Hürriyet'i Takip Et

Hürriyet'i Takip Et!
Hürriyet Facebook
Hürriyet Twitter

Doğalgazda karşılıklı restleşme

4 Şubat 2012
Doğalgaz krizi büyüyor

Avrupa'da doğalgaz ihracında yeni bir kriz kapıda. Bir yandan İran Türkiye'ye verilen doğalgazın fiyatında indirime gidilmeyeceğini açıklarken, diğer yandan Rusya da Avrupa'nın ek ihraç talebini karşılayamayacağını belirtti.

Reuters haber ajansının geçtiği haberde, İran Petrol Bakanı’nın Türkiye’ye yapılan doğalgaz ihracında fiyat indirimine gidilmeyeceğini açıkladı.   

 

İran Petrol Bakanı Rüstem Kasemi, “İran ,yasal bir otorite kararı olmadan Türkiye’ye verilen doğalgazın fiyatında indirime kesinlikle gidemez” dedi.

 

Kasemi, aynı zamanda nükleer programına yapılması planlanan yaptırımlara yönelik de açıklamalar yaptı.               
 

Kasemi, “İran petrolü olmadan, uluslararası ham petrol piyasasında büyük sorunlar çıkar, petrol fiyatlarında beklenmedik yükselişler görülebilir” dedi.  

   

"ULUSLARARASI HAKEM HEYETİNİN VERECEĞİ KARARA SAYGILIYIZ"        

İran’ın doğalgaz fiyatında indirime gitmemesini değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uluslararası hakem heyetinin vereceği karara saygılı olacaklarını söyledi. Bakan Yıldız, "Öncelikle bu görüşe saygımız var. Ama İran’la komşu ve son derece sıcak, samimi ve ticarete dayalı ilişkilerimiz var. İran’la, Türkiye’nin ilişkileri tahkimle sınırlandırılabilecek değildir. Ama şunu da gözönüne almamız lazım. Doğalgaz fiyatları uluslararası arenada yer alan ve geçerli olan bu piyasaca oluşturulan fiyatlardır. Bizim de bu durumda uluslararası yargı ve uluslararası tahkimin karar vereceği konular arasına girmiş demektir. Tahkim süreci içerisinde uluslararası hakem heyetinin vereceği karar her iki ülkenin de kabul edeceği karar olacaktır" dedi.

"İRAN’LA İLİŞKİLERİMİZ TAHKİMLE SIKINTIYA GİRMEZ"     

Yıldız kararın ilişkilere zarar getirmeyeceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:    

"Bu ilişkilerimize zarar getirmez. Ticari bir konudur. Ülkemin ve vatandaşlarımın hakkını ulusal ve uluslararası arenada korumak durumundayım. Bunu ön plana almak durumundayım. Enerji ile alakalı, ithal enerjiyle ilgili girdilerin ham petrol ve doğalgazın daha uygun fiyatlarla girmesini sağlamak benim sorumluluğum. Bu yüzden de süreci iki ülke olarak izleyeceğiz. İnanıyoruz ki, şu anda ülkemize bütün diğer ülkelerden daha yüksek fiyatla giren doğalgazın uygun ve makul bir şekilde girmesi gerektiğine inanıyoruz. Bir yandan yerli kaynaklarımızı, yenilenebilir kaynaklarımızı arttırırken, bir yandan da Türkiye’nin kalkınmasına, büyümesine ve ilerlemesine esas olacak enerji arz güvenliğini de sağlamamız lazım. Biz İran’la ilişkilerimiz tahkimle sıkıntıya girmez. Hep birlikte süreci izleriz."  

RUSYA DA REST ÇEKTİ     

 

Rusya AB’li yetkililerin Avrupa’daki bazı ülkelere doğalgaz arzını düşürdüğünü açıklamasının ardından, kıtaya daha mevcut miktarın ötesinde doğalgaz arzı gerçekleştiremeyeceğini açıkladı.        

 

Moskova’nın kontrolündeki doğalgaz şirketi Gazprom tam da soğuk hava dalgasının kıtayı etkisi altına aldığı bu dönemde, Avrupa’nın istediği miktarda doğalgaz ihracı yapamayacağını belirtti.

