10 yıl önce ‘Made in Turkey’ demeye utanırdık, 100 bin araçla ABD’de lider olduk

Güncelleme Tarihi:

10 yıl önce ‘Made in Turkey’ demeye utanırdık, 100 bin araçla ABD’de lider olduk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2012 19:38

2.5 yılda otomotivin anavatanı Amerika’ya 100 bin araç ihraç eden Ford Otosan, dengeleri değiştirdi. Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, yılda yüzde 60 büyüdükleri ABD’nin önde gelen pazarları olduğunu belirterek, “Burada hem yeni sınıf yarattık, hem de bu sınıfın lideri olduk. 10 yıl önce ‘Made in Turkey’ demeye utanırken, bugün göğsümüz kabararak söylüyoruz. ABD halkı da araçlarımızla övünüyor” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de bir ilke imza atarak otomotivin anavatanı Amerika’ya oto ihracatını başlatan Ford Otosan, 2.5 yılda Kuzey ve Güney olmak üzere tüm Amerika kıtasına 100 bin adetlik ihracat yaparak tüm hedeflerini aştı. Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, “10 yıl önce Gölcük fabrikası ilk kurulduğunda ürettiğimiz araçların Türk yapımı olduğunu hem biz, hem Ford söylemeye çekiniyor, utanıyorduk. Bugün bırakın bizi ve Avrupa’yı Amerikan halkı bile aldığı araçların ‘Made in Turkey’ olduğunu gururla söyler hale geldi. 10 yılda Türk otomotiv sektörü tüm dünyada inanılmaz bir imaj elde etti” dedi.
İhracat yüzde 60 arttı
Dünyanın önde gelen metropollerinden biri olan New York’ta Gölcük’te üretilen Transit Connect’ler taksi olarak yollarda boy göstermeye başladı. Manhattan Ford Showroom’unda bir toplantı düzenleyen Nuri Otay, Amerika’da beklentilerin çok üzerinde bir talep gördüklerini belirterek, her yıl ihracatlarının yüzde 60’tan fazla büyüdüğünü dile getirdi. Amerika’ya ihracatla ürettikleri ticari araçların güvenliğini de ispatladıklarını kaydeden Otay, şunları söyledi:
5 yıldızlı ilk ticari
“Bazı kesimler ticari araçların otomobiller kadar güvenli olmadığını, EuroNcap gibi testlere girmediğini iddia eder. Ama unutulan şu; ticari araçlar otomobilden daha sağlam olmak zorunda. Bunun üstüne güvenlik donanımları da eklenince otomobillerden daha güvenliler. Amerika güvenlik konusunda çok hassas ve bu yüzden ihraç etmeden önce testlere soktuk. Connect, sınıfında 5 yıldız alan ilk araç oldu. Bu da ticari araçların güvenli olmadığı efsanesini ortadan kaldırdı.”
Yeni Transit 2012’de
1 milyar dolarlık yatırımla 3 yılda 3 yeni model üretmeye hazırlanan Ford Otosan, bunlardan ilki olan tamamen yeni Transit’i 2012 son çeyreğinde satışa sunmaya hazırlanıyor. 630 milyon dolar yatırımla üretiminde son aşamaya gelen yeni nesil Transit, 2013 yılının ortasında ise Türk mühendislerinin desteğiyle Ford’un Kansas fabrikasında üretilmeye başlanacak. Nuri Otay, yeni Transit’in iki farklı platformda iki farklı model olacağını belirterek, “Diğer versiyon ve küçük hafif ticari araç ise 2013 ve 2014 yıllarında sırayla bantlardan inecek” dedi.  

Haberin Devamı

Bu modelde en büyük pazar ABD olur

Haberin Devamı

FORD Otosan’ın Gölcük fabrikasında ürettiği Transit Connect, Amerika’da yeni bir sınıf yaratarak en çok talep gören modellerden biri oldu. 2009’da ihracatına başlanan Connect, 2.5 yılda 90 bin adetlik satış rakamına ulaşırken, Güney Amerika pazarına ihraç edilen 10 bin adetlik Transit’le bölgeye ihracat 100 bini buldu. Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, “2011’de ABD’ye gerçekleştirdiğimiz Connect ihracatı yüzde 60 artışla 20 bin adetten 32 bine adede ulaştı. Kanada ve Porto Riko’yla birlikte rakam 37 bin adet oldu. Amerika kıtasına yapılan ihracat yüzde 70 artışla 44 bin adede yükseldi” dedi. Transit Connect’in en çok satıldığı ülkenin Türkiye olduğunu ancak 2012’de bu durumun değişebileceğini belirten Otay, “Geçen yıl Türkiye’de 38 bin Connect sattık. 2012’de 35 bin adetlik satışa ulaşırız. ABD’ye ise 40 bin Connect ihraç ederiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD’de Ford’un tek taksisi artık Connect

TOPLAMDA 13 bin taksinin çalıştığı New York’ta bugüne kadar Victoria Crown ve Escape Hybrid modelleriyle yüzde 80 pazar payı elde eden Ford, artık sadece Gölcüklü Transit Connect’le boy gösterecek. Ford Motor Company Filo Pazarlama Müdürü Gerry Koss, Transit Connect’in düşük yakıt tüketimi, geniş bagaj hacmi ve yüksek tavanıyla yolcuların ve taksicilerin beğenisini kazandığını belirterek, “Türkiye’de üretilen Connect Taxi, Ford Motor’un ABD’deki tek taksi modeli olacak. 20 yıllık Victoria Crown’ın üretimi çoktan bitti. Kasım 2011’de Escape Hybrid’in üretimi sona erdi. Sınırlı sayıda stok kaldı. Bundan sonra takside sadece Transit Connect’le rekabet edeceğiz” diye konuştu. Connect Taxi’nin New York’un yanı sıra Kanada, Boston, Los Angeles, San Francisco, Orlando, Las Vegas, Şikago’da da kullanılmaya başlandığını söyleyen Koss, hedeflerini şöyle aktardı: “Şu anda 50, yıl sonuna kadar 550 Connect taksi New York’ta hizmet verecek. 2013 yılına kadar toplam taksi sayısının 2 bin adedi geçmesi bekleniyor. ABD genelinde 6 bin 700 adetlik bir taksi pazarı var. Ford Motor’un payı yüzde 75 seviyesinde. Ford olarak bu pazarda Gölcüklü Transit Connect’le yer alacağız, hedefimiz pazar payımızı daha da yukarıya çekebilmek.”

Haberin Devamı

İstanbul’da satmadan taksiyi New York’a kabul ettirmek zor

FORD Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, New York’ta ‘Geleceğin Taksisi’ ihalesinde birlikte finale kalıp elenen Karsan’la ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Siz önce Türkiye’de aracı üretin ve İstanbul’da satın ki, dünyanın en büyük metropolüne girme şansınız olsun. Ortada üretilen ve satılan bir araç olmaması büyük etken oldu. Yoksa geliştirilen araç hakkında kimsenin bir şey söylediği yok. Düşünün biz ortağımız Ford olmasına rağmen Amerika pazarına çok zor girdik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!