Transit 1.1 milyar liralık en büyük yatırımla yenilendi Cenevre’de vitrine çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Transit 1.1 milyar liralık en büyük yatırımla yenilendi Cenevre’de vitrine çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2012 00:00

1.1 milyar lirayla Türkiye’de bir model için gerçekleşen en büyük yatırıma sahip yeni Ford Transit, dünyaya ilk kez Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılacak. Gölcük’te üretilen araç ikinci yarıda piyasaya sunulacak. Cenevre’deki dünya prömiyerine Rahmi Koç da katılacak.

2012 yılına çok hızlı giren ve art arda yatırım kararlarıyla dikkatleri üzerine çeken Ford Otosan’ın Gölcük’te üretip yılın ikinci yarısında piyasaya sunmaya hazırlandığı 7’nci nesil yeni Transit, dünyaya 6 Mart’ta kapılarını açacak Cenevre Fuarı’nda tanıtılacak. 1.1 milyar TL’lik (630 milyon dolar) yatırımla Türkiye’de
/images/100/0x0/55ea9becf018fbb8f88b296d
bir model için gerçekleşen en büyük yatırıma sahip yeni global Transit, Avrupa’nın en büyük otomobil fuarlarından biri olan Cenevre’de bugüne kadar sergilenen bir kaç ticari araçtan biri olacak. Fuarda Ford standının yıldızı olması beklenen yeni Transit’in yolcu taşıyan midibüs versiyonu sergilenecek. Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç ve Koç Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen de yeni modelin tanıtımına katılacak.

İkinci Transit 2013’te

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, ana üretim üssü oldukları yeni nesil Transit’in iki farklı tipi, iki farklı şasisi ve iki farklı platformu olacağını belirterek, Cenevre’de dünya vitrinine çıkacak yeni Transit’in bunlardan ilki olacağını, ikinci modelin ise 2013 yılında devreye gireceğini söyledi. Yeni Transit’in Cenevre’de tek bir versiyonunun sergileneceğini kaydeden Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, “Sergilenecek model, sadece aracı tanıtıcı olacak. Yani içine binip inceleme şansı olmayacak. Araç hakkında dışardan fikir edinilmesini sağlayacak. Ama konsept değil, nihai ürünü dünya görecek. Farklı versiyonlarıyla birlikte içine binip detayla incelenecek birden fazla versiyonu ise büyük ihtimalle Paris Fuarı’nda sergilenecek” dedi.

Yılda 320 bin adet üretilecek
/images/100/0x0/55ea9becf018fbb8f88b296f


2011 yılında düğmeye basılan ve 3 yıla yayılacak 630 milyon dolarlık yatırımla bantlardan çıkacak yeni Transit, Türkiye’de kriz sonrası gerçekleşen en büyük yatırım özelliğini de taşıyor. 2013 yılından itibaren, Transit Connect üretiminin İspanya’ya kaymasıyla birlikte 320 bin adet kapasiteli Gölcük fabrikasında tamamen yeni Transit modelleri üretilecek. Ford Otosan, yılda 320 bin adet üreteceği yeni Transit’i Amerika kıtası hariç tüm dünyaya satacak. Yeni Transit, 2013 yılında Ford Motor Company’nin Kansas fabrikasında da üretime başlayacak. Ama Kansas’ta üretilecek Transit sadece Amerika pazarında satılacak.

550 milyon dolarlık yatırım planı netleşti

FORD Otosan, 2011 dahil 3 yıl için 1 milyar dolarlık yatırım kararı alırken, 10 yıllık orta vadeli planda ise 550 milyon dolarlık ek yatırım planı daha yaptı. Bu plan Koç Holding Başkanı Mustafa Koç’un TÜSİAD toplantısında yaptığı ‘Ford Otosan 10 yılda 1.2 milyar Euro (1 milyar 550 milyon dolar) yatırım yapacak’ açıkmasıyla ortaya çıktı. Koç Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen bu konuda şunları söyledi: “Bu ek 550 milyon doların içinde 3’üncü Ford Otosan fabrikasında üretilecek ‘Mini hafif ticari araç’ yatırımı ve yıllık fabrika yenileme harcamaları bulunuyor. Her yıl fabrikalarda kalıp ve makina yenilemeleri ve güncellemeler yapılır. Bu 550 milyon doların da büyük kısmı bu yenilemeler için ayrılmış bir bütçe. Yani bu yatırım içinde otomobil üretimi yok.”

11.5 milyar dolar gelir kazandırdı

Transit, 45 yılda 6 jenerasyondur üretiliyor.
Geçen 45 yılda yaklaşık 1.5 milyon adet Transit üretildi.
Transit 34 bin 758 adet perakende satışla geleneksel liderliğini 2011’de de sürdürdü. Kendinden sonra gelen 3 rakibinin pazar payı toplamı, Transit’in tek başına aldığı yüzde 36’lık pazar payına hâlâ ulaşamadı.
Kocaeli fabrikasında üretilen Transit’leri, Ford Otosan Avrupa’dan Avustralya’ya kadar toplam 5 kıtada 70 den fazla ülkeye ihraç ediyor.
2011 Ekim’de Ford Otosan olarak toplam 1.5 milyonuncu araç ihracına ulaştı ve o araç da Transit oldu. (Brezilya’ya gönderildi)
Bugüne kadar ihraç edilen 925 bin Transit, Türkiye’ye 11.5 milyar doların üzerinde ihracat geliri kazandırdı.

Yerli otoda ‘Anadol’ öne çıktı, Otosan vermeye yanaşmadı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın talep ettiği yerli otomobili Koç Grubu’nun Fiat desteğiyle yapacağını açıklama-sının ardından gözler Türk markalı aracın ismine çevrildi. İnternet üzerinden yapılan anketlerde, Türkiye’nin ilk otomobil markalarından biri olan ‘Anadol’ isminin yerli otoya konabileceği belirtilirken, bu ismin tüm haklarına sahip Otosan’dan olumsuz yanıt geldi. Koç Holding’e bağlı Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, ‘Anadol’ markasının tüm haklarına sahip olduklarını belirterek, “Bu ismi kesinlikle vermeyiz. Bizim için büyük değeri var” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!