19 milyon ‘bankasız Türk’ü gördü, dışarda banka almak yerine içerde büyümeyi seçti

Güncelleme Tarihi:

19 milyon ‘bankasız Türk’ü gördü, dışarda banka almak yerine içerde büyümeyi seçti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2012 00:00

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, yurtdışında banka alabilecek sermaye gücüne sahip olduklarını belirterek, “Dünyaya bakınca büyüme potansiyelinin en çok ülkemizde olduğunu görüyoruz. Bankalardan hizmet almayan 19 milyon kişi var. Bu nedenle önceliğimiz Türkiye’de büyümek. Bu yıl 70 şube daha açacağız. 1000 yeni personel alacağız” dedi.

Haberin Devamı

AKBANK’ın yeni Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, dışarda banka satın alabilecek sermaye gücüne sahip olduklarını belirterek, “Ancak, bugün dünyaya baktığımızda Türkiye kadar büyüme potansiyeli olan bir pazarı başka yerde bulmanın kolay olmadığını görürüz. Hâlâ Türkiye’de 19 milyon kişi bankasız, yani bankada hiç işlem yapmıyor. Biz, yolu bankaya düşmemiş 19 milyon kişi veya 6 milyon hanenin bir bölümünü daha sektörle çalışır hale getirme çabası içinde olacağız. Bu şekilde büyümeyi sürdüreceğiz” dedi.
1000 kişi daha alacak
Genel müdürlük görevini devralması sonrasındaki ilk sohbet toplantısını önceki akşam düzenleyen Hakan Binbaşgil, 2010’da 80, 2011’de 35 şube açtıklarını belirterek, şunları söyledi: “Şu anda 1000’e yakın şubeyle hizmet veriyoruz. Bu yıl 70 şube daha açıp, 1000 kişilik yeni istihdam yaratacağız. Teknolojiye 120 milyon dolar yatıracağız. ATM ağımıza 500 adet daha ekleyeceğiz.”
15 bin çalışanla buluştu
Binbaşgil, genel müdür olduktan sonra öncelikle tüm personelle buluşma hedefi koyduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “İlk bir ayda 15 bin çalışanımızla görüşme ortamı yarattık. Bu buluşmada ana sloganımız, ‘Kalıcı Liderlik’ oldu. Akbank, bugün Türk bankacılık sektörünün lider markası. Sektörde önde gelen kurumlarından biri. Liderliğe bir kez yükselmek yetmiyor. Önemli olan liderliği sürdürebilmek. Biz de 15 bin Akbanklı olarak, ‘Kalıcı Liderlik’ sözü verdik.”
3 yılda 5 milyon bankalı
Hakan Binbaşgil, Türkiye’de bugün 6 milyon hanedeki 19 milyon kişinin halen bankacılık hizmetlerinden yararlanamadığının altını çizerek, şunları dile getirdi: “2015 yılına kadar olan dönemde 5 milyon kişinin daha bankalı nüfusa ekleneceğini düşünüyoruz. Avrupa Birliği’nde (AB) kredilerin gayrısafi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 145 iken, Türkiye’de yüzde 48. Mevduatta da AB’de oran yüzde 140 iken ülkemizde yüzde 58. AB’de bir milyon kişiye 430 banka şubesi düşüyor. Bizde bu rakam 130’da kalıyor. Tüm bu veriler Türkiye’de bankacılık sektörünün önünde önemli bir büyüme potansiyeli olduğunu ortaya koyuyor.”

Haberin Devamı

Türkiye dünyada pozitif ayrışıyor bankacılık sektörü öne çıkıyor

Haberin Devamı

GLOBAL ekonomideki sorunların çözümünün biraz daha zaman alacağının görüldüğünü vurgulayan Hakan Binbaşgil şunları kaydetti: “Buna karşılık Türkiye için beklenen büyüme oranı gelişmiş ülkelerin epey üzerinde. Biz de Akbank olarak Türkiye’nin bu yıl yüzde 4 büyüyeceğini öngörüyoruz. Türk ekonomisi gelişmiş ülkelerden pozitif yönde ayrışıyor. Türk bankacılık sektörü de güçlü yapısıyla öne çıkıyor. Sektörün sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 15.4 gibi yüksek bir düzeyde. Bankacılık sektörünün bu güçlü yapısı, Türk ekonomisinin ve reel sektörünün daha da büyümesi için önemli fırsat oluşturuyor.”

SoLoMo kültürüne öncülük edeceğiz

HAKAN Binbaşgil, kısaca “SoLoMo” olarak tanımlanan yeni nesil tüketicilerin farklı beklentiler içinde olduğunu gördüklerini vurgulayarak, şunları anlattı: “Sosyal, lokal ve mobil (SoLoMo) olmak yeni nesil tüketicilerin en büyük özelliği. Bu yeni nesil, sosyal medya üzerinden deneyimlerini ve lokasyonlarını paylaşıyor, kolaylık peşinde ve kesintisiz yaşamak istiyor. Akbank’ın da SoLoMo kültürüne ayak uydurması, hatta buna öncülük etmesi gerekiyor. Nitekim Facebook’ta dünyada en çok beğenilen 3’üncü bankayız.”

Haberin Devamı

Bono faizleri düşüyor mevduata da yansımalı

 FAİZ konusundaki bir soru üzerine Hakan Binbaşgil şu değerlendirmeyi yaptı: “Bono faizleri aşağı dönmeye başladı. Biz bunun mevduata yansımasını, oradan da kredi faizlerinde etki göstermesini istiyoruz.”

Orta sınıf güçlenir milli gelire katkısı daha da büyür

TÜRKİYE’de giderek güçlenen bir orta sınıf olduğunu ifade eden Hakan Binbaşgil şunları dile getirdi: “Tasarruf açığının ve Türkiye’nin yumuşak karnı cari açığın azaltılmasında orta sınıfın genişlemesi ve tasarrufların artması kritik önem taşıyor. Önümüzdeki dönemde ülkemizde orta sınıfın giderek güçleneceğini ve milli gelire katkısının yükseleceğini öngörüyoruz.”

Haberin Devamı

Sendikasyon çevirmemiz yüzde 100’ün üzerinde

GLOBAL krizin etkisinin en şiddetli hissedildiği 2009-11 döneminde dış borçlanma yoluyla sağladığıkları kaynakların yıllık yüzde 35’in üzerinde artış gösterdiğini belirten Hakan Binbaşgil şöyle konuştu: “Sendikasyon kredilerini çevirme oranımız yüzde 100’ün üzerinde. Türkiye’de ilk Eurobond ve yurtiçi bono ihracını yapan ilk mevduat bankası olarak finans piyasalarının derinleşmesine katkıda bulunuyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!