Avrupa istediğiyle STA yapıyor Türkiye arkadan nal topluyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa istediğiyle STA yapıyor Türkiye arkadan nal topluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2012 00:00

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği’nin (AB) istediği ülkeyle Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yapabildiğini söyledi ve “Biz de arkasından nal topluyoruz. 12 yıl geçmesine rağmen hâlâ STA yapamadığımız ülkeler var. Mesela Güney Afrika, Meksika ve Cezayir ile anlaşma yapamıyoruz” dedi.

Çağlayan Berlin’de 31 ülkeden 47 ticaret müşaviriyle buluştu.  Çağlayan, “Türkiye ile Güney Kore arasında STA’nın mart ayında yürürlüğe girmesini planlıyoruz. Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-Bak’ın Türkiye ziyaretinde üzerinde çalışıldı. Ciddi mesafe alındı. Sayın Başbakanımız, Kore Devlet Başkanı’na artık daha fazla uzatmadan, bu işin bitirilmesi beklentisini iletti. Başbakanımızla 26-27 Mart tarihinde Güney Kore’ye yapacağımız ziyarette bu anlaşmayı imzalayacağız. Aksi halde Güney Kore’nin AB ile yaptığı STA anlaşmasının, Türkiye’yi by-pass tehlikesi var. Bunlar, Gümrük Birliği Anlaşması’na imza atanların bıraktığı sorunlar” dedi.
Çifte vergilendirme
Alman Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler ile de görüştüklerini belirten Çağlayan, şunları söyledi: “Almanya ile çifte vergilendirmenin önlenmesi ve kayıtdışılıkla mücadele konusunda iki ülke arasında bulunan anlaşmaların Türkiye’de Bakanlar Kurulu kararının yayınlanması bekleniyor. Almanya’nın da bunu onaylamasını Türkiye olarak bekliyoruz. Ayrıca işadamlarına vize konusu, karayolu taşımacılığında kota uygulaması ile transit uygulamaları konularında Alman Bakanla yaşanan sıkıntıları paylaştık.”
Merkel Türkleri incitiyor
Bakan Çağlayan, bir soru üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’ye karşı izlediği politikanın Türkleri incittiğini söyleyerek, “Almanya’nın seçimler nedeniyle yaptığı açıklamaları, seçmenlerine havale ediyorum. Ülkelere gösterdiğimiz saygının aynen bize de gösterilmesini bekliyoruz. Almanya’dan böyle bir ekonomik dönemde köstek değil, destek bekliyorum. Bu anlayış umarım değişecektir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!