Bankalar sorumlu davranıyor, karta ‘tek limit’ olmasın

Güncelleme Tarihi:

Bankalar sorumlu davranıyor, karta ‘tek limit’ olmasın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2011 00:00

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, kredi kartına tek limit getirilmesi yönündeki hazırlıkları değerlendirirken, “Türk bankacılığı 2001 krizinden sonra çok iyi performans gösterdi. Şu anda da tüm bankacılık sistemi, riskleri iyi ölçmeye ve doğru kredi tahsis etmeye çalışıyor. Bankaların bu anlamda sorumlu davrandıklarını, yani limitlerin serbest rekabet ortamı içinde belirlenmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Kredi kartı limiti belirlenirken kişinin gerçek durumu ve potansiyeli araştırılıyor, ona göre kredi limiti veriliyor. Tek limit getirilmesinin ardındaki temel endişe aslında hane halkı borçluluk oranlarının giderek artması veya insanların aşırı borçlanmasının önüne geçilmesi” dedi.

Haberin Devamı

Sıkı düzenleme sıkıntı yaratır
Kalkan, tek limit uygulamasının olası sonuçları konusunda şunları söyledi: “Çıkış noktası çok doğru, kabul ediyoruz. Ama zaten yapılan birtakım düzenlemeler, bu konuda getirilmiş bazı sınırlamalar var. Tek limitin de alınan bu önlemler çerçevesinde değerlendirilmesi lazım. Ayrıca bu uygulamanın nasıl şekilleneceği henüz belli değil. Tek limit nasıl uygulanacak, nasıl belirlenecek sonuçları biraz da bunlara bağlı. Ama çok sıkarsanız kredi kartındaki gecikmiş alacak oranını bir miktar artırması ihtimali var. O limit, o çerçeve ortaya çıksın, ondan sonra bir şey söylemek lazım. Ancak çok katı bir düzenleme sıkıntı yaratabilir diye düşünüyoruz.”
Kârımız yüzde 10’u geçer
Kalkan, 2011’de bankacılık sektöründe daralan marjlar nedeniyle kârlılığın da giderek azaldığını belirterek, şunları dile getirdi: “Bu yılın eylül ayı itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre net kârlılıkta sektörde yüzde 13’lük bir azalma oldu. Vakıfbank’ın ise, bu yılın ilk 9 ayında net kârı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 arttı. Geçen yılın son döneminde iyi kâr elde etmiştik. Dolayısıyla oranın baz etkisini de düşünmek gerekiyor. Yıl sonunda net kârdaki artışımız yüzde 10’un altında olmayacaktır diye düşünüyorum. Sektörünki de muhtemelen eksi 10’lara yakın bir yerde olacak. Aradaki farkımız yüzde 20’ler seviyesinde. Vakıfbank için çok iyi bir performans söz konusu olduğu açık. Bu yıl İstanbul’a taşınmamımıza rağmen, bunun çok büyük bir maliyeti olmadı. Hatta İstanbul bize yaradı diyebiliriz.”

Haberin Devamı

TL daha değerli olacak

SÜLEYMAN Kalkan, TL’nin daha değerli olacağına ilişkin öngörülerin dile getirildiğini hatırlatarak, “Biz de bu kanaatteyiz. 2012 yıl sonu tahminimiz 1.70-1.75 aralığında bir dolar kuru. Yani daha değerli bir TL bekliyoruz. Cari açığın da 62 milyar dolar seviyesinde olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Artık İstanbulluyuz KPSS’yi kaldırıyoruz

2010 yılından bu yana 140 yeni şube açtıklarını belirten Süleyman Kalkan, şunları söyledi: “Neredeyse orta büyüklükteki bir banka kadar şube açılışı gerçekleştirdik. Sadece bu yıl 1500 yeni elemanı işe aldık. 2011’in kazananı bana göre Vakıfbank’tır. Bankanın genişleme stratejisi devam edecek. Yeni şubeler açacağız, 2012’de 1000 kişi daha işe alacağız. Yılbaşından itibaren yeni sınav sürecini başlatıyoruz. Artık Kamu Personeli Seçme Sınavı’nı (KPSS) kaldırıyoruz. KPSS, bankanın bugüne kadarki uygulamalarında baraj olarak uygulanmış. İstanbul’a gelişle birlikte bankanın vizyonu, çalışma şekli, beklentileri önemli ölçüde değişti. İstanbul’a gelen bankanın Ankara’daymış gibi çalışması mümkün değil. İstanbul’da KPSS’ye girmeye gerek görmemiş ve sınava girmemiş çok sayıda yetenekli üniversite öğrencisi yada yeni mezun var. Onları da bünyemize katmak istiyoruz. Bir üniversite aracılığıyla sınav yapacağız ve bu kez işe alımlarda baraj olarak KPSS’yi kaldırıyoruz. Bunu, vizyon değişikliğinin de  yansıması olarak görebilirsiniz.”

Haberin Devamı

Türkiye iyi senaryoyla yüzde 5.1 kötüye göre yüzde 2.5 büyür

TÜRKİYE ekonomisi ile ilgili 2012’ye dair üç senaryo hazırladıklarını anlatan Süleyman Kalkan, şunları dile getirdi: “Baz senaryoya göre Türkiye için büyümeyi yüzde 2.5’lar seviyesinde öngörüyoruz.
Pozitif senaryoya göre ise, yüzde 4 ve üzerinin bile zorlanabileceğini tahmin ediyoruz. Hatta şartların daha olumlu hale gelmesi halinde yüzde 5.1’i  bile öngörüyoruz. Baz senaryoya göre önümüzdeki yıl enflasyonunu da yüzde 6.6 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bankacılık sektörünün önümüzdeki yıl aktif büyümesinin  yüzde 15’ler seviyesinde, kredilerdeki büyümenin ise, yüzde 16.6 olacağını varsayıyoruz.”

Haberin Devamı

Tahsili geciken alacaklar azaldı

BANKACILIK sektöründe bu yılın daha çok aktif yönetimi şeklinde geçtiğinin altını çizen Süleyman Kalkan, şunları söyledi: “2012’de kaynak konusu daha fazla ön plana çıkacak. Kredi büyümesiyle birlikte tahsili gecikmiş alacak oranının 2012 sonunda yüzde 2.1 seviyesine inmesini bekliyoruz. Kriz tartışmaları içinde pek çok şey konuşuldu. Ancak bu dönemde tahsili gecikmiş alacakların oranı aşağıya geldi. Sürekli aşağı doğru seyrediyor. Bu, son derece olumlu. Ekonomide şu ana kadar bir kötüleşme  emaresi görünmüyor. Ben gelecek yıl açısından da o anlamda bir negatiflik görmüyorum. Temel gündem maddesi olan cari açığın, önümüzdeki yıl nispeten daha az problem olacağını düşünüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!