Bankalar insaf sınırını zorlamasın

Güncelleme Tarihi:

Bankalar insaf sınırını zorlamasın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2011 00:00

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, faizlerin düşmesi ve mevduat faizleri ile kredi faizleri arasındaki farkın azalmasıyla kârlılıklarında oluşabilecek riskleri telafi edebilmek için işlemlerden aldıkları ücretleri yükselten bankalara “İnsaf sınırlarını zorlamayın” uyarısında bulundu.

Bankaların faiz gelirlerinin yanında diğer işlem gelirlerini yükselterek kârlılıklarını telafi etme yolunu seçtiklerini belirten Babacan, “Banka bilançolarının sağlam yapısını koruyabilmek için bu trend aslında doğal, çok yadsımamak lazım. Ama öte yandan bankaların kredi müşterileri açısından baktığımızda da uygulanan bu işlem vergilerinde makul oranlarda olması lazım. İnsaf sınırını zorlamaması lazım” dedi.

Soruşturma aşamasında

Bloomberg HT’nin yayınına katılan Ali Babacan, Rekabet Kurulu’nun bankalara yönelik başlattığı soruşturmayı kendi inisiyatifiyle şikayetler üzerine yaptığını vurgulayarak, henüz soruşturma aşamasında olunduğuna dikkat çekti. Henüz hiçbir bankanın suçlu bulunmadığını ve ceza verilmediğini kaydeden Babacan, “Rekabet Kurulu, bakacak, kendine gelen şikayetler doğrultusunda bankalardan bilgiler toplayacak. Buradaki ana konu kredi kartı, faizler, diğer konular olsun, bankalar kendi aralarında konuşarak, anlaşarak ortak hareket ediyorlar mı bir oligopol bir davranış var mı yok mu?” değerlendirmesini yaptı.

Kurda bant veya hedef yok

Serbest, dalgalı kur rejimini savunduklarını, bunun da böyle olmaya devam edeceğini vurgulayan Babacan, “Kimse Türkiye’de kur konusunda ne bir bant beklesin ne bir hedef beklesin. Ancak öyle bir ortamda yaşıyoruz ki sıradışı şeyler yapmak gerekebilir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!