Vergi müfettişleri mükellefe nazik olacak

Güncelleme Tarihi:

Vergi müfettişleri mükellefe nazik olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2011 11:21

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının, kapsamlı ve objektif bir performans değerlendirme sistemini 1 Ocak'tan itibaren hayata geçireceğini bildirdi. Yeni sistem, vergi müfettişlerinin işlerini yaparken mükellefin hak ve hukukunu gözetmesine, mükelleflere karşı nazik, ölçülü davranmalarına katkısı olacak.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, Vergi Denetim Kurulunun, 10 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 646 sayılı KHK ile vergi incelemelerinde çok başlılığı önlemek, uzmanlaşmayı sağlamak ve Maliye Bakanlığının denetim ihtiyacını karşılamak amacıyla Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının kurulduğunu kaydetti.

Bu süre zarfında Kurulun teşkilatlanmasını tamamlama yönünde önemli adımlar atıldığını ifade eden Şimşek, bu kapsamda Kurulun çalışmasına, personel alımına ve yetiştirilmesine, vergi incelemelerinin ve uzlaşmaların nasıl yapılacağına dair bir dizi düzenleme yapıldığını anlattı.

“Yönetmelik, Başbakanlığa sevk edildi”

Bakan Şimşek, bu düzenlemelere ek olarak Kurulun, Türk kamu yönetiminde ilklerden olan, kapsamlı ve objektif bir performans değerlendirme sistemini, 1 Ocak 2012 tarihinde hayata geçireceğini bildirdi. Şimşek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Söz konusu sistemde vergi müfettiş yardımcılarının Kurul bünyesinde girecekleri sınavlardan elde edecekleri notların, Kurul mensuplarının yaptıkları işlerin niteliği ve akademik çalışmaları gibi bir çok kriter göz önünde bulundurularak, kişisel değer yargılarından uzak bir şekilde performansları değerlendirmeye tabi tutulacak.

Bu amaçla hazırlanan 'Vergi Denetim Kurulu Performans Değerlendirme Sistemi Yönetmeliği' Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Başbakanlığa sevk edildi."

“Müfettişler, mükelleflere karşı nazik olacak”

Bakan Şimşek, performans sisteminin, vergi müfettişlerinin işlerini yaparken mükellefin hak ve hukukunu gözetmesine, mükelleflere karşı nazik, ölçülü davranmalarına katkısı olacağını da belirtti.

Sistemin müfettişlerin kamu hak ve hukukunun korunmasında gerekli özeni göstermelerinde, mükelleflere mesleki saygınlığın gerektirdiği şekilde davranmalarında da etkisi olacağını ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Müfettişlerin görevin yerine getirilmesinde sürekli gelişimi, saydamlığı, tarafsızlığı, dürüstlüğü, kamu yararını gözetmeyi, hesap verilebilirliği ve öngörülebilirliği esas almaları, tüm eylem ve işlemlerinde yasallık, adalet ve dürüstlük ilkeleri doğrultusunda hareket etmeleri, tarafsızlıklarını engelleyecek herhangi bir etkiye izin vermemelerini sağlama açısından bu yönetmeliğin büyük katkısı olacak.
Öngörülen düzenleme ile performansları belli bir standardın üzerinde olan Kurul mensuplarının, liyakat sistemine dayandırılarak, meslek içinde ilerleme ve yükselmelerinin kriterleri de belirlenmiş oldu."

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, teşkilatlanması tamamlanma aşamasında olan Vergi Denetim Kurulunun, Türk kamu yönetiminde öncü olacak “Performans Değerlendirme Sistemi” benzeri adımlar atmasının, Kurulun kendisine yüklenen ve kendisinden beklenen görevleri yerine getirmedeki azminin de açık bir kanıtı olacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!