İMKB'de devir teslim

Güncelleme Tarihi:

İMKBde devir teslim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2012 10:53

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığına atanan İbrahim Turhan, görevi Hüseyin Erkan'dan devraldı.

Haberin Devamı

Resmi Gazetede yayımlanan kararname ile İMKB Başkanlığına atanan Turhan, İMKB'de gerçekleştirilen törenle görevi Hüseyin Erkan'dan devraldı. Turhan ve Erkan, çalışanların da katıldığı tören salonuna alkışlar eşliğinde girdi.        

Turhan, tören sırasındaki konuşmasında İMKB'nin organize sermaye piyasası olarak çeyrek yüzyılı geride bırakan, geldiği nokta itibari ile uluslararası tanınırlığı da sağlamış çok başarılı bir kurum olduğunu belirtti.

Turhan, “Ben inanıyorum ki 2012 yılı için 1,5 trilyon liralık milli gelir hedefi olan Türkiye'nin Borsasının da en az 2015 yılı sonuna kadar kapitalizasyonunu 1 trilyon liraya çıkarması lazım” dedi. 

İbrahim Turhan, İMKB'nin artık dünyaya açılmaya her yönüyle hazır bir kurum haline geldiğini de söyledi. 

Haberin Devamı

Turhan, “İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin omurgasını teşkil edecek olan İMKB olmalı. İMKB'nin anonim şirket statüsü kazanması ve halka arzının, Yönetimin öncelikli hedefleri arasında yer alacak" dedi.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ PROJESİ ÜLKE VİZYONU İÇİN ÖNEMLİ

Turhan, İMKB'nin vizyonuna bakıldığında, halka açık şirket sayısının ve piyasa değerinin Türkiye'nin potansiyelini yansıtır bir büyüklüğe ulaşmasını gördüklerini, böyle bir borsa olmayı hedeflediklerini belirterek, İstanbul Finans Merkezi Projesinin sadece bir finansal bir proje olmadığını, aynı zamanda Türkiye'nin merkez ülke olma vizyonunu da tamamlayacak bir proje olduğunu söyledi.

İMKB'nin yeni Başkanı Turhan, “Bu projenin omurgasını teşkil edecek olan İMKB olmalı. Bu vizyonun gerçekleşmesi için kapsamlı ve bütüncül yapısal değişikliklerin hayata geçirilmesi bir gereklilik” dedi.

MSCI Endeksinde 21 yükselen piyasa ekonomisinin yer aldığını, bunların toplam endeks içerisindeki ağırlıklarının yüzde 12 civarında bulunduğunu hatırlatan Turhan, yükselen piyasa ekonomileri arasında Türkiye'nin yerine baktıkları zaman 21 ülke arasında 12. sırada bulunduğunu, sadece yükselen piyasa ekonomilerinin içerisindeki ağırlıklarına baktıkları zaman yüzde 1,63 gibi oranın karşılarına çıktığını anlattı.

İMKBde devir teslim

Haberin Devamı

İMKB'de işlem gören şirketlerin toplam değerinin 385,7 milyar dolar olduğunun altını çizen Turhan, “Bu rakamlar Türkiye'nin dünyadaki, ekonomideki yerini yansıtıyor mu, Türkiye ekonomisinin dinamizmine uygun mu dediğimiz zaman ne yazık ki buna olumlu cevap vermek mümkün değil” dedi.

İstanbul Finans Merkezi Projesi denilince bunu sadece İstanbul'un belli bir bölgesinde, Ataşehir'de gerçekleştirilecek bir yapısal iş gibi görmemek gerektiğine dikkati çeken Turhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu da çok önemli. Neticede altyapı olmadan üst yapı olmuyor. Ama bu Ataşehir olmanın ötesinde, bunun önemini yadsımıyoruz ama, buna ilave olarak kurumsal, teknolojik, hukuki ve iktisadi bir dönüşümü de içermeli.

