmeden yapmak istiyoruz. Aksine en çok ağacın olduğu bir havalimanı yapmak istiyoruz. Dünyada çevreci havalimanlarını araştırdık. Singapur çok güzel, yemyeşil bir alana sahip. Orayı örnek alabiliriz. Hatta yeşil sertifika üzerinde duruyoruz. Aksi bir durum olursa Gezi Parkı'ndaki çevreciler gelip gösteri yapabilirler" dedi.

KREDİ İÇİN BİZE GELİYORLAR

Haberin Devamı

Havaalanı için gerekli olan 22 milyar avroyu nasıl bulacakları sorumuza ise Özdemir, "Finansman modeli dünyanın ilgisini çekiyor. Öyle ki Uzakdoğu'dan Çin'e ABD'ye kadar Körfez dahil büyük ilgi görüyor. Bizzat randevu alıp, ziyarete geliyorlar" dedi.

Özdemir, 22 milyarı tek bir kalemde bulmak zorunda olmadıklarını belirtirken, 1.faz için 7.5 milyar avro gerektiğini belirtirken, "Bunu kolay bulacağımızı biliyoruz. Çünkü piyasaya çıktığımızda en önemli kaldıracımız 6.3 milyar avroluk yolcu garantisi paketi olacak. Adeta devlet garantisiyle kredi arayacağız. Bu Devlet Hava Meydanları'nın bize ödeyeceği 6.3 milyar avro garanti paradır" diye konuştu.

 İŞ BAŞVURULARI BAŞLADI BİLE

Havalimanının inşaatı başlamadan iş başvurularının gelmeye başladığını ifade eden Özdemir, Atatürk Havalimanı'nda çalışanlardan dahi başvuru geldiğini söyledi. Özdemir, Atatürk Havalimanı kapanacağı için yeni alanda, yer ve hava hizmetleriyle birlikte 100 bin kişinin istihdam edileceğini vurguladı.

Özdemir, inÅŸaat için gerekli olan bin kadar iÅŸ makinası için de dünyanın dört bir yanından teklif almaya baÅŸladıklarını belirterek, "Dolgu miktarı çok fazla. Vakit kaybetmeyelim diye teklif alıyoruz.Â

ayalp@hurriyet.com.tr

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!