     

Rus haber ajanslarına göre, Gazprom’un Başkan Yardımcısı Alexander Kruglov’un Başbakan Vladimir Putin ile yaptığı bir toplantıda, “Gazprom şu anda Batı Avrupalı ortaklarının talep ettiği ek doğalgaz ihracı istediğini karşılayamayacağını” söyledi.  

 

PUTİN'DEN TEMİNAT

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Avrupa'ya yönelik gaz sevkıyatının güvence altına alınması için Rus Gazprom şirketinin her türlü önlemi alması gerektiğini söyledi.

Putin, soğuk kış günlerine teslim olan AB'nin Rusya'dan gelen gaz miktarının beklenenin altında olduğu eleştirisini Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ve Gazprom Başkan Yardımcıları Aleksandır Medvedev ve Andrey Kruglov ile toplantısında gündeme getirdi.

Yabancı partnerlerin enerji taleplerinin karşılanması konusunun Gazprom'un öncelikli görevi olması gerektiğini vurgulayan Putin, “Yabancı partnerlerimizin taleplerinin karşılanması için her türlü çabanın harcanmasının enerji şirketlerimizin öncelikli görevi olmasını istiyorum” diye konuştu.

Kruglov Putin'in sözleri üzerine yaptığı açıklamada, rekor seviyede düşük derecedeki hava koşullarına teslim olan Avrupa'ya gaz miktarını artıramayacağını söyledi.

Putin, Kruglov'un bu sözleri üzerine bu durumun Güney Akım ve Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarının önemini bir kez daha ortaya çıkardığını belirterek, “Bugün Kuzey Akım'ı inşa etmemizi engelleyenleri bir kez daha anmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Marlene Holzner yaptığı açıklamada, Rusya'nın geçen çarşamba günü 9 Avrupa ülkesine gönderdiği gaz miktarını düşürdüğünü belirterek, söz konusu AB ülkelerinin de düşürülen miktarı başka tedarikçilerle kapatmak zorunda kaldığını söylemişti.

    

 

  

Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
04/02/2012 - 18:36
Ülkemizin hem güneyindeki hem kuzeyindeki, hem de doğusundaki ülkelerde bol bol doğalgaz var ama bizde yok öyle mi? Ben bunun doğru olmadığını düşünüyorum.
Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
04/02/2012 - 18:35
herkes senmi. adam elindeki kıymetli malını istediği gibi pazarlıyor. se fındığını pazarlarken alıcıya soryorsun. eee gaz adamlarda.
Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
04/02/2012 - 16:49
FLIKA ÇIKARALIM VAN GÖLÜNDE GAZ ARAYALIM !! HEM SAVAŞ GEMİLERİMİZLE EŞLİK EDİP DOSTA GÜVEN DÜŞMANA KORKU SALMAMIZA GEREK KALMAZ :) TÜRKİYE'DE PETROL VE GAZ YOKMUŞŞŞ
Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
04/02/2012 - 14:22
IRAN'IN TURKIYE'YE YAPACAGI DOGALGAZ IHRACINDA FIYAT INDIRIMINE GITMEME KARARI UMURUMDA BILE DEGIL, CUNKI NASILSA ONLAR INDIRSE'DE BIZIMKILER BIR YOLUNU BULUP BU GUNKU FIYATIN'DA UZERINDE BINDIRIRLER.
Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
04/02/2012 - 13:58
AKP Ne diyordu?"Bu füze kalkanı değil.Bu erken uyarı sistemidir"Kürecik'teki Erken Uyarı Sisteminden aldığımız bilgiye göre;Doğalgaza fahiş bir zam yapılacak.Hayırlısı olsun.Bakan Bey Yerli kaynaklarımızdan söz etmişken,Soralım:Piri Reis,Doğu Akdeniz'de ham petrol ve doğalgaz arayacaktı.Buldu mu?
 ADnet  
Reklam için
Diğer Haberler
© Copyright 2012 Hürriyet - Doğan Yayın Holding