Haberin Devamı

Neticede herhangi bir değeri ortaya çıkaran en önemli unsur insandır. Dolayısıyla insan kaynakları, eğitim, kültür, çevre ve şehircilik İstanbul Finans Merkezi Projesinin olmazsa olmaz bütünleyici unsurları olacaktır. Zihniyet dünyasının yeniden inşası, buna hazır bir zihniyet dünyasına sahip, bu donanıma hazır bir ortamın oluşturulması da çok önemli diye düşünüyorum. İMKB, İstanbul Finans Merkezi Projesinde merkezi bir rol oynamalı. Burada etkin ve etkili olmak mecburiyetindeyiz. Bu da yönetimimizin öncelikli hedefi olacaktır.”

HEDEFİ 1 TRİLYON LİRA OLARAK BELİRLEDİ   

İbrahim Turhan, İMKB'nin 2015 yılı sonuna kadar kapitalizasyonunu 1 trilyon liraya kadar çıkarması, böyle bir hedef belirlenmesi gerektiğini de ifade etti.

Haberin Devamı

Turhan, İMKB'nin, tasarrufların artırılması stratejik hedefinin geliştirilmesinde anahtar rol oynayacağını söyledi.

GÖZÜM ARKADA KALMADAN DEVREDİYORUM

İMKBde devir teslim
 

İMKB Eski  Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB Başkanlığına yapılan atamaya ilişkin, “Gözüm arkada kalmadan bu emaneti devrediyorum” dedi.

Erkan, törende yaptığı konuşmada, 4 yıllık başkanlık döneminde İMKB'de birçok alanda çalışma yaptıklarını dile getirerek, İMKB ve sermaye piyasalarının, Türkiye ekonomisinin ve Türkiye'nin geleceğinin inşa edileceği bir yapıda önemli unsurlardan biri olduğunu belirtti.

4 yıl içinde dünyada çeşitli değişiklikler yaşandığına, sermaye piyasalarında farklı uygulamalar gözlendiğine değinen Erkan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Türkiye olarak bir menkul kıymetler borsamız var, bir türev borsamız var. Hepsi düzenlidir, hepsi düzenleyici otoritenin denetimi altındadır, hepsi belli kurallarla çalışırlar. Türkiye'de aracı kurumlara emirlerin içleştirilmesi ya da eşleştirilmesi konusunda herhangi bir yetki yoktur. Borsada işlem gören şirketlerin hisse senetleri Borsada alınıp satılır. Bu tip düzenlemelerin faydasını görüyoruz. Avrupa'da ve Amerika'da bunun dışında düzenlemeler oldu ve oradaki kargaşayı da görüyoruz. Dolayısıyla, aslında Türkiye'deki yapılanma, çok düzgün bir yapılanma. Türkiye sermaye piyasası, zamanında çok iyi düşünülmüş, kuralları güzel konulmuş. Etkin işleyen, fiyat oluşumu açısından çok iyi işleyen bir piyasaya sahibiz. Dolayısıyla biz kendi piyasamızdaki kurallara baktığımızda görüyoruz ki Avrupa'da, Amerika'da bu kurallar tekrar gözden geçiriliyor, hatta uyguladığımız bazı kurallar, Avrupa'da ve Amerika'da yürürlüğe girecek durumda. Günlük fiyat limitleri gibi konular, şu anda gündemde olan mevzular.”

YÖNETİM KURULU DA BELİRLENDİ

Borsanın 29 Kasım 2011'de yapılan Olağanüstü Genel Kurulunda 3 yeni üyenin seçimi gerçekleştirilmişti. Olağanüstü Genel Kurulda İMKB Yönetim Kurulunda yer alacak aracı kuruluş temsilcileri İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, Piramit Menkul Genel Müdürü Mehmet Osmanoğlu ve Başkent Menkul Murahhas Azası ve Yönetim Kurulu Üyesi Cavidan Konuralp olarak belirlenmişti.   

Bu arada, diğer 3 İMKB Yönetim Kurulu Üyesinin de Üçlü Kararname ile 2 Şubat'a kadar atanması bekleniyor.

Resmi Gazetede yer alan değişiklik uyarınca Borsanın Yönetim Kurulu Üye sayısı 5'ten 7'ye çıkarılırken, İMKB Başkanının görev süresi 5 yıldan 4 yıla, Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi de 4 yıldan 3 yıla indirilmişti.
        

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!