E-ticaret riske karşı bize can simidi olacak

Güncelleme Tarihi:

E-ticaret riske karşı bize can simidi olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2011 00:00

Perakende sektörünün önde gelen 16 markasının ortak girişimiyle kurulan online alışveriş sitesi Bir Varmış Bir Yokmuş (1V1Y.com), ekim ayında faaliyete başlarken 2.5 ayda 500 bin üyeye ve günlük 2 bin ürün satış adedine ulaştı.

2012 yılı için hedeflerini belirleyen 1V1Y.com, 2 milyon üye ve 80 milyon lira ciroya ulaşmayı hedefliyor. Ürün satışında günlük 6 bin 500, ziyaretçide de 250 bini hedefleyen 1V1Y.com’un asıl hedefi, indirim ve fırsat sitesi olmanın yanında, moda markası yaratmak ve sanal bir alışveriş merkezi kimliğine bürünmek. 1V1Y.com’un Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hotiç, e-ticaretin mağazaları geçip geçmeyeceğiyle ilgili, “Her ikisi birlikte yaşayacak. E-ticaretin hızına kapılıp da, hergün magazinde görünen mankenler gibi adımızı kullanırsak, marka değerini kaybedebiliriz” derken, e-ticaretin 2012’deki potansiyel risklere karşı bir can simidi olacağını vurguladı.

Sezon ürünleri de olacak

Mehmet Hotiç, 1 Ekim’de faaliyete geçen ve 2.5 ay gibi kısa bir zamanda 500 bin üyeye ulaştıklarını belirterek, şunları söyledi: “1V1Y.COM’u hayata geçiren perakendeciler olarak online pazarda markaları tüketicilerle buluşturmanın kaçınılmaz olduğunu gördük. Dijital ortamda bir moda markası yaratmak istedik. Ayakkabıdan parfüme, elbiseden saate kadar çok sayıda markayı sadece fırsat ürünleri ile değil, aynı zamanda sezon koleksiyonları ile satışa sunuyoruz. 2012’de yaklaşık 50 marka koleksiyonlarda yer alacak. Sitemiz geliştikçe sanal bir alışveriş merkezi kimliğine bürünecek. Toplam 3 ay sonunda sitemizin bu alandaki en büyük 3 oyuncudan biri olacağına inanıyoruz.”

Markaya zarar verebilir

Markalarının aynı zamanda diğer online alışveriş sitelerinde ve kendi on-line satış sitelerininde olduğunu, bu durumda e-ticaretin mağazaları geride bırakıp bırakmayacağının sorulması üzerine Hotiç, “Bir zamanlar cadde mağazacılığı mı yoksa AVM’lerde olmak mı doğru diye soruluyordu. Şimdi de e-ticaret mi mağazacılık mı gibi bir soruyla karşı karşıyayız. E-ticaretten artık geri dönüş yok. Çünkü hayatı kolaylaştırıyor, seçenekleri çoğaltıyor, para ve zaman kazandırıyor. Mağazalar da önemli, çünkü orda da yaşayan mekanlar söz konusu. Her ikisi de birlikt yaşayacak. E-ticaretin hızına kapılıp, her gün magazinde görünen mankenler gibi olursak marka değerimizi kaybedebiliriz. Önemli olan hangi sıklıklarla, nerede duracağımıza karar vermek” diye konuştu. Hotiç, 2012 yılına ilişkin de, “Son açıklanan sanayi büyüme rakamlarından sonra 2012’ye daha iyimser bakıyoruz. e-ticaret böyle bir süreçte bizim için can simidi olacak” dedi.

Her 5 kişiden biri internetten alışveriş yapıyor

1V1Y.COM Genel Müdürü Gizem Burteçin, Türkiye’de 30 milyon internet kullanıcısının 6 milyonunun internet üzerinden alışveriş yaptığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Her 5 kişiden birinin internetten alışveriş yaptığını görüyoruz. Bu sayı giderek artacak. Bu yönüyle e-ticaretin hızı bizi de heyecanlandırıyor. Üyelerimizin yüzde 70’ini kadınlar, yüzde 30’unu ise erkekler oluşturuyor. Üyelerin yüzde 37’si İstanbul, İzmir ve Ankara’dan. Bursa ve Antalya da onları izliyor. Son rakamlarla günde 150 bin tekil ziyaretçimiz bulunuyor. Günde 2 bin ürün satılıyor, sepet sayısı da 1000 oluyor. Haziran 2012 sonunda 1 milyon 300 bin üyeye ve günde 4 bin adet ürün satış rakamına, 2012 sonunda ise toplam 2 milyon üyeye ve 6 bin 500 de ürün satış rakamına ulaşmayı öngörüyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!