Çukurova Bölgesel Havaalanı için imzalar atıldı

Güncelleme Tarihi:

Çukurova Bölgesel Havaalanı için imzalar atıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2012 14:38

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2023 hedefleri arasında yer alan Çukurova Bölgesel Havaalanının uygulama sözleşmesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı törenle imzalandı.

İmza töreninin ardından katılımcılara Afyon kaymaklı lokumu dağıtıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı konferans salonunda düzenlenen ve bölge milletvekilleri ile valilerin de katıldığı törende, sözleşme, bakanlar Yıldırım ve Çağlayan, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Genel Müdür Yardımcısı Funda Ocak, Sky Line ve Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu adına Koçoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu ve Genel Müdür Yardımcısı Uğur Koçoğlu tarafından imzalandı.

Mersin ve Adana illeri ile Çukurova bölgesine hizmet vermek amacıyla yapımı planlanan, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından 15 Aralık 2011'de yapılan ihalede 357 milyon 71 bin 685 avro yatırım bedeli ve 9 yıl 10 ay 10 gün işletim süresiyle tek teklifi Sky Line ve Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu vermişti.

Yolcu kapasitesi 30 milyon olacak

İlk aşamada 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak ve büyüyebilir şekilde yapılacak havaalanının kapasitesinin, daha sonra 30 milyona çıkarılması hedefleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2023 hedefleri arasında yer alan 30 milyon kapasiteli iki havaalanından birisinin Çukurova Bölgesel Havaalanı olması planlanıyor.

Hem iç hem dış hat trafiğine açık olacak havaalanı, konumu itibariyle Adana-Mersin karayoluna, Adana ve Mersin şehir merkezlerine yakın olması dolayısıyla her yere kolay ulaşım imkanı sağlayacak. Bölgenin turizme açık olması dolayısıyla havaalanı bölgeye farklı bir değer katacak. Kültür ve Turizm Bakanlığının turizm tesisi yapılmak üzere bölgede yer tahsisi yaptığı bölgenin ileride ikinci bir Antalya olması hedefleniyor.

Proje kapsamında yapılacaklar

Çukurova Bölgesel Havaalanı, Yap-İşlet-Devret modeli ile tamamı özel sektör tarafından yapılacak.

İhaleyi kazanan firma, proje kapsamında, pist, ihtiyaç halinde pist olarak da kullanılabilecek paralel taksi yolu, ana pist sonlarında 60 metreye 60 metre emergency pist, emniyet sahaları ve onların sonunda RESA sahaları yapacak. Apron, özel hangarlar bölgesi apron, kargo terminal apronu, yer hizmet araçları park alanı, iç ve dış hatlar terminal binası, havaalanı oteli, otopark ve bağlantı yolları, VIP binası, CIP binası, kule, kaza yangın istasyonu binası, genel hizmetler-özel hizmetler araç garajı, kara araçları akaryakıt ikmal tesisleri, su deposu, ısı ve güç merkezi, kargo terminali, havaalanı giriş kontrol noktası, apron bariyer binası, çöp toplama ve ayıklama merkezi, regülatör binaları, çevre güvenlik yolu ile sistem ve tesisler ile uçak yakıt hidrant sistemini yapacak.

Sözleşme imzalandıktan ve yer teslimi yapıldıktan sonra 36 ayda inşaat çalışmalarını tamamlayacak firmanın daha sonra işletme süresi başlayacak, işletme süresi bittikten sonra da işletme idareye devredilecek. İhalenin devrinin ardından yapılacak havaalanı kiralama ihalesinde, en yüksek kira teklifini veren firma ihaleyi kazanacak.

Çukurova Bölgesel Havaalanı yapımı için 8 milyon metrekarenin üzerinde bir alan kamulaştırıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!