Yurtdışı turlarda Ä°talya'nın liderliÄŸi bitiyor, Orta Avrupa öne geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışı turlarda İtalyanın liderliği bitiyor, Orta Avrupa öne geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2011 11:09

Türk tatilcilerin yurtdışı tercihleri değişmeye başladı. Önceleri yurtdışı turlarda açık ara önde olan İtalya, tahtını Orta Avrupa'ya kaptırmak üzere. Budapeşte-Viyana ve Prag'ı kapsayan yurtdışı turların önümüzdeki sene İtalya'yı geçmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

hurriyet.com.tr'ye bilgi veren Prontotour Genel Müdür Yardımcısı Sarp Özkar, Türk tüketicilerin tatil alışkanlıklarında değişimler görülmeye başlandığına dikkat çekti. Paket turların haricinde yurtdışına münferit gidenlerin sayısının arttığına işaret eden Özkar, özellikle tek şehirli turlarda bu artışın çok net bir şekilde görülmeye başlandığını söyledi.

Yabancı dil bilenlerin sayısının artmasının ve internetten rezervasyon sistemlerinin gelişmesinin bu değişimde önemli olduğunu anlatan Özkar, "Mesela eskiden tek Roma ve tek Paris gibi şehirler yurtdışı tur paketleri ile çok satılırken şimdi insanlar kendisi gidiyor. Bunda mil sisteminin de etkisi var. Tüketiciler millerini kullanıp uçağını alıyor, sonra da otel rezervasyonlarını yaptırıp gidiyor. Ancak çok şehirli ve ülkeli turlarda böyle bir eğilim yok. Buralarda paket turlara ilgi yükseliyor" dedi.

Haberin Devamı

Ä°TALYA'NIN TAHTI SALLANIYOR

Normalde Türk tatilcilerinin yurtdışında en çok İtalya'yı tercih ettiğini ancak son dönemde bu tercihin değişmeye başladığı bilgisini veren Özkar, şöyle devam etti:

"Tarihte ilk kez Budapeşte-Viyana ve Prag'dan oluşan Orta Avrupa turları İtalya'yı yakaladı. Burada hem İtalya pazarının doyuma ulaşması etkili oldu hem de Osmanlı kültürüne artan ilgi tatilcileri bu bölgeye çekiyor. Medyada Osmanlı kültürü ile ilgili haberlerin çoğalması ve  televizyon dizileri bölgeye gelen Türklerin sayısının yükselmesini sağlıyor. Ayrıca bu turlarda gurme, Ortaçağ tarihi ve kültür sanat da ön plana çıkıyor.

Biz bölgeye olan talebin her sene yüzde 20-25 artacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla çok kısa sürede İtalya'yı geride bırakacak."

KURLAR ETKİLEMEDİ  

Kurlardaki hareketliliğin de genel olarak sektörü fazla etkilemediğini anlatan Özkar, euroda kritik seviyenin 2.5 lira olduğunu belirtti. Euronun bu seviyenin altında kaldığı sürece herhangi bir problem yaşanmayacağını kaydetti.

Mısır'da yaşanan karışıklığa da değinen Özkar, daha önce yoğun ilgi gören bu bölgeye artık kimsenin gitmediğini belirtti.

Bütün turların iptal olduğunu ifade eden Özkar, "Türkiye'den de Avrupa'dan da hiç talep gelmiyor. Otellerdeki doluluk oranları yüzde 10'lara geriledi" dedi.

Haberin Devamı

BALKANLARA Ä°LGÄ° ARTIYOR

Özkar, Elveda Rumeli dizisi ile başlayan Balkan turlarına olan ilginin de artarak devam ettiğine dikkat çekti.

Genelde  6-7 ülkeli turların çok ilgi gördüğünü kaydeden Özkar, "Her yıl yüzde 10'luk artış var. Burada özellikle ağızdan ağıza pazarlama çok etkili oluyor. Gidenler memnun kalınca arkadaşlarına da tavsiye ediyor ve sayı artıyor. Burada vize olmaması ve Balkan ülkelerinin Avrupa'ya göre ucuz olması da etkili" dedi.

SİGORTAYA BAKMAK ÖNEMLİ
 
Özkar, son dönemde turlarını iptal eden bazı acenteler nedeniyle yaÅŸanan olumsuzluklara deÄŸinirken, "Ben seyahate çıkacaklara tura gidecekleri ÅŸirketi iyi araÅŸtırmalarını öneriyorum. Burada özellikle fiyat farklarına dikkat edilmeli. Sektördeki büyük oyuncuların fiyatlarını yan yana koyup baksınlar. Bunların çok altında satanlar varsa bence dikkatli olunmalı. Bir de tüketici tur satın alırken acentaya seyahat sigortasını yaptırıp yaptırmadığını sorabilir. Genelde seyahat firmaları yıllık olarak bu sigortaları yaptırırlar. Firmaya birÅŸey olsa bile tatilci bu durumda parasını alabilir" diye konuÅŸtu.Â

Haberin Devamı

PAKET TURLARLA 150 BİN KİŞİ GİTTİ

Yurtdışına paket turlarla yaklaşık 150 bin kişinin gitiğini söyleyen Özkar, 2011'de pazarın sabit kaldığını, 2012'de de bir değişim beklenmediğini kaydetti. Özkar, şöyle devam etti:

"2010'da 9 günlük Kurban Bayramı sayesinde sektör rekor kırmıştı. Mesela biz tek bir bayramda 16 bin 200 kişiye tatil sattık. Diğer acentaların hemen hepsi de çok büyük satışlar yaptı. Ancak bu sene 9 günlük tatilin Şeker Bayramı'nda olması nedeniyle talep yurtiçine kaydı. Önümüzdeki sene de tatil programı çok avantajlı gözükmüyor. O nedenle pazarın değişmeyeceğini tahmin ediyoruz."

Özkar, kendilerinin de bu seneyi 60 bin kişi ile tamamlayacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

GEMİ TURLARINA 7 BİN KİŞİ

Pronto olarak bu sene gemi turlarına özel bir önem vereceklerinin altını çizen Özkar, Yunan adaları haricindeki turlar için 3 bin 500 kişilik kontenjan aldıklarını söyledi. Özkar, "Yunanistan için de 3 bin 500 kişi tahminimiz var. Dolayısıyla bu sene toplamda 7 bin kişiyi gemi turlarına götürmeyi hedefliyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!