2.4 milyar ton kömür bulduk

Güncelleme Tarihi:

2.4 milyar ton kömür bulduk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 16:50

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “MTA'nın önderliğinde Türkiye'de kömür arama faaliyeti oluşturduk. 2,4 milyar ton kömür bulduk. Bu kömürleri de devreye sokacağız” dedi.

Haberin Devamı

Güler, Nevşehir'de doğal gazın ilk kez kullanılması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de 9 olan doğal gaz kullanan il sayısının Nevşehir ile birlikte 60'a çıktığını, yıl sonu bu sayının 63 olacağını söyledi.

Doğal gaz boru hattı uzunluğunun 4 bin kilometreden 11 bin kilometreye ulaştığını ifade eden Güler, Türkiye'nin her yerinde güneş, rüzgar ve jeotermal enerji kaynaklarından yararlanır hale gelineceğini belirtti.

Boşa akan su kaynaklarından da yararlanılması için kanun çıkardıklarını, bu konuyla ilgili bin 600 proje üretildiğini anımsatan Güler, şöyle konuştu:
“Bu projelerle şu anda elektrik üretiyoruz. Peş peşe de devreye alıyoruz. MTA'nın önderliğinde Türkiye'de kömür arama faaliyeti oluşturduk. 2,4 milyar ton kömür bulduk. Bu kömürleri de devreye sokacağız. Kömür iyi yakılırsa siyah değil, beyazdır. Kömürü hep kötülemişler. Bunlar bizim yerli kaynaklarımızdır. Rüzgar, güneş, doğal gaz, jeotermal, boşa akan sular... Bunlar enerjiye dönüştüğü zaman biz elektrik satan ülke olacağız.”

Haberin Devamı

Bakan Güler, özel sektörün devlete yük olmadan enerji yatırımı yapabildiğini belirterek, kamuya yük olmadan bugüne kadar 30 milyar dolarlık enerji yatırımı başlattıklarını vurguladı.

BOTAŞ'ın zaman zaman eleştirildiğini anımsatan Güler, “Doğal gaz kullanılan il sayısını 9'dan 63'e çıkarmak, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Şahdeniz, Yunanistan boru hattı gibi hatları yapmak öyle kolay değil. Hem de zarar etmeden. Bu çalışmaları vicdanlı arkadaşlarımızın düşünmesi lazım” dedi. Vatandaşlardan, enerji verimliliği konusuna önem vermelerini isteyen Güler, şu önerilerden bulundu:

“Enerjiyi verimli kullanacağız. 100 vatlık ampulü söküp, 20 vatlık verimli olanını kullanacağız. Bunu yaparsak yüzde 80 tasarruf sağlıyoruz. Barajlarımızdaki sular yerinde kalacak. Her bir lamba değiştirdiğimizde 2 ağaç dikmiş olacağız. Bunu hepimiz yaparsak 2 Keban Barajı kazancımız olur. Buzdolabını, çamaşır makinesini kampanyalara bakarak almayın. A grubu olmasına özen gösterin.”

Bakan Güler, Türkiye'de enerji alanında 30 yatırımcı varken bugün bu sayının 3 bine ulaştığını, hedefin 3 milyon olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!