Öğretmene altın doktora eşantiyon Etik Yasası’yla yasaklanacak

Güncelleme Tarihi:

Öğretmene altın doktora eşantiyon Etik Yasası’yla yasaklanacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2011 00:00

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, öğretmenleri, sağlık personelini ve belediye personelini kapsayan yasa taslağı hazırladı.

Başbakanlığa gönderilen taslağa göre, öğretmenlere altın verilemeyecek, doktorlar eşantiyon alamayacak, belediye imar komisyonunda inşaatçı olamayacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) ve yargıda etik denetimle ilgili bir boşluk olduğunu ve bunu düzenleyen bir kurul oluşturulması gerektiğini belirten Etik Kurul Başkanı Prof. Bilal Eryılmaz, taslakla ilgili şunları söyledi:

2012’de çıkacak

Başbakanlık geçen sene ‘Saydamlığın Geliştirilmesi Hakkında Strateji Planı’ diye bir genelge yayımladı. Biz de öğretmenler, sağlık personeli ve mali idarelerin seçilmiş kamu görevlilerine ilişkin etik davranış ilkelerinin belirlenmesini önerdik. Başbakanlık da kabul etti. 2012 içinde bu çalışmalar sonuçlanacak.

Öğretmen etik olmalı

Öğrencilerden 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle altın gibi, bizim yönetmelik kapsamında olmayan beyaz eşyaya varan hediyeler veriliyor. Bunlar yasak, alınmaması gerekir. Bir takım öğrencileri evine çağırıp özel ders vermek, kayıt parası almak gibi konular var. Biz öğretmenlerden etik liderlik yapmasını bekliyoruz.

Çat kapı giremeyecekler

Tıp etiği zaten var. Bizim üzerinde durduğumuz şey, sağlık hizmetleri etiğidir. Yani doktorla hasta hastaneyle hasta, doktorla eczacı doktorla ilaç firmaları arasındaki ilişkidir. Biz bu ilişkilerin etik davranış ilkelerine uygun olmasını sağlamalıyız. Dışarıdan eli çantalı ilaç firmaları geliyor. Hastaneleri dolaşıyor. Millet kuyrukta. Çat kapı içeri giriyor. Orada doktora ilaç tanıtıyor ve onu oyalıyor. Bu etik değil hizmeti aksatıyor.

İmar kararlarında oybirliği görülüyor

ETİK Kurul Başkanı Prof. Bilal Eryılmaz, “Yumuşak karınlardan bir tanesi yerel yönetimler. İmar uygulamalarıyla ilgili kararın çoğu, belediye meclislerinden oybirliğiyle geçiyor. Yerel yönetim meclisleri bizim kapsamımızda değil. İmar Komisyonu’ndaki insanların çoğunun inşaatla ilişkisi var. Yerel yönetim meclisi davranış ilkelerini İçişleri Bakanlığı’yla birlikte yapıyoruz” dedi.

Kapsam dışı ama üniversitelere de bakmak gerekiyor

YÖK’ün Etik Kurul kapsamında olduğunu, üniversitelerin ise kapsam dışında olduğunu belirten Bilal Eryılmaz, yasa tasarısıyla üniversiteleri de kapsama dahil etmek istediklerini söyledi. Eryılmaz, yargıda, BM İnsan Hakları Komisyonu’nun 23 Nisan 2003’te kabul ettiği, bağımsızlık, tarafsızlık, doğruluk ve tutarlılık, dürüstlük, eşitlik, ehliyet ve liyakat ilkelerinden oluşan “Bangalor Etik İlkeleri”nin hakim olması gerektiğini belirtti. TSK’nın da kendi içinde bir uygulama yapması gerektiğini belirten Eryılmaz, siyasi etik yasasının da oluşturulması gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Etik ihlaline ilişkin, disiplin cezası türünden bir yaptırım olmasında fayda var. Fiilin durumuna göre etik uyarı veya etik kınama türünde bir karar verilmesinin doğru olduğunu düşünüyorum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!