Başkent Gaz'da ihale başka bahara

Güncelleme Tarihi:

Başkent Gazda ihale başka bahara
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2012 11:54

İkinci kez ihalesi iptal edilen ve satışı yılan hikâyesine dönen Başkent Doğalgaz A.Ş.’nin yüzde 20’lik hissesi ile ilgili teklif verme tarihi üç ay daha uzatıldı.

Haberin Devamı

Başken Gaz'ın yüzde 20'lik kısmı Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne, yüzde 80 oranındaki hissesi ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın elinde bulunuyor.

Başkent Gaz'daki belediyeye ait yüzde 20 oranındaki hissesinin özelleştirilmesine ilişkin ihalede son teklif verme tarihi 17 Mayıs'a çekildi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan açıklamada ,28 Aralık 2011 tarihinden itibaren yayımlanan ilanlarla kamuoyuna duyurulduğu hatırlatıldı. İlanda, bu duyurularda 16 Şubat 2012 olarak belirlenen son teklif verme tarihinin, 17 Mayıs 2012 olarak değiştirildiği belirtildi.

Yüzde 80'lik hisse için de süre uzatılmıştı

Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi'nin yüzde 80 oranındaki hissesinin özelleştirilmesine ilişkin ihale süreci de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülüyor. Bu ihale için daha önce 27 Ocak 2012 olarak açıklanan son teklif verme süresi de 16 Nisan 2012 tarihine ertelenmişti.

Haberin Devamı


TPAO da talip olmuştu

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) da, Başkent Gaz’ı almak istediğini Özelleştirme İdaresi’ne bildirmişti. Ağustos 2010'da ikinci kez ihale edilen Başkent Gaz’ın yüzde 80 oranındaki hissesi için Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı’nın şirketi MMEKA 1.2 milyar dolar teklif vermişti.

Ancak 3 kez süre uzatımına rağmen ortaklık sorunlarını çözemeyen ikili şirketi devralamadı. Kazancı- Karamehmet ikilisi hem 107 milyon dolarlık teminatlarını yaktı hem de Başkent Gaz’ın satış ihalesi ikinci kez iptal edilmiş oldu.

Global ödeme yapamamıştı

Başkent Gaz’ın 2009’da yapılan ihalesinde ise 1.6 milyar dolarlık en yüksek teklifi veren Global (Global Yatırım Holding)-Energaz ortaklığı da ödemeyi yapamayınca devir işlemi yapılamamıştı.

2009 yılında yapılan ihaleye, Akfen, Zorlu Petrogas, Çalık Enerji, Gas Natural- Nurol, Limak, Elektromed (Alfa) ve Global olmak üzere toplam 7 şirket ve ortaklıktan teklif gelmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!