Katar, Denizbank ve Türk Telekom için atağa geçti

Güncelleme Tarihi:

Katar, Denizbank ve Türk Telekom için atağa geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2012 00:00

Katar Ulusal Bankası (QNB), Denizbank’ı yıl sonuna kadar almak istediğini duyurdu. Euro Bölgesi’nde yaşanan borç krizi nedeniyle zor günler geçiren Fransa-Belçika ortaklığı Dexia’nın Türkiye birimi Denizbank ile yakından ilgilenen QNB, alım işlemini yıl bitmeden tamamlamak istiyor.

Haberin Devamı

Reuters’in haberine göre Katar ayrıca Oger Telecom’un yüzde 55’ini almak üzere de harekete geçti. Katar, Oger Telecom’u alırsa, Türk Telekom’da da söz sahibi olacak.  Denizbank’ın satış sürecindeki tek alıcı olarak görüşmelere devam ettiklerini belirten QNB Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hüseyin Kemal, “Görüşmeler devam ediyor ve bu büyüklükte bir bankayı satın almak için birden çok teklif yapmak gerekiyor. Fiyatın uygun olması durumunda işlemi bu yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Başka alıcı yok

Katar Maliye Bakanlığı görevini de yürüten Kamal, QNB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Türkiye’de bize büyük kazanç getirecek bir bankayı satın almak için görüşmeler yürütüyoruz. Satın alma işleminde tek alıcı olup olmadığımızı bilmiyoruz. Ancak QNB dışında bir alıcı şu ana kadar kamuoyunda ortaya çıkmadı” dedi. Reuters’e göre Katar, Oger Telecom’da yüzde 55 hissesi olan Saudi Oger ile doğrudan görüşmelere başladı. Oger Telecom’da yüzde 35 hissesi bulunan Saudi Telecom’un (STC) hisse satışında, daha önceden belirlenen bir fiyata kadar ilk reddetme hakkına sahip bulunuyor. Reuters’in haberinde şöyle denildi: “Saudi Oger ise eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin ailesi tarafından kontrol ediliyor. Oger Telecom’un, Türk Telekom’daki payının en az 8.6 milyar dolar değerinde olduğu ve Güney Afrika’nın üçüncü büyük telekom operatörü Cell C’nin halka açık olmadığı göz önüne alındığında satın alma teklifinin ne büyüklükte olduğu konusunda tahmin yapmak zorlaşıyor.”

Haberin Devamı

Denizbank işlemi 6 milyar doları bulur

KATAR’ın devlet fonu olan Qatar Investment Authority, QNB’nin yüzde 50 hissesine sahip. Katar Emirliği’ne ait bir yatırım fonu geçen yıl Dexia’nın Lüksemburg iştirakini satın almıştı. Denizbank’ı satın alma işleminin 6 milyar dolara kadar çıkabileceği beklenirken, gerçekleşmesi durumunda Katar Ulusal Bankası’nın en büyük satın alma işlemi olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!