2.5 milyar liralık krediye 100 binden fazla başvuru

Güncelleme Tarihi:

2.5 milyar liralık krediye 100 binden fazla başvuru
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2009 00:00

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkan Yardımcısı Hasan Tanrıöven, Yeni Destek Kredisi için 100 binin üzerinde işletmenin başvuru yaptığını belirtti. Tanrıöven, “Başvurularda hedeflenen rakam aşıldı. 15 bin yedek başvuru da doldu” dedi.

Haberin Devamı

Kriz tedirgin etti
Tanrıöven, 2008 yılından bu yana, tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de hissedilen küresel krizin, “taşıdığı riskler, içine kapanan ekonomiler, kaybolan ticari ortaklar, daralan talep dolayısıyla pazar paylarının azalmasının” KOBİ’leri tedirgin ettiğini söyledi. Son günlerde KOBİ’leri destekleyip güçlendirmenin yanı sıra kriz döneminden “alternatif çıkış yolları, modeller ve mekanizmalar geliştirme gerekliliğinin” ortaya çıktığını belirten Tanrıöven, şöyle konuştu: “Bu kapsamda KOBİ’lere yardımcı olabilmek amacıyla yerelde uyguladığımız kredi mekanizmalarının yanında, rekabetin en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olan Avrupa’da da KOBİ’lerimizi yalnız bırakmıyoruz. İşletmelerin her türlü bilgi ve yönlendirme ihtiyacını karşılamayı amaçlayan Avrupa İşletmeler Ağı’na katıldık. Avrupa İşletmeler Ağı, AB ülkeleri ile aday ülkelerin yanı sıra ABD, Çin ve Şili gibi dünyanın dört bir yanından 44 ülkenin katılımıyla oluşturulan ve sahiplenilen geniş bir ağdır.”
Tanrıöven, KOBİ’lerin Avrupa ekonomisinin itici gücü olduklarını ve Avrupa’da yeni yaratılan istihdamın yüzde 80’ini sağladıklarını ifade ederek, Türkiye’deki KOBİ’lerin de rekabet şanslarını artırmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Avrupa KOBİ’lerinin faydalandığı her türlü destekten Türkiye’deki işletmelerin de yararlanması gerektiğine inandıklarını anlatan Tanrıöven, şunları kaydetti: “Bu çerçevede hizmet ve ticaret sektörlerini de KOSGEB destekleri kapsamına alan yasal düzenlemenin ardından başlattığımız KOSGEB veri tabanına kayıtlarımız 180 bine yaklaştı. 100 bin KOBİ için başlattığımız toplam 2.5 milyar TL tutarındaki Yeni Destek Kredisi başvurularında da hedeflenen rakamlar aşıldı.”

Haberin Devamı

Kaplan: Zor günler geride kaldı

AVRUPA İşletmeler Ağı GAPSUN Konsorsiyumu tanıtım toplantısı’nda konuşan Mustafa Kaplan şunları söyledi: “Her ne kadar yavaş ve istikrarsız da olsa kamunun  desteği, sorunların çözülebilmesi ve toparlanmanın kalıcılığının sağlanması  umutları yeşertmektedir. Kalıcı iyileştirmeden bahsedebiliyoruz. Artık bu kötü günler, zor, sıkıntılı günler geride kaldı.”
Krizin, KOBİ’lerin finansmana erişimini çok ciddi etkilediğine işaret  eden Kaplan, KOSGEB olarak 2008 ve 2009 yıllarında “can suyu” kredilerini etkin  şekilde sahada gerçekleştirdiklerini vurguladı. “Elimizdeki tüm kaynakları sonuna kadar kullandık” diyen Mustafa  Kaplan, KOSGEB aracılığıyla esnaf sanatkarlarla KOBİ’lere yönelik başlatılan 2,5  milyar liralık yeni kredi desteğine yoğun talep geldiğini ve 100 binden fazla  işletmenin başvurduğunu kaydetti. Kaplan, “2.5 milyar lira KOBİ’lerimizin nakit  akışına önemli katkı sağlayacak. Kılcallarda kanın dolaşmasını çok önemsiyoruz”  diye konuştu.
Ciddi canlılık getirdi
AB’nin işletmeler ve girişimciler için geliştirdiği Rekabet Edebilirlik  ve Yenilik Çerçeve Programı ile onun altında hayata geçirdikleri Avrupa  İşletmeler Ağı hakkında bilgi veren Mustafa Kaplan, Avrupa İşletmeler Ağı’nı 44  ülkede 550 yerel kuruluşun sahiplendiğini, Türkiye’deki sorumlu kurumun Sanayi ve  Ticaret Bakanlığı olduğu anlattı. KOBİ’lere ticari işbirliklerini geliştirme, bilgilendirme ve koordinasyon  hizmetleri, teknoloji, bilgi transferi ve inovasyon, 7. Çerçeve Programı’na  katılımlarının teşvik edilmesi gibi hizmetler sunulduğunu belirten Kaplan, “Ağın  Türkiye bütçesi 2008-2010 dönemi için yaklaşık 13.7 milyon Euro” dedi. KOBİ’lerin, bu ağın sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmesini  dileyen Kaplan, “KOSGEB’in yeni kredi programları yoğun ilgi gördü. Piyasada ciddi canlılık getirdi” dedi.
Kızlarına iyi bakarız
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Avrupa İşletmeler Ağı  Projesi’nin bölge ve Gaziantep için çok önemli kazanımlar getireceğini söyledi. Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecini desteklediklerini belirten Aslan,  AB’ne tam üyeliğin Türkiye’nin lehine olduğunu, gerek ekonomik kalkınma gerekse  insan hakları ve demokratik gelişme açısında büyük faydalar sağlayacağına  inandıklarını kaydetti. Türkiye’nin tam üyeliğinin, AB’nin dünyada daha büyük  küresel aktör olmasını sağlayacağını belirten Aslan, şöyle konuştu: “Ayrıca güvenlik ve yaşlanan Avrupa açısından baktığınızda, Türkiye’nin  Avrupa için hayati önemi var. Olaya bakışımızda karşılıklı menfaat ilişkisi var. Biz bir kıza talip olduk, şimdi kızı verirler, vermezler. Verirlerse, kızlarına  iyi bakarız. Ama vermezlerse, esas olan bizim oğlanımızın iyi vaziyette  olmasıdır. Biz, o hale gelirsek bize kız çok. Esas olan o seviyeye gelmemizi  sağlamaktır. Bu tip projeleri bu anlamda yapıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!