Türkiye tanıtımına ‘Fındık kırmak’ deyimi de girdi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye tanıtımına ‘Fındık kırmak’ deyimi de girdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2012 00:00

Türkiye’nin resmi turizm portalı “www.goturkey.com”da, Türk yaşam biçimindeki önemini anlatmak için kuruyemişlerden deyimler yaratıldığına vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Örnek olarak da, “Güzel olan her şeye ‘fıstık gibi’ deriz. ‘Fındık kırmak’ erkeklerle kırıştıran kız ve kadınlar için kullanılan bir deyimdir. ‘Fındık kurdu’, tombul, canlı kadın anlamına gelir” verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı resmi tanıtım sitesi GoTurkey’in, Tarih ve Kültür başlığı altında yer alan Türk Mutfağı bölümünde, kuruyemişin öneminden ve Türk mutfağının zenginliğinin başka bir somut örneği olduğundan söz edilerek şunlar yazıldı:

Çekirdeksiz park olmaz

Kuruyemiş, toplumumuzda, öncelikle mutlu zamanlarda eğlencelerde kullanılan, tüketilen bir besin maddesidir. Çekirdekler, parklara dinlenmeye gidenler için vazgeçilmez bir yiyecek maddesi olmuşlardır. Öyle ki, parkla çekirdek bütünleşmiş çekirdek olmadan parkta oturmanın mümkün olmadığı inancı yaygınlaşmıştır.
İçki sofralarının vazgeçilmezi

Haberin Devamı

İçki sofralarında, içkili toplantı ve kokteyllerde mutlaka bir miktar kuruyemiş bulundurulur. Kırsal kesimde, köylerimizde uzun kış gecelerinin tadı kuruyemişle çıkarılır. Konuklar kuruyemişlerle ağırlanır. Kuruyemiş daha değişik bir amaçla da kullanılır. Örneğin çok sigara içenler sigarayı bıraktıkları zaman bol bol kuruyemiş yerler.

Fındık kurdu: Tombul kadın

Kuruyemişlerden deyimler de yaratılmıştır. Örneğin güzel olan her şeye ‘fıstık gibi’ deriz. ‘Fındık kırmak’ erkeklerle kırıştıran kız ve kadınlar için kullanılan bir deyimdir. ‘Pestil gibi olmak’ çok yorulup halsiz düşmek anlamındadır. ‘Pestilini çıkarmak’ ezmek, dövmek, yormak anlamına gelir. ‘Çekirdekten yetişme’ bir işe çok erken yaşlarda başlamak anlamındadır. ‘Çetin ceviz’ kırılıp ayıklanması güç olan cevize denir. Buradan, başarılması güç iş, anlaşılması zor olan kişi anlamları çıkar. ‘Fıstıki makam’ ağır ağır, istifini bozmadan anlamına gelir. ‘Fındık kurdu’, tombul, canlı kadın anlamına gelir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!